Kommentti: Saako maajoukkue todellista tulitukea potentiaalisista lupauksista?


Hiihtokausi on jo aivan kulman takana, vaikka sitä ei ikkunasta ulos vilkaistessa aivan ensimmäisenä uskoisin. Jos talvi yllättää perinteisesti lähes joka vuosi autoilijan, samoin Vuokatin perinteiset Suomen Cupin avauskisat yllättävät lajia isommin seuraamattomat TV-katsojat.
Jussi Valli: 09.11.2018 08:41Hiihto
Kommentti: Saako maajoukkue todellista tulitukea potentiaalisista lupauksista?
Iivo Niskanen on Suomen miesten hiihtomaajoukkueen keulakuva. (By Anferov73 [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons)
Vuokatin kisat olivat ja menivät. Kisoista jäi miltei joka vuotiseen tapaan ristiriitainen olo lajiseuraajien takaraivoon. Hienoa, että kisakausi pääsi käyntiin, mutta samalla monia harmitti useiden maajoukkuehiihtäjien poissaolo. Loppufiilis olikin kuin pikkulapsella, jonka annettiin kerran lipaista tikkaria mutta lopulta se kiskaistiin pois odottamaan parempia päiviä.

Tuloksien takaa oli kuitenkin nähtävillä muutamia hyvinkin positiivisia merkkejä tulevan kauden osalta. Kansainvälinen hiihtokärkemme on ollut ja on myös tänä vuonna melko kapea. Miesten puolella suurimmat odotukset tulevalle kaudelle ovat asettuneet Iivo Niskasen, Matti Heikkisen ja Ristomatti Hakolan harteille. Koko kolmikolla on mahdollisuudet päästä omilla paraatimatkoillaan aina kolmen parhaan joukkoon.

Kansa kuitenkin vaatisi uusia nimiä laajentamaan kansainvälistä menestystä. Tätä silmällä pitäen Lauri Vuorisen hiihto Suomen Cup- avauksessa oli erittäin lupauksia herättävää. Vuorisen hiihdosta sekä perinteisellä että eritoten vapaalla tyylillä huokui helppous mutta samalla myös se, että esimerkiksi voimatasoja on onnustuttu kehittämään harjoituskauden aikana. Sprinteissä MC-pisteille useasti venynyt Vuorinen tullaankin kaiken mennessä nappiin näkemään taatusti keskimääräistä korkeammilla sijoituksilla sprintin että myös normaalimatkojen puolella.

Naisten puolella kovin valokeila osui sprintin voittaneeseen Katri Lylynperään. Mari Ederin voitto loppukirissä oli kova juttu, mutta tulos ei varmasti kerro kaikkea totuutta esimerkiksi Ederin kunnosta. Harjoituskausi oli hänen osaltaan vielä kovimmassa vaiheessa eikä herkistelyä tehty Vuokatin sprinttiä ajatellen. Joka tapauksessa oli hienoa nähdä se, että Lylynperä on päässyt kehityksessään selvästi takaisin raiteilleen.

Mitä sitten on odotettavissa Suomen Cupin 2. osakilpailussa Rovaniemen Ounasvaaralla? Paljonkin, sillä mukana on nyt huomattavasti isompi kattaus maamme parhaita hiihtäjiä. Kun Rukan maailmancupin -kauden (katso myös: Ruka maailmancup 2018 ohjelma) avaukseen on enää pari viikkoa, signaaleista on jo luettavissa ainakin hieman tulevan kauden voimasuhteista.

Jos vieläkään hiihtoniiloille ei ehkä kokonaista tikkaria anneta nautittavaksi, niin nyt kuitenkin saadaan kunnon välityydytys ennen Rukan tositaisteluita.

- - - - - - -

Viikonloppuna Rovaniemen Suomen Cupissa ja Oloksen Tykkikisoissa kilpailee lähes kaikki Suomen ykköshiihtäjät sekä useita ulkomaalaistähtiä.

Lue täältä lisää hiihdon Suomen Cupista.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta