Maastojuoksun SM-mitalit jaossa Perniössä


Etusuora: 05.05.2018 10:22Yleisurheilu
Maastojuoksun SM-mitalit jaossa Perniössä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kesän kisakausi lähestyy lähestymistään. Ensimmäisiä merkkejä kestävyysjuoksijoiden iskusta nähdään sunnuntaina Perniössä, jossa käydään tämän vuoden maastojuoksun SM-kilpailut. Tässä jutussa luomme pikaisen silmäyksen SM-maastojen lähtölistoihin.

Richardsson vastaan Mäki

Naisten kuudella kilometrillä mielenkiinto kohdistuu Camilla Richardssonin ja Kristiina Mäen kohtaamiseen. Richardsson kellotti juuri äskettäin Kaliforniassa 10 000 metrillä mukavasti 32:39.01 ja on tuon tuloksensa myötä Perniön kisan ennakkosuosikki. Mäen kunto on puolestaan hienoinen arvoitus, sillä hän juoksee tämän kalenterivuoden ensimmäisen starttinsa sunnuntaina.

Saija Seppä on 22-sarjassa kirkkain nimi. Seppä on enemmänkin maileri, mutta hänen palkintokaappiaan koristavat kultaiset SM-mitalit maastojuoksusta niin 17-sarjasta kuin kahdesti 19-sarjastakin. SM-puolimaratonilla toiseksi sijoittunut Klaara Leponiemi lienee vankka mitaliehdokas tässä sarjassa. Mielenkiintoista on nähdä myös, kuinka Johanna Matintalon juoksu kulkee onnistuneen hiihtokauden jäljiltä.

[caption id="attachment_10749" align="alignnone" width="536"] Saija Seppä. (Olavi Kaljunen/trackpic)[/caption]

Salla Laukkanen on 19-sarjan suurin voittajasuosikki. Lahden Ahkeran juoksija oli suvereeni mestari Vierumäen SM-maantiellä, jossa hän jätti sarjassaan toiseksi tullutta Sara-Elise Ruokosta yli kaksi minuuttia. Laukkanen osoitti helmikuussa hyvää kansainvälistä vauhtia sijoittumalla ECCC-maastoissa Portugalissa sarjassaan kuudenneksi. Kovin haastaja Laukkaselle tulee todennäköisimmin olemaan viime vuonna erinomaisia otteita esittänyt Astrid Snäll.

17-sarjassa mestarisuosikki on niin ikään Lahden Ahkeran juoksija. Pinja Kotinurmi voitti Vierumäellä maantiellä mestaruuden ja on ehdottomasti ennakkoon vahvin maastossakin. Vierumäellä Kotinurmi aloitti kenties hieman turhankin innokkaasti, mutta kesti maaliin voittajana selvällä erolla ennen Heljä-Viivi Unkilaa. Unkila lienee mitalikandidaatti myös maastoissa, joskin kovia haastajia on muitakin. Yksi haastajista on JKU:n Alisa Virtanen, joka sijoittui viime vuonna 15-sarjassa pronssille ja on sittemmin osoittanut keskimatkoilla erittäin lupaavia otteita.

Järvenpää, Vattulainen ja Mikkonen jahtaavat mestaruutta

Miesten sarjassa menestyjien nimien ennakoimista hankaloittaa kaksi juostavaa matkaa. Osa juoksijoista on ilmoittautunut sekä 12 kilometrille että neljälle kilometrille, mutta verrattain harva kuitenkaan tuplaa. Yksi tuplaajista tulee kuitenkin luultavimmin olemaan viime vuoden tapaan Jarkko Järvenpää. Järvenpää on pitkällä matkalla suvereeni suosikki mestariksi. Vaikuttaisi etukäteen siltä, että hänellä on kenties mahdollisuus juosta päivän ensimmäinen startti jopa hieman paukkuja neloselle säästellen. Järvenpään taustalla 12 kilometrin matkalta mitaleille mielii maantieltäkin tuttu kaksikko Antti-Pekka Niinistö sekä Jaakko Nieminen. Mikäli Martti Siikaluoma starttaa pitkälle matkalle lyhyen sijaan, taistelee hänkin todennäköisesti mitalista Niinistön ja Niemisen kanssa.

[caption id="attachment_7222" align="alignnone" width="576"] Jarkko Järvenpää (Kuvakaappaus Yle Areenasta)[/caption]

Neljällä kilometrillä Järvenpään mahdollista tuplamestaruutta koittavat estää etunenässä Joensuun Katajan duo Samu Mikkonen ja Arttu Vattulainen. Mikkonen sijoittui viime vuonna maastoissa Topi Raitasen jälkeen toiseksi. Vattulainen puolestaan osoitti hiljattain Kalifornian ratakymppinsä myötä olevansa jälleen hyvässä lyönnissä. Kärkipäässä nähtäneen varmasti myös Hannu GranbergEero Saleva sekä Jaakko Piesanen, siinä missä vaivojen jälkeen kuntoutunut Ossi Kekkikin. Myös Siikaluoma kuulunee tähän porukkaan, mikäli tämän matkan juoksee.

Turun Urheiluliiton Kennedy Charicha ja Nivalan Urheilijoiden estemies Miika Tenhunen ovat kenties selkeimmät nimet 22-sarjan mestaruustaistoon. Mielenkiintoinen nimi aivan kärkikahinoihin on myös JKU:n Otto Kaario, joka osoitti Karhuviestin avausosuudella olevansa oivassa kevätkunnossa.

19-sarjassa Wilho Hautala, Leevi Keronen ja Mika Kotiranta muodostavat kolmikon, josta mestari todennäköisimmin kruunataan. Keronen oli Vierumäellä niukasti parempi kuin Hautala, kun taas hallikaudella lupaavasti juossut Kotiranta ei SM-maantiellä kisannut lainkaan.

Eemil Helander on 17-sarjassa kuskin paikalla. Mitali mielessään Perniöön saapuvat myös Varsinais-Suomen omat Mustafe Muuse sekä Veikka Sarén. Muuse nappasi Vierumältä taskuunsa kympin SM-pronssin Helanderin ja Julius Mäkisen jälkeen. Hyvänä maastojuoksijana tunnettu Sarén puolestaan jätti Muusen taakseen Perniössä SM-maastoreitillä käydyissä pm-maastoissa kymmenellä sekunnilla.

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta