Kymmenottelu ja kuulaherruus avauspäivän kovinta antia - Myös runsaasti suomalaisia pääsee heti irti


Joona Klemi: 09.07.2018 21:06Yleisurheilu
Kymmenottelu ja kuulaherruus avauspäivän kovinta antia - Myös runsaasti suomalaisia pääsee heti irti
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nuorten MM-Kisojen avauspäivänä ohjelmassa on vain kolme loppukilpailua. Lisäksi yhteensä 12 suomalaista aloittaa kisaurakkansa.

Miesten kuulassa jälleen USA vastaan muu maailma

Miesten kuulantyöntö on lähtökohtaisesti kolmen kauppa. Kauden kärkitulosta 21.65 pitää hallussaan Etelä-Afrikan Kyle Blignaut, ja vain 15 senttiä vähemmän työntänyt yhdysvaltalainen Adrian Piperi on toisena. Blignaut on ylittänyt 21 metriä vain yhdessä kisassa tällä kaudella, ja jo huhtikuussa, kun taas Piperi on keskittynyt yhtä kisaa lukuun ottamatta kahdeksan kilon kuulan pukkailuun. Näin on tehnyt myös toinen yhdysvaltalainen ja neljäs yli 21 metriä työntänyt Jordan West.

Parinkymmenen sentin päässä tilastokärjestä vaanii myös valkovenäläinen Dzmitry Karpuk, joka on ylittänyt 21 metrin rajan kauden molemmissa kisoissaan. Suomalaisittain jännitettävää riittää jo aamupäivän karsinnoissa. Eero Ahola on tilastojen valossa menossa niukasti loppukilpailuun. Toisaalta kauden parhaalla noteerauksilla pistesijakaan tuskin on kaukana.

Ennakolta tasaväkinen kymmenottelu käynnistyy

Kymmenottelussa kauden kärkiviisikko on vain runsaan sadan pisteen päässä toisistaan. Ainoana yli 7800 pisteen otelleelle ANA-tunnuksen alla kilpailevalle Stepan Kekinille avauspäivä on lähtökohtaisesti selvästi heikompi kuin muilla kärkinimillä.

Kekinin niskaan hengittävät tiukimmin australialaiset Ashley Moloney, ja Gary Haasbroek, sveitsiläinen Finley Gaio sekä ranskalainen Makenson Gletty. Ennätyssarjoissa Kekin jäisi avauspäivänä yli 250 pistettä Moloneysta ja myös Haasbroek yli sadan pisteen päähän maanmiehestään. Sen sijaan Gletty ja Gaio kiilaisivat ennätyssarjoillaan kärkikolmikkoon avauspäivän päätteeksi.

Purola pääsee irti sadalla metrillä

Peräti 19 miestä on juossut tällä kaudella alle 10.30:en ja 10.40 alittajia on yli puolet enemmän. Näistä suurin osa on toki yhdysvaltalaisia, eteläafrikkalaisia tai jamaikalaisia. Silti jo alkuerissä saanee kipittää reipasta tahtia. Samuel Purolalle tämän pitäisi olla vielä läpihuutojuttu, mutta Riku Illukalla jatkoon pääsy vaatinee ennätysparannusta. Olosuhteet voivat toki vaikuttaa aikoihin melkoisesti, kuten viime kesän alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa nähtiin.

Tiistain loppukilpailut: naisten 5000m, miesten kuula, miesten 10 000m

Päivän suomalaiset: Roosa Ylönen ja Elina Kinnunen (keihään karsinta), Juuso Toivonen (10-ottelu), Eero Ahola (kuula), Astrid Snäll ja Salla Laukkanen (3000m esteiden alkuerät), Veera Perälä (800 m alkuerät), Samuel Purola ja Riku Illukka (100m alkuerät), Saga Andersson (seipään karsinta), Helena Leveelahti (kiekon karsinta), Mette Baas (400m alkuerät)

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta