Kotimainen GP-kausi polkaistaan käyntiin Jyväskylän Harjulla


Ensimmäisen Motonet GP:n odotetuimpia lajeja ovat naisten ja miesten pika-aidat, naisten aidattu ratakierros ja miesten 400 metriä.
Ville Lampinen: 21.05.2024 12:28Yleisurheilu
Kotimainen GP-kausi polkaistaan käyntiin Jyväskylän Harjulla
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Viljami Kaasalainen.
Kotimainen Motonet GP -kilpailusarja lähtee käyntiin keskiviikkona Jyväskylässä Harjun kentällä. Tänä kesänä Jyväskylän, Lahden, Lappeenrannan, Joensuun ja Oulun osakilpailut kuuluvat World Athletics Challenger -sarjaan, jossa rankingpisteitä jaetaan D-kategorian kisojen mukaisesti.Kuortaneen ja Tampereen kilpailut kuuluvat World Athletics Bronze -sarjaan, jossa pisteitä jaetaan C-kategorian kisojen mukaisesti.

Harjulla kisataan keskiviikkona yhteensä 16 GP-lajissa, joista odotetuimpia ovat naisten ja miesten aidat, naisten aidattu 400 metriä ja miesten ratakierros. Illan päättää Ari Nummelan muistokisaksi nimetty miesten 5000m kilpailu.

Miesten 110m aidat, alkuerät 18:00, 18:06 ja finaali 19:26


Miesten pika-aidoissa nähdään vahva kotimainen edustus, kun kaikki Münchenin EM-kilpailuissa Suomea edustaneet pikakiiturit ovat mukana lähtöviivalla.

Elmo Lakka on aina viihtynyt Harjun etusuoralla, ja kauden ensimmäiset kilpailut ovat olleet lupauksia antavia. Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen hakevat Lakan vanavedessä kauden parhaita suorituksiaan.

Ulkomaalaisvieraista kovin lienee Intian Shirse Terjas, joka kellotti toukokuun alussa ennätyksekseen komean ajan 13,56. Viime kesän maansa mestari on ennätyskunnossa, ja hän tarjoaa Lakalle varmasti kovan vastuksen.Naisten 100m aidat, alkuerät 18:16, 18:22 ja finaali 19:36


Pika-aitakesään saatiin aivan uutta säpinää, kun Tampereen Pyrinnön Lotta Harala paineli Espoon Leppävaarassa huippuajan 12,64. Alkueräjuoksussa oli hiukan liikaa myötätuulta (+2,2), mutta Leppävaaran finaalitulos 12,89 (+1,6) oli myös väkevä esitys Haralalta.

Harala lähtee kisaan vahvan kuntonsa ansiosta ennakkosuosikkina, mutta haastajiakin riittää. Jamaikan Crystal Morrison on juossut kahtena edellisenä kesänä 12,70 tuntumaan, joten parhaana päivänään 22-vuotias pikakiituri taistelee kisan voitosta.

Kauden parhaiden vertailussa kärkisija menee Intian Jyothi Yarrajille, joka pysäytti kellot toukokuun alkupuolella aikaan 12,87. Viime vuoden Aasian mestari on kilpaillut ahkerasti jo alkukesän aikana.

Kotiyleisön mielenkiinto kiinnittyy varmasti Nooralotta Neziriin, jonka vauhti on menossa kokoajan parempaan suuntaan. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija avasi kautensa tuloksella 13,47, mutta toisessa kisassa aika parani jo yli kolmella kymmenyksellä.

Naisten 400m aidat, 20:16


Myös naisten aidatulla ratakierroksella riittää keskiviikkona jännitettävää, sillä paikalla on Viivi Lehikoista lukuun ottamatta koko kotimaan kärki. Suomalaiskolmikko Kristiina Halonen, Hilla Uusimäki ja Aada Aho juoksivat kaikki ennätyksensä viime viikonlopun Malmön PM-kilpailuissa, joten odotukset ovat syystäkin korkealla.

Halonen on ollut heti alkukesästä kovassa tuloskunnossa, ja Malmössä juostu aika 55,99 riittää kaikkien aikojen suomalaistilastossa sijaan neljä. Uusimäki väläytti kuntoaan jo hallikaudella, ja länsinaapurissa rikkoutui kahdeksan vuotta vanhan ennätys. Myös Aho pääsi Malmössä kokonaan uudelle sekuntiluvulle, kun hänen uudeksi ennätyksekseen kirjattiin 56,96.Miesten 400 m, 20:26


Yksi illan mielenkiintoisimmista kaksinkamppailuista nähdään miesten ratakierroksella, jossa yhteen ottavat järjestävän seuran Viljami Kaasalainen ja Noormarkun Nopsan Asseri Välimäki. Kaksikko kävi viime kesänä useamman tiukan kirikamppailun, ja hallikauden ainoa kohtaaminen päättyi Välimäen voittoon Tampereen SM-halleissa.

Kumpikaan juoksijoista ei ole vielä avannut kauttaan ulkoradoilla, joten kaksikon tuloskunto on vielä hämärän peitossa. Oman mausteensa kisaan tuo Tampereen Pyrinnön nuori Jere Haapalainen, joka kirmasi jo viime kesänä ratakierroksen aikaan 47,51. Haapalaisen päämatka on aidattu ratakierros, mutta sivumatkaltakin voidaan odottaa jo hyvää tulosta.

Miesten 5000 m, 20:36


Jyväskylän GP-ilta huipentuu miesten 5000 metrin kilpailuun, joka on samalla pitkän uran suomalaisen yleisurheilun parissa tehneen Ari Nummelan muistokilpailu. Pitkään Nummelan valmennuksessa olleen Eemil Helanderin piti juosta Harjulla kauden toinen 5000 metrin kilpailu, mutta nyt lähtö jää väliin sairastelun takia.

Kilpailun suurin ennakkosuosikki on tällä kaudella jo 13:35 alittanut Italian Jacopo De Marchi, joka on saamassa rankingin kautta paikan Rooman EM-kisoihin. Kärkeen tähtäävät myös kenialaiset Charles Rotich ja Solomon Boit, joiden molempien ennätys on 13:40 tienoilla. Boit avasi kesän kisakautensa voittamalla Helsinki City Running Day:n puolimaratonin ajalla 1:04:25.

Motonet GP -sarja jatkuu heti perjantaina 24.5., kun vuorossa on Lahden osakilpailu. Kesäkuussa kisataan Kuortaneella (22.6.) ja heinäkuussa vuorossa ovat Lappeenranta (17.7.) ja Joensuu (20.7.) Sarja huipentuu elokuussa Oulun (17.8.) ja Tampereen (25.8.) osakilpailuihin.

YLE televisioi kaikki Motonet GP -kilpailut kaudella 2024.

Jyväskylän kilpailujen aikataulu & osallistujat löytyvät täältä.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta