Kommentti: Hurjan ennätysparannuksen tehnyt nuorisotähti on antanut myrskyvaroituksen yleisurheilumaailmalle


Joel Sippola: 15.05.2018 07:07Yleisurheilu
Kommentti: Hurjan ennätysparannuksen tehnyt nuorisotähti on antanut myrskyvaroituksen yleisurheilumaailmalle
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yhdysvalloissa tapahtunut uusi upea 400 metrin aitojen nuorten maailmanennätys oli jatkumoa Sydney McLaughlinin erinomaiselle vuodelle. Hänellä on rahkeita myös kovaksi 400 metrin juoksijaksi.

Vuonna 1999 syntynyt yhdysvaltalainen Sydney McLaughlin hämmästytti juoksemalla sunnuntaina Yhdysvaltain Knoxvillessa 400 metrin aidoissa häkellyttävän nuorten maailmanennätyksen 52,75. Tuolla ajalla vasta 18-vuotias juoksija yltää kaikkien aikojen tilastossa yhdeksännelle sijalle ja vain 41 sadasosan päähän matkan maailmanennätyksestä.

Tällä vuosikymmenellä vain kolme urheilijaa on juossut nopeammin kuin McLaughlin. Kyseisellä ajalla olisi viety kirkkaasti kultaa niin Rion olympialaisissa kuin viime vuoden Lontoon MM-kisoissakin.

Hämmästyttävintä 400 metrin nuorten ME-ajassa on se, että vain kaksi viikkoa aiemmin hän oli juossut kauden ensimmäisessä aitakisassaan silloisen nuorten ME:n 53,60. Kun hän vielä tuolloin paransi viime vuoden nuorten maailmanennätystään 22 sadasosalla, nyt tehty 85 sadasosan lohkaisu lyhyen ajan sisään on jäätävä suoritus.

McLaughlin on tiedetty jo aiemmin lupaava aitajuoksijana, joka on parannellut 400 metrin aitojen nuorten maailmanennätystä tasaiseen tahtiin. Jo viime vuonna hän oli aikuisten maailmantilaston seitsemäs.

Merkittävä hyppäys tapahtui kuitenkin viime vuonna McLaughlinin siirryttyä Kentuckyn yliopistoon ja Edrick Florearin valmennukseen. Nainen on päässyt nauttimaan huippuvalmentajan opeista, sillä tämä luotsaa myös Omar McLeodin ja Kendra Harrison kaltaisia aitureita.

Tänä vuonna McLaughlin onkin harpannut lähemmäs maailman todellista huippua. Huomionarvoisinta on, että aiemmin paremmin aiturina pidetty yhdysvaltalainen on kehittynyt huippuvauhtiin myös sileillä matkoilla. Vielä vuosi sitten naisen ennätys 400 metrillä oli hallissa tehty 51,61.

Mennneellä hallikaudella hän hurjasteli kahteen otteeseen 400 metrin sisäratojen nuorten ME:n (50,36). Ulos päästyään hän veti ennätysaikansa 200 metrillä (22,39) sekä ratakierroksella (50,07). Jo nämä ajat tiesivät hurjaa naisen päämatkalle. Toukokuussa juostulla nelosen ajalla olisi otettu Lontoossa MM-pronssia.

Tämä alkuvuosi on viimeistään osoittanut sen, että juniorimenestyjä McLauglinissa on ainesta ratatapahtumien tulevaksi vetonaulaksi. Tänä vuonna hyvähermoinen yliopistourheilija voi päästä vielä lähemmäs Julia Petsokinan ME:tä 52,34 esimerkiksi USA:n kovatasoissa mestaruuskisoissa. Joka tapauksessa nuorella urheilijalla on täydet mahdollisuudet rikkoa kyseinen aika lähitulevaisuudessa.

Kun huippunopealla juoksijalla kulkee myös sileällä ratakierroksella kansainvälistä kärkivauhtia, tulevaisuus vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Tänä vuonna tehty ennätys nimittäin antaa viitteitä siitä, että hänellä on potentiaalia myös tälle matkalle. Ilmassa on vähintään mitalitason ainekset.

Usain Boltin tavoin McLaughlinilta sujuu ainakin kaksi lajia. Tämän lahjakkuuden edesottamuksia kannattaa alkaa seurata viimeistään nyt. Tulevaisuus kun näyttää todella kihelmöivältä.

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta