Kovatasoinen Kuortane Games vuorossa lauantaina - Jatkuuko Oliver Helanderin huippuvire keihäspaikalla?


Motonet GP jatkuu lauantaina Kuortaneella Kuortane Gamesin merkeissä. Lue Etusuoran kisaennakko!
Etusuora: 17.06.2022 13:19Yleisurheilu
Kovatasoinen Kuortane Games vuorossa lauantaina - Jatkuuko Oliver Helanderin huippuvire keihäspaikalla?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Oliver Helander
Kuortaneen perinteiset juhannuskilpailut kilpaillaan tällä kaudella viikkoa ennen keskikesän juhlaa. Kuortaneen Motonet GP – Kuortane Games käynnistyy lauantaina kello 15.30. Kuortaneen kisa kuuluu World Athleticsin B-kategoriaan, joten urheilijoilla on mahdollisuus kahmia lauantaina mehevä määrä EM- ja MM-kisojen rankingpisteitä.

Kisojen ajaksi on ennustettu sateista ja koleaa säätä. Toivoa sopii, että ennusteet muuttuvat tai eivät pidä paikkaansa, jotta olosuhteet eivät hankaloita liiaksi huippumielenkiintoista kisailtaa.

Seuraavassa muutamia lajikohtaisia poimintoja Kuortaneen kilpailuista.Keihäsmaailman katseet kohdistuvat lauantaina Kuortaneelle


Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, että Oliver Helander viskaisi upean keihäskaaren Turun Paavo Nurmi Gamesissa. Lähes 90 metriä kantaneen heiton saattelemana Helander on eittämättä Kuortaneen kisojen seuratuin suomalainen urheilija. Helander kommentoi Ylelle tuoreeltaa PNG:n jälkeen, että olisi tyytyväinen Kuortaneella reiluun 85-metriseen kaareen.

Suomalaista vastaan asettuu tuttuja nimiä. Olympiavoittaja ja tuore Intian ennätysmies Neeraj Chopra heitti Turussa kauden avauksessaan 89,30, joka on erittäin vakuuttava tulos kauden avaukseksi. Kauden keihäskomeetta Anderson Peters on tällä kaudella raketoinut keihään hurjiin lukemiin 93,07, mutta viimeisessä parissa kisassa keihäs on syöksynyt maahan 86 metrin tuntumaan. Peters on heittänyt tällä kaudella jo 18 heittoa, jotka ovat kantaneet yli 85 metriä.

Edellä mainitun trion lisäksi kisassa on mukana muun muassa Keshorn Walcott, jolla on ehdottomasti saumat yli 90 metrin kaareen. Trinidad ja Tobagon miehen ennätys on 90-16 (2015) ja kauden paras 89,07. Suomalaisista Kuortaneen keihäskisassa heittää Helanderin lisäksi vastikään ensimmäistä kertaa 80 metrin rajan puhkaissut Toni Keränen.

Kuortaneella keihäs on perinteisesti lentänyt kauas. Viime vuonna Johannes Vetter riisti kenttäennätyksen Aki Parviaiselta hirmuheitollaan 93,59. Parviainen heitti ennätyksensä ja voimassa olevat SE-lukemat 93,09 Kuortaneella vuonna 1999. Myös Tero Pitkämäen ennätys on peräisin Kuortaneelta. Pitkämäki kiskaisi nykyisen keihäsmallin Suomen kaikkien aikojen kakkoseksi 91,53 Kuortaneella vuonna 2005.

Nykykeihään top8-heittäjistä myös Juha Laukkasen ja Harri Hakkaraisen ennätykset on heitetty Kuortaneella.Juoksumatkoilla riittää mielenkiintoa


Eveliina Määttänen on juossut tällä kaudella upeasti. Aidatulta ratakierrokselta 800 metrille siirtynyt Määttänen on osoittanut, että kovat puolimailin tulokset eivät ole vain Sara Kuiviston varassa.

Turussa 800 metriä aikaan 2.01,52 porskutellut Espoon Tapioiden suojatti saa Kuortaneella vastaansa kansainvälistä väkeä. Kisan suosikkeja ovat Norjan Hedda Hynne (kauden paras: 2.00,90) ja Beninin Noélie Yarigo (kauden paras: 2.01,01). Münchenin EM-kisaraja on 2.00,40.

On myös mainittava toinen suomalainen Viola Westling, jonka Turun suoritus jäi hieman Määttäsen mahtivedon varjoon. Westling juoksi PNG:ssä ajan 2.03,82, joka jää vain sadasosan hänen viime vuonna juoksemasta kovasta ennätyksestään. 22-vuotias Westling on matkan tulevaisuuden nimiä, jonka kehitystä on mielenkiintoista seurata.

Miesten 1500 metrillä sapelivat kalisevat, kun Topi Raitanen ja Joonas Rinne kohtaavat. Toistaiseksi Raitanen on ollut kaksikosta vahvempi 1500 metrillä, mutta lauantaina tilanne lienee vähintäänkin erittäin tasainen. Molemmat kaksikosta ovat selkeästi kunnossa ja ennätykset 3.38,48 ja 3.38,56 viettävät kenties viimeisiä hetkiään.

Jos olosuhteet, kaksikon vire sekä jäniksen edesottamukset osuvat kohdilleen, niin Pekka Vasalan Suomen ennätys 3.36,30 on hyvä pitää muistissa. Raitasen ja Rinteen lisäksi Mika Kotirannan menoa on syytä seurata, sillä joensuulainen on kellottanut kovia aikoja pidemmillä matkoilla tänä vuonna.Viivi Lehikoinen juoksee erittäin vahvaa alkukautta. Turussa Lehikoinen pääsi jo muutaman kymmenyksen päähän Tuija Helander-Kuusiston 400 metrin aitojen Suomen ennätyksestä. Kuortaneella kilpaillaan lauantaina sateisessa ja koleassa säässä, joka ei lähtökohtaisesti lupaa hyvää ennätysjuoksua ajatellen, mutta joka tapauksessa odotettavissa on kovaa kyytä suomalaisen toimesta.

Naisten 3000 metrillä Camilla Richardsson ja Ilona Mononen kohtaavat. Molemmat ovat juosseet kauden aikana hyviä juoksuja, mutta kumpikaan ei ole vielä onnistunut alittamaan koviksi asetettuja EM-rajoja paraatimatkoillaan.

Naisten 100 metrin aidoissa Reetta Hurske jatkaa kisaurakointia, kun Nooralotta Neziri on toipilaana ja Annimari Korte kisatauolla. Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen saavat seuraa muun muassa Japanista ja Puolasta.


Myös hypyissä kotimaan kärkinimet paikalla


Wilma Murto hakee seiväskisassa jatkoa hyvälle alkukaudelleen. 450 tällä kaudella ylittänyt Murto saa kotimaisen haasteen Saga Anderssonilta, joka on hilannut ennätyksensä tällä kaudella lukemiin 445.

Miesten seipäässä iskevät yhteen Mikko Paavola, Urho Kujanpää ja Tommi Holttinen. Kujanpää on kauden kotimainen kärkinimi 560 tuloksellaan, mutta viime kaudella ennätyksekseen 571 hypännyt Paavola mielii Suomen ykköshyppääjän viittaa takaisin itselleen. Kolmikko taistelee tiukasti Eugenen MM-kisapaikasta, joten Kuortaneen B-kategorian kilpailussa hyvä tulos ja kärkipään sijoitus olisivat erityisen arvokkaita.Pituuspaikalla nähdään hurjaa kilpailutahtia ylläpitävä Kristian Pulli. Kauden parhaakseen tasan kahdeksan metriä hypäänyt Pulli on ennen Kuortanetta hypännyt viikon sisään jo kolme kilpailua. Torstaina hän kilpaili Oslon Timanttiliigassa ja tätä ennen kahdesti Sveitsissä: tiistaina Bernissä sekä lauantaina Genevessä.

Naisten kolmiloikassa 14 metrin ylitystä havittelee MM-kisarajan jo viime vuonna ylittänyt Senni Salminen. Salminen hyppäsi PNG:ssä tiistaina neljänneksi ulkoratakauden parhaallaan 13,98.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta