Kommentti: Yksi yleisurheilukesän kohokohdista on jäänyt pimentoon, näin ei pitäisi olla


Joel Sippola: 21.01.2018 10:27Yleisurheilu
Kommentti: Yksi yleisurheilukesän kohokohdista on jäänyt pimentoon, näin ei pitäisi olla
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Vaikka kotimainen hallikausi on tuskin ehtinyt pyörähtää kunnolla käyntiin, ajatus hapuilee tulevaan yleisurheilukesään. Kyllä, Berliinissä mitellään EM-kisat, mutta se ei ole nyt se pääpointti. Tässä tarkoitetaan heinäkuussa Tampereella pidettäviä yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoja, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa sekä koko Pohjoismaissa.

Kyseinen tapahtuma on pysynyt hyvin varjeltuna salaisuutena. Luultavasti nuorten MM-karkelot näkyvät Suomessa kevään aikana kisojen ollessa ajankohtaisempia. Mutta joka tapauksessa tapahtuman näkyvyys on ollut tähän asti olematonta, vaikka Tampere sai kisat järjestettäväkseen kaksi vuotta sitten.

Valtamediassa kisoista on mainittu korkeinkaan muutamalla lauseella jonkun nuoren urheilijan haastattelun yhteydessä. Monessa mediassa tulevaa yleisurheilukesää lähestytään EM-kisat edellä, kuten viikko sitten oli nähtävissä miesten keihäsmiesten kuulumisten muodossa.

Kun nuorten MM-kisoilla ei ole spekuloitu julkisesti juuri yhtään, laji-ihmisiä lukuun ottamatta moni ei ole varmasti edes sisäistänyt, että Suomessa on mahdollista nähdä tulevia bolteja, isinbajevia ja kumppaneita. Kun kovasti urheilua seuraavien ihmisten kanssa Tampereen U20-kisat on ottanut puheeksi, tapahtuma on tullut heidän tietoonsa ensimmäistä kertaa.

Suomalaiselle yleisurheilulle kotikisoissa piilee iso mahdollisuus. Kaksi vuotta jääkiekon nuorten MM-kisoissa Patrik Laineesta, Sebastian Ahosta sekä Jesse Puljujärvestä syntyi ilmiö kotikansan edessä. Koripalloilija Lauri Markkanen puolestaan pelasi itsensä suomalaisten sydämiin viime syksynä Suomessakin pelatuissa EM-kisoissa. Niin Markkanen kuin Laine, Aho ja Puljujärvikin loivat valtavaa kiinnostusta ja positiivista näkyvyyttä lajiensa ympärille, mikä on havaittavissa tällä hetkellä.

Myös kotimaisella yleisurheilulla olisi potentiaalia vastaavaan. Tampereen MM-kisoihin Suomella on asettaa Viivi Lehikoisen, Saga Anderssonin sekä Samuel Purolan kaltaisia yksilöitä, jotka lukeutuvat lajeissaan ikäluokan kärkeen. Kotikisat yhdistettynä omien superlupausten taisteluun menestyksestä maailman parhaimpien nuorten joukossa voisi poikia lajille esimerkiksi uusia ystäviä nuorista.

Kisojen järjestäjillä olisi mahdollisuus saada katsomot täyteen, mutta tämä potentiaali voi yhtä hyvin jäädä hyödyntämättä. Se, että Tampereelle ikänsä puolesta kelpaavista urheilijoista suomalainen pikajuoksija oli viime vuonna sadan metrin kuudenneksi nopein heti parin japanilaisen, yhdysvaltalaisen, jamaikalaisen sekä britin jälkeen olisi esimerkiksi valtava sytytyslanka. Jos joku laji niin satanen uppoaa satunnaisiin urheilun seuraajiinkin.

Suomalaislupausten lisäksi Tampereella olisi mahdollista nähdä myös ne globaalin lajin tulevaisuuden nimet, kuten Jakob Ingebrigtsenin, Armand Duplantisin, Candace Hillin, Tyrese Cooperin ja ehkä Sydney Mclaughlinin. Vaikka kisat eivät kuulostaisi tavallisen kuulijan korvaan samanlaiselta sulosoinnulta mitä aikuisten MM-kisat, Ratinan kentällä kilpailevista tähdistä jokunen voi hyvinkin loistaa 2019 MM-kisoissa tai Tokion olympialaisissa.

Toki vielä ei tiedetä, ketkä kaikki supertähdet Tampereelle saapuvat, mutta se ei estä spekuloimasta. Se kun on urheilun suola.

– Joel Sippola
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta