Kovatasoinen Paavo Nurmi Games tarjoaa kotimaan kärkiurheilijoille mahdollisuuden koviin tuloksiin ja hyviin ranking-pisteisiin


Turun tiistai-illassa riittää mielenkiintoa, kun kotimaan parhaat yleisurheilijat pääsevät mittaamaan tasonsa maailman huippuja vastaan. Paavo Nurmi Games on osa World Athletics Continental Tour Gold -kilpailusarjaa, joten tarjolla on arvokkaita ranking-pisteitä Pariisin olympiakisoja ajatellen.
Ville Lampinen: 17.06.2024 17:48Yleisurheilu
Kovatasoinen Paavo Nurmi Games tarjoaa kotimaan kärkiurheilijoille mahdollisuuden koviin tuloksiin ja hyviin ranking-pisteisiin
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Joonas Rinne.
Kotimaan kovatasoisin yleisurheilutapahtuma Paavo Nurmi Games kisataan tiistaina Turussa.Urheilijakattaus on äärimmäisen kova, ja tositoimissa nähdään useampi Rooman EM-kilpailuissa menestynyt sankari. Suomalaisille kärkiurheilijoille PNG on erittäin tärkeä kilpailu, sillä jaossa on paljon arvokkaita ranking-pisteitä. Seuraavassa ennakkoa viidestä lajista, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Katso: Pariisin olympialaisten ranking

Roomassa kotiyleisön villinnyt Jacobs tavoittelee kymmenen sekunnin alitusta


Kymmenen sekunnin haamuraja on vaarassa miesten satasella, kun lähtötelineisiin kyyristyvät muun muassa hallitseva EM-kultamitalisti Italian Lamont Marcell Jacobs ja Kanadan Andre De Grasse.

Roomassa kaksi kultamitalia napannut Jacobs on jälleen vahvassa kunnossa, ja hyvissä olosuhteissa jopa uusi stadionennätys on mahdollinen. Yhdysvaltojen Cravont Charleston kellotti viime kesänä ennätykseksi ajan 9,95. Kakkosen erikoismiehenä tunnettu De Grasse hätyytteli toukokuussa päämatkallaan jo 20 sekunnin rajaa, ja satanenkin on kulkenut tänä kesänä aikaan 10,10.

Oman mausteensa kisaan tuo tuore EM-nelonen Ruotsin Henrik Larsson, joka on juossut tällä kaudella jo huippuajan 10,08. Etusuoralla nähdään myös useampi suomalaisjuoksija, kun lähtölistalta löytyvät muun muassa Samuli Samuelssonin, Samuel Purolan, Riku Illukan ja Santerin Örnin nimet.EM-kisoissa onnistunut Helander haastaa Chopran ja PetersinSuomen ainoan mitalin Rooman EM-kisoista napannut keihäänheittäjä Oliver Helander saa Turkuun kovatasoisia haastajia, kun heittopaikalle saapuvat hallitseva olympiavoittaja Intian Neeraj Chopra ja Grenadan kaksinkertainen maailmanmestari Anderson Peters. Chopra on heittänyt tällä kaudella jo yli 88 metriä, mutta edellisestä kilpailusta on kulunut jo lähes kuukausi.

Helander on viihtynyt aiemmin Turussa erinomaisesti, sillä tuoreen EM-pronssimitalistin kahden vuoden takainen ennätys on heitetty juuri Paavo Nurmen -stadionilla. Heittopaikka on todistetusti hyvä, joten hyvissä olosuhteissa 90 metrin viiva voi olla uhattuna useamman heittäjän toimesta.

Kotimaisista heittäjistä kilpailussa nähdään Helanderin lisäksi myös Lassi Etelätalo ja Toni Keränen.

Määttänen ja Lappalainen iskevät yhteen kasilla


Yksi illan mielenkiintoisimmista juoksumatkoista on naisten 800 metriä, jossa nähdään kauan odotettu kotimainen kaksintaistelu. Kahden minuutin raja voi olla paperia, kun Rooman EM-kisojen välierissä nähty Eveliina Määttänen saa vastaansa kovien ulkomaalaisvahvistuksien lisäksi myös EM-kisojen 1500 metrin alkuerissä esiintyneen Sara Lappalaisen.

Määttänen pääsi alkukesästä jo lähelle kahden kierroksen SE-aikaa, mutta ainakin vielä ennätys 1:59,41 on Lappalaisen nimissä. Kovan matkavauhdin varmistavat Australian Claudia Hollingsworth ja Catriona Bisset, jotka ovat alittaneet tällä kaudella 1:59. Rooman finaalissa toiseksi kirinyt Slovakian Gabriela Gajanován on loppusuoralla kova luu, joten häntä kannattaa pitää myös silmällä.Moukarihäkissä riittää voittajia


Naisten moukarikisa on yksi tiistai-illan nimekkäimmistä lajeista, sillä lähtölista pitää sisällään vinon pinon eri kilpailujen mestareita. Hallitseva maailmanmestari ja kisan tilastoykkönen on Kanadan Camryn Rogers, joka on ylittänyt alkukesästä jo 77 metriä. Tuore Euroopan mestari Italian Sara Fantini ja ME-nainen Puolan Anita Wlodarczyk täydentävät mestariheittäjien kolmikon.

Suomen Silja Kosonen ja Krista Tervo ovat nakuttaneet huipputuloksia jo useammassa kilpailussa, ja hyvänä päivänä Tervon nimissä oleva SE on jälleen vaarassa. Kosonen sijoittui Rooman finaalissa hienosti neljänneksi, mutta huippuheitto odottavaa vielä itseään.

Rinne hyökkää SE:n kimppuun


Pekka Vasalan 52 vuotta vanha 1500 metrin SE on kestänyt hyvin aikaa, mutta Turun tiistai-illassa voidaan kaiken osuessa kohdalleen nähdä kotimaista juoksuhistoriaa. Vahvassa kunnossa oleva Joonas Rinne on lähestynyt Vasalan aikaa kilpailu kilpailulta, ja nyt tarjolla on erittäin kovatasoinen kansainvälinen lähtö. Saarijärven mies on varmasti ennätyskunnossa, mutta vauhdinjako asettaa kisaan aina omat haasteensa.

Tonnivitosta tähdittävät Espajan Adel Mechaal ja Itävallan Raphael Pallitsch, jotka ovat molemmat juosseet tänä kesänä alle 3:34:n. Yksi mielenkiintoinen seurattava on Etiopian vasta 19-vuotias Ermiyas Girma, joka voitti kaksi vuotta sitten nuorten MM-kultaa 800 metrillä.

Turun kisassa nähdään myös Santtu Heikkinen, joka oli jo hallikaudella vahvassa kunnossa. Loukkaantumiset sotkivat nuoren juoksijan alkukesää, mutta nyt terveystilanne sallii jälleen kilpailemisen.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta