Määttänen SE-jahtiin Oslon Timanttiliigassa - Blomqvist 3000 metrillä, Lehikoinen 400 metrin aidoissa


Oslon Timanttiliigan osakilpailussa nähdään peräti kolme suomalaisurheilijaa, kun Eveliina Määttänen, Nathalie Blomqvist ja Viivi Lehikoinen lähtevät ennätysjahtiin.
Ville Lampinen: 27.05.2024 12:58Yleisurheilu
Määttänen SE-jahtiin Oslon Timanttiliigassa - Blomqvist 3000 metrillä, Lehikoinen 400 metrin aidoissa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nathalie Blomqvist
Kilpaileminen Timanttiliigassa on ollut viime vuosina suomalaisjuoksijoille harvinaista herkkua, mutta tulevana torstaina Oslon osakilpailussa nähdään pitkästä aikaa tositoimissa kolme kotimaista ratajuoksijaa.

Oslon Bislettin stadion on tullut historiansa aikana tutuksi siitä, että sen radoilla on tehtailtu huima määrä maailmanennätyksiä. Jos tarkkoja ollaan, niin ME-tuloksia on syntynyt tähän päivään mennessä yhteensä 65 kappaletta.Maailmanennätykset voivat olla torstaina tiukassa, mutta yksi tai useampi Suomen ennätys on täysin mahdollinen. Espoon Tapioiden Eveliina Määttänen on ollut alkukesästä jo loistavassa vireessä, ja omaan 800 metrin ennätykseen tuli parannusta jo kauden avauskilpailussa Puolan Chorzowissa.

Määttänen jatkoi kesän kilpailujaan viime viikolla Slovakian Banská Bystricassa, jossa ohjelmassa oli 800 metrin lisäksi myös ratakierroksen kisa. Oslon kilpailussa pitäisi riittää vauhtia, sillä mukana on muun muassa maailmantilaston kolmantena oleva Etelä-Afrikan Prudence Sekgodiso (1:57,26). Tällä hetkellä naisten 800 metrin SE on Sara Lappalaisella, joka juoksi ajan 1:59,41 Tokion olympialaisten välierässä.

Naisten 3000 metrillä nähdään myös suomalaisväriä, kun huippukunnossa oleva IF Falkenin Nathalie Blomqvist lähtee tavoittelemaan kovassa seurassa omaa ennätystään. Viime lauantaina uuden 1500 metrin ennätyksensä (4:04,76) juossut Blomqvist osoitti jo hallikaudella mahtavaa tuloskuntoa, eikä vauhti ole hyytynyt alkukesän tärkeissä kisoissa.

Kolmentonnin lähtölista on vaikuttava, vaikka kovin monelta juoksijalta ei löydykään vielä tilastonoteerausta tältä kesältä. Kilpailun suurin ennakkosuosikki on Australian Jessica Hull, joka sijoittui Glasgow’n MM-halleissa samalla matkalla neljänneksi (8:24,39). Viime kesänä jo 32 vuotta täyttänyt SE-aika 8:41,30 on Päivi Tikkasen nimissä.

Bislettin illan kolmas suomalaisurheilija on HIFK:n Viivi Lehikoinen, joka nähdään jo toistamiseen tällä kaudella Timanttiliigassa. Rabatin osakilpailussa aidattu ratakierros kulki aikaan 55,81, ja viime viikonloppuna Lehikoinen kellotti Belgiassa ajan 56,24.

Kilpailun ykkössuosikki on Jamaikan Rushell Clayton, jonka nimissä on kauden kärkiaika 53,72. Lähtöviivalla on Lehikoisen lisäksi myös neljä muuta eurooppalaisjuoksijaa, joten Oslossa haetaan jo asetelmia reilun viikon päästä alkaviin Rooman EM-kilpailuihin.Kotiyleisö odottaa vesi kielellä ainakin miesten 400 metrin aitojen ja 1500 metrin lähtöjä. ME-mies Karsten Warholm avasi kautensa Bergenissä 300 metrin aidoilla, mutta nyt edessä on kesän ensimmäinen kokonainen aidattu ratakierros. Vastus on kova, sillä Brasilian Alison Dos Santos (46,86) on rikkonut jo tällä kaudella 47 sekunnin rajapyykin.

Jakob Ingebritsen taipui Eugenen mailin kisassa Iso-Britannian Josh Kerrille, mutta kotikentällään hän on valtava suosikki miesten tonnivitosella. Viime vuonna Ingebritsen hurjasteli Bislettillä alle 3:28:n, ja tavoitteena lienee jälleen 3:30:n alitus.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta