Kommentti: Yleisurheilukesän komeetta Nea Mattila vahvisti käsitystä 400 metrin aitojen lupaavasta tilanteesta Suomessa


Naisten 400 metrin aidoissa tapahtuu suomalaisittain ilahduttavia asioita.
Joel Sippola: 29.07.2018 20:02Yleisurheilu
Kommentti: Yleisurheilukesän komeetta Nea Mattila vahvisti käsitystä 400 metrin aitojen lupaavasta tilanteesta Suomessa
Kuva: Trackpic/Olavi Kaljunen
Naisten pika-aidat on ollut viime vuosina näkyvästi esillä Suomessa Nooralotta Nezirin ja kumppaneiden ansiosta. Lajin kotimainen hyvä buumi on konkretisoitunut viimeistään tänä kesänä, kun neljä naista veteli alle EM-rajan.

Vaikka pika-aiturit ovatkin nyt olleet ihan ansaitusti valokeilassa, samalla ei sovi unohtaa aidattua ratakierrosta. On totta, että tänä kesänä EM-rajan 57,70 alle on juossut vain Viivi Lehikoinen. Pari vuotta sitten EM-kisoihin edustuskelpoisia urheilijoita kun oli kaksi, tosin silloin raja oli 57,90.

Se kuinka monta urheilijaa arvokisoihin pääsee, ei kerro koko kuvaa. Nimittäin tällä hetkellä lajista pulpahtelee mielenkiintoisia tapauksia.

Tänä kesänä kiteytyy paljon 18-vuotiaaseen Nea Mattilaan, joka oli ennen tätä vuotta kisannut 400 metrin aidoissa vain kahdesti. Kun tuolloin ennätys kirjattiin vielä 59,99, kuluvan kauden aikana se on pudonnut rajusti aikaan 58,11.

Komeaa kesää entisestään korostaa se, millaisissa tilanteissa ennätyskohennukset ovat tapahtuneet. Tampereen nuorten MM-kisoissa hän pystyi ennätykseen niin alkuerissä kuin välierissäkin. Kyseisten karkeloiden aikana edellisestä parhaasta putosi pois reilun sekunnin verran.

Myös vuonna 2016 oltiin samaisen ilmiön äärellä. Tuolloin kohokohta oli Hilla Uusimäki, joka kohensi ennätystään hulppeasti yli kahdella sekunnilla. Vuonna 1996 syntynyt urheilija tehtaili onnistuneen kauden aikana muun muassa EM-välieräpaikan ja hienon ajan 56,33.

Samaiseen ketjuun voi lisätä Uusimäkeä kolme vuotta nuoremman Lehikoisen reilun sekunnin aikaharppauksen vuoden 2017 nuorten EM-finaalissa.

Etenkin Uusimäen ja Mattilan kehityskulut lukeutuvat kolmen viimeisen vuoden aikana kansallisen yleisurheilukauden helmien joukkoon. Ainakin siinä maailmassa, jossa ei tuijoteta vain mitaleita. Oman parhaansa tekeminen tai itsensä ylittäminen kun ovat yläpeukun arvoisia asioita.

Myös isossa kuvassa nelosen aidoissa on hyvä pöhinä päällä. Pari vuotta sitten Suomella oli neljä EM-edustuskelpoista urheilijaa. Vaikka Anniina Laitinen ja Venla Paunonen ovat kadonneet erinäisten syiden takia kuvasta, laajuutta löytyy.

Ylipäätänsä joukko on hyvin nuori. 22-vuotiaiden SE:tä hallussaan pitävä Uusimäki on siis syntynyt vuonna 1996. Huippulupaava Lehikoinen sekä tämän ikätoveri Mattila täyttävät tänä vuonna vasta 19 vuotta.

Uusimäki ja Lehikoinen pitävät hallussaan kaikkien aikojen kotimaan tilaston kolmatta ja viidettä paikkaa, joten näkymä on mielenkiintoinen.

Aiemmin mainitun kolmikon lisäksi on 2–3 aituria, jotka pystyvät kilvoittelemaan EM-tasolla. Heistä kaksi on alle 24-vuotiaita. Lisäksi lupaava Kia Laisi on tulossa takaa.

Joka tapauksessa lajin kotimainen tilanne on hyvin kutkuttava ja valoisa. Kesän upeilla esityksillään Mattila entisestään vankisti tätä käsitystä. Seuraava mielenkiinnon kohde on, että kuinka moni potentiaalisesta kaartista ottaa uuden stepin.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta