Lajikarnevaalit: Avikainen kärkiaikaan, junioreilta kovia keihästuloksia

Etusuora: 29.06.2017 22:30Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Lajikarnevaalien avauspäivänä torstaina tehtiin useita kelpo tuloksia. Monella paikkakunnalla kilpailtiin vain nuorten sarjoissa.

Jämsänkoski: aitajuoksu

Viivi Avikainen ja Lotta Harala pudottivat 100 metrin aitojen ennätyksensä lukemiin 13,32 ja 13,36. Tulokset oikeuttavat Suomen kaikkien aikojen tilastossa sijoille 10 ja 13. Arto Bryggaren valmennukseen siirtyneen Avikaisen tulos on myös kesän kotimainen kärkiaika.

Ratakierroksen aidoissa nähtiin mielenkiintoinen debyytti, kun viime kesän 200 ja 400 metrin SM-pronssinainen Jonna Berghem asettui lähtöviivalle. Lopputuloksena hieno 58,40, jolla noustaan kesän Suomen tilastossa kolmanneksi.

Miesten pika-aidoissa Ville Rajala (14,13) ja Viktor Kantele (14,18) siirsivät ennätyksiään lähemmäksi 14 sekunnin rajaa. 17-vuotiaiden 400 metrin aidoissa Kalle Stylman juoksi 84-senttiset aidat aikaan 53,47, joka on ikäluokan kautta aikain kuudenneksi paras suomalaistulos. Kesän Euroopan tilastossa Stylman on myös sijalla kuusi.

Kaustinen: moukari

Tiina Rinnekari voitti 22-vuotiaiden kilpailun ennätyksellään 62,67 kukistaen hallitsevan Suomen mestarin Inga Linnan yhdeksällä sentillä. Rinnekari nousee naisten kaikkien aikojen Suomen tilastossa sijalle 12. 22-vuotiaiden EM-raja 63 metriä jäi harmittavan lähelle.

19-vuotiaiden sarjassa Johanna Witka (61,95) ja ennätyksensä 60,61 heittänyt Kiira Väänänen ylittivät ikäluokkansa EM-rajan 59 metriä. Heidän lisäkseen rajan on ylittänyt Emilia Olkkonen, joka tällä kertaa jäi tulokseen 56,05.

Pihtipudas: keihäs

Vammoista tänä kesänä kärsineet Jami Kinnunen (74,83) ja Oliver Helander (74,69) ylittivät 22-vuotiaiden EM-rajan 74 metriä. 19-vuotiaiden kisan voitti puolestaan Toni Keränen tuloksella 72,05, joka ylittää reilusti ikäluokan EM-rajan.

Pisin heitto nähtiin kuitenkin 17-vuotiaiden kisassa, kun Atte Sailola kiskaisi 700-grammaisen keihään 81,14 metrin päähän. Tulos on 17-vuotiaiden sarjassa kaikkien aikojen kolmanneksi paras Suomessa. Suomen ennätys on Toni Keräsen 83,29. Kesän maailmantilastossa Sailola on toisena.

17-vuotiaiden naisten kisassa Julia Valtanen (56,71) ja Sofia Pölkky (53,28) tekivät ennätyksensä nousten samalla 500 gramman keihään Suomen kaikkien aikojen tilastossa sijoille kaksi ja viisi. Suomen ennätys on Elina Kinnusen 57,40 viime kesältä. Kauden maailmantilastossa Valtanen on kuudennella sijalla.

Elina Kinnunen voitti 19-vuotiaiden kisan tuloksella 51,96. Hän on ennätyksellään 54,30 kesän Euroopan tilastossa seitsemäntenä.

Kokemäki: kuula ja kiekko

Kokemäen kuula- ja kiekkokisoissa 20-vuotias Panu Tirkkonen paransi ennätystään lähes puoli metriä ja työnsi ensimmäistä kertaa urallaan yli 18 metriä miesten kuulalla. Tuloksella 18,02 ylittyi reilusti myös 22-vuotiaiden EM-raja.

19-vuotiaiden kisassa vasta 17-vuotias Arttu Korkeasalo jatkoi ennätystehtailuaan ja siirsi 17-vuotiaiden kuuden kilon kuulan SE:n lukemiin 19,00. Myös 18-vuotias Eero Ahola teki ennätyksensä 18,77 ja on matkaamassa Korkeasalon kanssa 19-vuotiaiden EM-kisoihin.

Jämsä: kestävyysjuoksu

Naisten 800 metrin voittajaksi Jämsässä kirjattiin Jonna Julin uudella ennätyksellään 2.10,32, mutta Julinia ennen maaliin ehti samassa erässä Alisa Virtanen ajalla 2.09,68. Hän täyttää myöhemmin tänä vuonna vasta 15 vuotta ja voitti tyttöjen sarjan. Saman ikäisenä on Virtasta nopeammin juossut vain Johanna Matintalo (2.05,87).

Somero: seiväs

Jesse Salmi nosti ennätystään kymmenellä sentillä 515:een ja taivutti 19-vuotiaiden kilpailussa toiseksi. Eetu Turakainen voitti kilpailun ylittämällä 525. Turakainen ylitti Somerolla juhannusaattona ennätyksenä 535, jolla hän on ikäluokan Euroopan tilastossa seitsemäntenä.

Naisten kilpailussa Minna Nikkanen ja Saga Andersson taivuttivat molemmat 425. Nikkanen voitti naisten kilpailun ja Andersson 19-vuotiaiden kilpailun.