Vain juoksulajeja sisältävä “Grand Slam Track” käynnistyy huhtikuussa Jamaikan Kingstonista. Olympiavoittaja Michael Johnsonin johtama kilpailusarja on luvannut palauttaa rehdin kilpailun huippuyleisurheilun ytimeen.
Yleisurheilun kansainvälinen kilpailukenttä on ollut viimeiset vuosikymmenet pitkälti entisen IAAF:n, nykyisen World Athleticsin tiukassa hallinnassa. Kilpailujärjestelmän keihäänkärki Timanttiliiga on kerännyt maailman parhaat yleisurheilijat kasaan jo 15 vuoden ajan, eikä kärkitasolla ole käytännössä ole ollut muita haastajia.
Nyt tähän tulee muutos, ainakin muutaman kilpailun osalta.
Olympiavoittajan ja entisen ME-mies Michael Johnsonin johtama uusi kilpailusarja “Grand Slam Track” näkee päivänvalonsa Jamaikan Kingstonissa, jossa kisataan tulevana viikonloppuna. Kilpailuohjelmassa on vain juoksulajeja, eikä radalla nähdä Timanttiliigasta tuttuja vauhdittajia.
Juoksulajit on jaettu kuuteen kategoriaan, jossa jokaisessa on kaksi lajia. Ryhmässä kisaavien juoksijoiden on osallistuttava molempiin kategorian lajiin kisaviikonlopun aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi “short distance” -ryhmässä kisaavat tähdet
Josh Kerr ja
Yared Nuguse ottavat yhteen sekä 800 että 1500 metrillä.
Timanttiliigassa on totuttu näkemään vuosien saatossa pidemmillä matkoilla jonojuoksuja, jossa tavoitellaan jänisten vauhdittamana uusia ennätysmurskajaisia. Tilastot tykkäävät, mutta viihdearvoltaan tämänkaltaiset juoksut ovat usein varsin kehnoja. Lyhyemmillä matkoilla katsojat pääsevät näkemään kärkijuoksijoita myös heille hiukan epätyypillisemmillä kisamatkoilla.
Uuden kilpailusarjan keskiössä on - yllätys, yllätys - raha. Grand Slam Trackin verkkosivujen mukaan koko kauden palkintopotti on 12,6 miljoonaa dollaria, ja muun muassa jokaisen yksittäisen osakilpailun voittaja kuittaa tililleen 100 000 dollaria.
Summat ovat suuria yleisurheilun kaltaiselle lajille, ja ansaintalogiikassa on myös toisenlainen ulottuvuus. Jokaisessa lajikategoriassa kilpailee neljä juoksijaa, jotka ovat allekirjoittaneet neljän osakilpailun mittaisen sopimuksen. Loput kilpailijat vaihtelevat osakilpailusta toiseen, ja heille maksetaan korvaukset yhden kisaviikonlopun perusteella.
Aivan tyhjästä Johnson ei ole ideaansa repäissyt, sillä sen takana on myös vahva taloudellinen tuki isojen ammattilaisliigojen kanssa yhteistyötä tehneen Winners Alliancen kanssa. Pitkäaikaisempaa menestystä rakennetaan yli 30 miljoonan budjetilla. Vain aika näyttää, onko Grand Slam Trackista haastamaan lajin kattojärjestön ylivoima kärkikilpailujen suhteen.
Suomalaisnäkökulmasta kenttälajien puuttuminen kisaohjelmasta on suuri keskustelun aihe, mutta mistään uudesta innovaatiosta ei ole tämän suhteen kyse. Kotimaan kentilläkin on totuttu jo vuosikymmenien ajan yhden lajiryhmän karnevaalikisoihin, jossa viikonlopun aikana tositoimiin pääsevät kaikki junioreista maajoukkuetähtiin asti.