Näkökulma: Kristiina Mäkelän pitkä kilpailutauko ei ollut erikoinen ratkaisu


Kristiina Mäkelä on Lappeenrannan Kalevan kisoissa tositoimissa lähes pari kuukautta kestäneen kilpailutauon jälkeen. Ihmetystäkin herättäneessä kisatauossa oli oma logiikkansa.
Joel Sippola: 01.08.2019 19:50Yleisurheilu
Näkökulma: Kristiina Mäkelän pitkä kilpailutauko ei ollut erikoinen ratkaisu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kristiina Mäkelä
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän ulkoratakausi keskeytyi kesäkuussa Paavo Nurmi Gamesin jälkeen ennen kuin se oli ehtinyt kunnolla alkaakaan. Syynä ei ollut loukkaantuminen tai muu terveyshuoli. Sisäratojen SE-nainen vain halusi pitää pitkän treenijakson. Kalevan kisoihin päättyvästä kisatauosta tuli lopulta yli seitsemän viikon mittainen.

Kesäkuun lopulla asiaan tuli varmistus. Sen jälkeen mediassa on puhuttu poikkeavasta tai kovasta ratkaisusta. Sosiaalisessa mediassa sekä joillakin keskustelupalstoilla Mäkelän päätöstä kummasteltiin. Ihmeteltiin miksi huipulle tähtäävä urheilija ei hae hyppyvirettä kovien kisojen kautta.

Toki lähes kahden kuukauden treenijakso kesken kilpailukauden on poikkeava päätös. Kuitenkin lajikollega Simo Lipsanen oli kilpailematta muutaman viikon. Toiset ovat puolestaan pitäneet kesän mittaan hieman lyhyempiä harjoittelupätkiä.

Tänä vuonna MM-kisat järjestetään poikkeuksellisesti syys-lokakuun vaiheessa. Mäkelä pohti jo viime vuoden Ruotsi-ottelussa, että kesäkuusta lokakuuhun kestävä yhtäjaksoinen neljän kuukauden kisakausi olisi aivan liikaa. Etenkin kolmiloikan kaltaisessa lajissa, jossa jalkoihin kohdistuu kovia iskuja. Säästeliäs kilpaileminen onkin suomalaishyppääjän mieleen.

Toisaalta vaihtoehtona oli kilpailla Timanttiliigassa. Mutta koska kilpailukutsuja ei sinne tullut, hän päätti pysyä alkuperäisessä suunnitelmassaan.

Mäkelä on siinä mielessä upeassa asemassa, että hän onnistuu arvokisarajan rikkomisessa yleensä jo hallikaudella. Esimerkiksi tänä vuonna hän lunasti MM-lipun jo toisessa kisassaan. Näin ollen orimattilaisella on varaa hieman erilaisiin ratkaisuihin. Ei ollut pakko kisata, kun paikka Dohaan oli jo hyppysissä.

Sitä paisi Mäkelä pääsee hakemaan kilpailutuntumaa elokuussa. Kalevan kisojen lisäksi ohjelmassa on ainakin Superliigaan osakilpailu, Espoon Motonet GP sekä Ruotsi-ottelu. Jatkossa Mäkelän suurin haaste on onnistua arvokisojen karsinnan lisäksi myös itse finaalissa. Suunta on oikea, sillä talven EM-halleissa hän pomppi uransa kolmanneksi parhaimman tuloksensa.

Muista eroava toimintatapa herättää usein epäilyksiä. Naisen viime vuonna esittämät suorasukaiset puheet Suomen huippuyleisurheilun tilasta herättivät myös huomiota. Reittejä on kuitenkin monenlaisia. Mäkelällä on oma tyyli tehdä asioita. Doha ja ensi vuosi näyttävät, mihin se hänet siivittää.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta