Mihin pystyvät Niskanen ja Pärmäkoski maailmancupin kokonaiskilpailussa? Jatkuuko norjalaisten dominanssi?


Norjalaishiihtäjät ovat hallinneet maailmancupin kokonaiskilpailua viimeisten vuosien ajan. Tälläkin kaudella sekä naisten että miesten kokonaiskilpailun suurimmat ennakkosuosikit ovat norjalaisia, mutta heillä on myös kovia muunmaalaisia haastajia.
Veijo Vaakanainen: 26.11.2019 09:54Hiihto
Mihin pystyvät Niskanen ja Pärmäkoski maailmancupin kokonaiskilpailussa? Jatkuuko norjalaisten dominanssi?
Iivo Niskanen. Photo: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Taisto maastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voittajan kristallipallosta alkaa tulevana perjantaina Rukalla, jossa kilpaillaan kolmipäiväinen minitour. Koska kaudella 2019/2020 ei kilpailla ollenkaan arvokisoissa, on maailmancupin kokonaisvoitolla suurempi painoarvo kuin olympia- tai MM-vuosina. Moni aiemmin säästeliäästi kilpaillut ja kuntonsa arvokisoihin tähdännyt urheilija – kuten Iivo Niskanen – kilpaileekin tänä kautena ahkerammin ja tavoittelee mahdollisimman hyvää sijoitusta maailmancupin kokonaiskilpailussa.

Maastohiihdon maailmancup on ollut viime vuosina norjalaisten dominointia. Miesten puolella neljä viimeisintä ja naisten puolella peräti kuusi viimeisintä maailmancupin kokonaiskilpailua on päättynyt vuonomaan urheilijan juhliin. Miehissä edellinen ei-norjalainen kokonaiskilpailun voittaja on Sveitsin Dario Cologna kaudella 2014–2015 ja naisten puolella Puolan Justyna Kowalczyk kaudella 2012–2013.

Etukäteen ajatellen on hyvin todennäköistä, että norjalaisdominanssi jatkuu kokonaiskilpailussa myös ensi kaudella, koska sekä naisten että miesten kokonaiskilpailun suurimmat voittajasuosikit ovat norjalaisia. Erityisesti miesten puolella kovia haastajia kokonaiskilpailun voittotaisteluun tulee kuitenkin myös Norjan ulkopuolelta.

Naisten maailmancupin ennakkoasetelmat


Ennakkosuosikki: Therese Johaug, Norja


Viime kaudella dopingtuomionsa jälkeen murskaavasti hiihtoladuille palannut Therese Johaug on itseoikeutetusti suurin voittajasuosikki naisten kokonaiskilpailun voittajaksi. Kaudella 2018–2019 Johaug voitti yhtä lukuun ottamatta jokaisen normaalimatkan kilpailun, johon hän osallistui, yleensä myös varsin myös varsin murskaavalla erolla. Kokonaiskilpailussa hän sijoittui kolmanneksi, vaikka jätti osallistumatta Tour de Ski -kiertueelle.

Alkukauden kilpailuiden perusteella Johaug on tulevalla kaudella vähintään samanlaisessa lyönnissä kuin viime kaudellakin. Hän siis todennäköisesti dominoi normaalimatkojen kilpailuja ja kerää näin myös kovan pistepotin maailmancupin kokonaiskilpailussa. Myös Tour de Skin sekä uuden Norjan hiihtokiertueen ohjelma sopii Johaugille ja hän on ykkössuosikki molempien kilpailuiden voittajaksi. Täysin varmaa Johaugin voitto kokonaiskilpailussa ei kuitenkaan ole, sillä kauden aikana kilpaillaan 14 sprinttikilpailua, joista Johaug ei juurikaan pisteitä kerää.

Haastaja 1: Frida Karlsson, Ruotsi


Ruotsalaishiihtäjä Frida Karlsson teki viime kaudella Seefeldin MM-kisoissa suuren läpimurron maailman huipulle voittamalla kisoista kolme mitalia. Ensimmäistä kauttaan aikuisten sarjassa kilpaileva Karlsson on monissa arvioissa Johaugin ykköshaastaja. Karlssonin kauden avaus Jällivaarassa osoitti, että nuori ruotsalainen on harjoituskauden aikana olleista haasteista huolimatta vahvassa vireessä.

Karlsson on monipuolinen hiihtäjä, joka pärjää sekä normaalimatkoilla että sprinteissä ja lisäksi kevytrakenteisena hiihtäjänä Tour de Skin loppunousu suosii häntä. On kuitenkin hieman epävarmaa, kuinka nuori urheilija pystyy pitämään huippukunnon yllä läpi kauden. Siksi onkin epätodennäköistä, että Karlsson vielä tulevalla kaudella kokonaiscupin voittoa juhlisi.

Haastaja 2: Stina Nilsson, ruotsi


Stina Nilsson tunnetaan ensisijaisesti huippusprintterinä, mutta hän on viime vuosien aikana kehittynyt myös hurjasti normaalimatkoilla. Osoituksena tästä on esimerkiksi se, että Nilsson oli viime kaudella ainoa urheilija, joka pystyi Johaugin normaalimatkoilla voittamaan.

Jos Nilsson pystyy ensi kaudella dominoimaan sprinttikilpailuja ja keräämään kovia pisteitä myös normaalimatkojen kilpailusta, hän nousee hyvin todennäköisesti Johaugin suurimmaksi haastajaksi maailmancupin kokonaiskilpailussa.

Nilssonin kestävyys Tour de Skin ja Ruotsin ja Norjan kiertueen aikana on kuitenkin epävarmaa, vaikka Nilsson parhaimmillaan onkin Tourin kokonaiskilpailussa sijoittunut kolmanneksi. Pieniä kysymysmerkkejä asettavat myös olkapäävaivat, joista Nilsson on ennen kauden alkua kärsinyt.

Jokerit: Krista Pärmäkoski, Suomi & Natalia Neprjajeva, Venäjä


Maajoukkueen ulkopuolella kesän harjoitellut Krista Pärmäkoski on osoittanut alkukauden kisoissa olevansa suomalaisurheilijoista selvästi vahvimmassa kunnossa. Edellinen kausi oli Pärmäkoskelta kokonaisuutena varsin tasapaksu, vaikka hän lopulta maailmancupin kokonaiskilpailussa neljänneksi sijoittuikin. Ensimmäisten kilpailuiden perusteella Pärmäkoski on mahdollisesti hieman viime kautta terävämmässä kunnossa ja kaiken onnistuessa kohdalleen saattaa monipuolinen suomalaishiihtäjä nousta taistelemaan jopa maailmancupin kokonaisvoitosta. Realistisempi tavoite on kuitenkin sijoitus kolmen parhaan joukkoon.

Venäläishiihtäjä Natalia Neprjajeva teki viime kaudella suuren kansainvälisen läpimurtonsa sijoittumalla toiseksi maailmancupin kokonaiskilpailussa. Muiden Venäjän huippunaisten ollessa äitiyslomalla ovat kaikki venäläisten menestystoiveet naisten puolella Neprjajevan varassa. Oloksen kisojen perusteella venäläinen on hyvässä kunnossa ja hän varmasti taistelee maailmancupin kokonaiskilpailun kärkisijoista. Aivan voittokamppailuun venäläinen ei kuitenkaan välttämättä kykene.

Miesten maailmancupin ennakkoasetelmat


Ennakkosuosikki: Johannes Høsflot Klæbo, Norja


Kahta edellistä kokonaiscupin voittoa juhlinut Klæbo on suurin ennakkosuosikki myös tulevalla kaudella. Norjalainen on dominoinut sprinttejä viime kausien aikana lähes suvereenisti, eikä mikään viittaa siihen, etteikö sama tahti jatkuisi myös tulevalla kaudella, vaikka kauden avaussprintti Beitostølenissä menikin Klæbon standardeilla vaisusti.

Selostaja Jussi Eskolan "Rakettimieheksi" ristimä norjalainen kerää sprinttien lisäksi suuren pistepotin myös yhteislähtöinä hiihdettävistä normaalimatkojen kisoista. Tämän lisäksi Klæbo pärjää erinomaisesti myös etenkin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailuissa.

Lisäksi hän osoitti viime kaudella kestävänsä myös Tour de Skin rasitukset, kun hän nousi voittajana Alpe Cermisin huipulle. Norjalaisen kokonaisvaltainen huipputaso ja ylivertainen osaaminen sprinteissä nostavatkin hänet ykkössuosikiksi voittamaan maailmancupin kokonaiskilpailun myös tulevalla kaudella.

Haastaja 1: Sergei Ustjugov, Venäjä


Lahden MM-kisojen mitalirohmulla Sergei Ustjugovilla on takana pari hieman vaikeampaa kautta, mutta alkukauden hiihtojen perusteella venäläishiihtäjä on noussut takaisin parin vuoden takaiseen hirmuvireeseen. Ustjugov pärjää erinomaisesti kaikilla matkoilla sprintistä viiteenkymppiin ja molemmat hiihtotavat sopivat hänelle, vaikka vapaa tyyli onkin hänen ehdoton syömähampaansa. Lisäksi venäläishiihtäjä on Tour de Skillä kuin kotonaan ja onkin ehkä suurin voittajasuosikki tämän vuoden kiertueelle. Jos venäläinen pystyy suoriutumaan läpi koko kauden huipputasollaan, hän on jopa Klæbolle erittäin vaikea voitettava.

Haastaja 2: Aleksandr Bolshunov, Venäjä


Niskasen kovana kilpakumppanina tunnettu Aleksandr Bolshunov on kokonaisvaltaisena hiihtäjänä myös ehdottomasti laskettava kokonaiskilpailun voittajasuosikkeihin. Perinteinen hiihtotapa on Bolshunovin suuri vahvuus, mutta myös vapaalla hiihtotavalla hän pystyy venymään mukaan voittotaisteluun.

Venäläisellä on kuitenkin kaksi haastetta selätettävänään, jotta hän pääsisi mukaan kokonaiskilpailun voittotaistoon: vapaan sprintit sekä Tour de Skin loppunousu. Vapaan sprinteissä Bolshunovin kisa on usein päättynyt puolivälierävaiheeseen, ja Alpe Cermisin kipuaminen on ollut hänelle myrkkyä. Jos hän ei ole onnistunut kehittämään heikkouksiaan, menettää hän niiden vuoksi kohtalokkaan määrän pisteitä maailmancupin kokonaisvoittoa ajatellen.

Jokerit: Didrik Tønseth, Norja & Iivo Niskanen, Suomi


Didrik Tønseth osoitti kauden avauskilpailuissa olevansa hurjassa kunnossa. Jo viime kaudella norjalainen oli vakiokasvo kilpailuiden kärkitaistossa ja etenkin alkukaudesta hän oli todella kovassa lyönnissä voittaen esimerkiksi Lillehammerin minitourin. Tønseth on ilmoittanut, ettei hän enää tulevalla kaudella ole tyytyväinen palkintosijoihin, vaan tavoittelee kilpailuiden voittoja. Erinomainen ja monipuolinen normaalimatkojen hiihtäjä on riittävän hyvä sprinteissä taistellakseen tourien kärkisijoista. Siksi onkin mahdollista, että tulevalla kaudella Tønseth onkin Norjan ykköstykki.

Niskanen on tähän asti keskittynyt arvokisoihin ja kilpaillut maailmancupissa säästeliäämmin. Tällä kaudella hän kuitenkin aikoo tosissaan taistella maailmancupin kärkisijoista ja kilpailla ahkerasti läpi koko maailmancup-kauden. Avauskisojen perusteella Niskanen on hurjassa perinteisen kunnossa ja pystynyt kehittymään myös vapaalla.

Jos Niskanen pystyy dominoimaan perinteisen normaalimatkoja ja nousemaan palkintosijataistoon myös vapaalla, on hän myös jokeri maailmancupin kokonaiskilpailun voittotaistossa. Todennäköinen ensimmäinen suomalaismiehen kokonaisvoitto ei kuitenkaan ole, sillä sprinteissä Niskanen häviää paljon kilpailijoilleen, eikä Tour de Skin loppunousu etukäteen ajatellen ole Niskasen vahvuusalueita.



Kaupallinen yhteistyö

Kaikki maastohiihdon maailmancupin kilpailut suorina Viaplaylta! Cogne, Falun ja Holmenkollen yksinoikeudella Viaplaylta!

Tilaa Viaplay nyt ja nauti huippuhiihdosta!