Kolmen mitalin yö - suomalaisnuoret hirmuiskussa yleisurheilun MM-kisoissa


Suomalaisnuoret kahmivat mitaleita alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa torstain ja perjantain välisenä yönä.
Etusuora: 05.08.2022 08:40Yleisurheilu
Kolmen mitalin yö - suomalaisnuoret hirmuiskussa yleisurheilun MM-kisoissa
Kuva: Trackpic
Saga Vanninen 2020 Ruotsi-ottelun kolmiottelussa.
Suomalaiset yleisurheilun ystävät saivat kosolti juhlittavaa varhain perjantaiaamuna, kun Suomen kärkiurheilijat olivat hirmuvireessä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kolumbian Santiago de Calissa.

Saga Vanninen jatkoi dominointiaan naisten seitsenottelussa ja otteli ylivoimaiseen MM-kultaan toista kertaa peräkkäin. Jo avauspäivän jälkeen ottelua johtanut Vanninen kasvatti eroa vastustajiinsa toisena kilpailupäivänä ja voitti kultaa peräti 210 erolla hopealla nousseeseen Saksan Serina Reideliin. Vannisen pistesaldo oli kisassa 6084.

– Harmittaa nuo tulokset, mutta muuten ihan hyvä, Vanninen kommentoi mestaruutta SUL:n tiedotteessa.Miesten seiväsfinaaliin yhtenä suosikeista lähtenyt Juho Alasaari ei pettänyt odotuksia, vaan hyppäsi finaalissa upeasti toiseksi ennätyksellään ja Matti Monosen ikäluokan Suomen ennätystä sivuavalla tuloksella 560. Alasaaren ennätys parani kerralla peräti seitsemällä sentillä. Alasaari juhli nuorten MM-hopeaa myös viime kesänä. Voiton Calissa vei Ranskan Anthony Ammirati tuloksella 575.

– Tiesin, että Ammirati on ykköstykki tässä kisassa ja olisin voinut ottaa varovaisesti ja hakea mitalia, mutta läksin hakemaan voittoa, Alasaari setvi taktiikkaansa SUL:n haastattelussa.

Yön kolmas suomalaismitali oli miesten moukarinheitosta hopealle ennätystuloksellaan yltänyt Max Lampinen. Hän paransi finaalissa väkevästi ennätystään yli metrillä lukemiin 76,33. Jo karsinnassa Lampinen petrasi aiempaa ennätystään yli metrillä, joten Kolumbian keikalla ennätys sai kyytiä peräti kahdella metrillä.

Miesten moukarifinaali oli todellinen jännitysnäytelmä, sillä Lampinen voitti kolmanneksi heittäneen Kyproksen Iosif Kesidisin vain yhdellä sentillä. Neljänneksi sijoittunut Kreikan Nikolaos Polychroniou jäi Lampisesta 21 senttiä.Lisää draamaa finaalissa aiheutti se, että Lampinen ehti jo hetken juhlia maailmanmestaruutta, sillä Kreikan Ioannis Korakidisin 79,11 kantanut hirmuheitto hylättiin ensin, mutta Kreikan protesti meni läpi ja Korakidis nousi kärkipaikalle ohi Lampisen ja suomalaisen oli tyytyminen hopeiseen MM-mitaliin.

– Nuo tapahtumat eivät haittaa. Olen tosi tyytyväinen hopeaan. Tämä kilpailu meni niin kuin pitkin, Lampinen sanoi.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta