Uusi suomalainen mäkihyppytähti syttymässä? 19-vuotias Niko Kytösaho hyppäsi kesä-SM-kultaa ylivoimaiseen tyyliin


Viime viikonloppuna Kuopion Puijolla kisattiin mäkihypyn ja yhdistetyn kesä-SM-mitaleista. Suurmäen kisassa nähtiin suvereeni esitys, kun 19-vuotias Niko Kytösaho vei mestaruuden lähes 25 pisteen erolla.
Etusuora: 25.09.2019 14:01Mäkihyppy
Uusi suomalainen mäkihyppytähti syttymässä? 19-vuotias Niko Kytösaho hyppäsi kesä-SM-kultaa ylivoimaiseen tyyliin
Pujon mäkihyppytornit. Kuva: Picture by Anna Riege at https://www.flickr.com/photos/aenneken/ [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Lahden Hiihtoseuran 19-vuotias suurlupaus Niko Kytösaho oli täysin ylivoimainen mestari Puijolla sunnuntaina hypätyssä suurmäen kesä-SM-kisassa pistein 304,2. Hopeaa kisassa pokkasi Suomen viime vuosien ykkösnimi Kiteen Urheilijoiden Antti Aalto 24,4 pistettä voittajalle hävinneenä. Pronssille hyppäsi kotimäessään Puijon Hiihtoseuran Eetu Nousiainen tasan 30 pistettä Kytösahoa pienemmällä pistemäärällä.

Kytösahon suvereenin voiton arvoa nostaa se, että kisassa oli mukana koko Suomen mäkihypyn parhaimmisto. Aallon ja Nousiaisen lisäksi tulevalla kaudella mäkihypyn maajoukkueessa hyppäävät Kainuun Hiihtoseuran Jarkko Määttä (kilpailun neljäs 39,2 pistettä Kytösahon perässä) ja Ounasvaaran Hiihtoseuran Andreas Alamommo (kilpailun kahdeksas 68,0 pistettä Kytösaholle hävinneenä).

Haastaja-maajoukkueessa hyppäävä Kytösaho venytti molemmilla kisakierroksilla pisimmän siivun. Avauskierroksella hän hyppäsi peräti 130 metriä ja toisellaan 127,5 metriä. Jo lauantain joukkuekisassa Kytösaho oli kilpailun paras hyppääjä.

"Ei kai ikinä kaikki osu kohdilleen, mutta hyvä päivä oli. Eilen jo oli hyvä päivä, tänään vielä astetta parempi. Tänään pystyi vetämään aika riskillä molemmat hypyt, kun ei tarvinut pelätä toisten puolesta", totesi Kytösaho iloisena Hiihtoliiton tiedotteessa sunnuntaina.

Aikuisten Suomen mestari jo 16-vuotiaana


Kytösaho nousi mäkikansan tietoisuuteen viimeistään vuonna 2016 voitettuaan normaalimäen SM-kultaa 16-vuotiaana ennen Janne Ahosta. Samana vuonna hän kuitenkin katosi kotimaisen mäkihypyn kärkikahinoista yhtä nopeasti kuin sinne ilmestyikin. Vahvasti uutta tulemista tekevä Kytösaho kasvoi aikuisten SM-kultansa jälkeen reippaasti pituutta ja mäkihypyssä herkkä paino nousi osittain diabeteksen takia.

Kytösaho ehti voittaa tammikuussa 2015 kultaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla ylivoimaiseen tyyliin. Hän oli tuolloin toiseksi sijoittunutta Slovenian Domen Prevciä peräti 27 pistettä parempi. Prevc on sittemmin noussut mäkihypyn aikuisten eliittiin ja on ehtinyt voittamaan jo viisi maailmancupin osakilpailua.

Kytösaho on kiertänyt viime vuosina pääasiassa Continental Cupia, johon hän osallistui ensimmäisen kerran jo 14-vuotiaana vuonna 2014. Kytösahon toistaiseksi Paras sijoitus Continental Cupissa on vuoden 2017 Romanian Rasnovin yhdestoista sija. Maailmancup-kisoissa Kytösaho on päässyt kisaamaan kahdesti: 2016 Lahdessa (sijoitus 48.) ja 2018 Rukalla (sijoitus 61.). Nuorten MM-kisoissa Kytösahon paras henkilökohtainen sijoitus on viime kevään 33. sija Lahden HS100-mäen kisasta.

Mäkihypyn kesä-SM 22.9.2019 Puijo


Miehet K120

#UrheilijaTulos
1.Niko Kytösaho (Lahden Hiihtoseura)304,2
2.Antti Aalto (Kiteen Urheilijat)279,8
3.Eetu Nousiainen (Puijon Hiihtoseura)274,2
4.Jarkko Määttä (Kainuun Hiihtoseura)265,0
5.Jonne Veteläinen (Kuusamon Erä-Veikot)253,0
6.Juho Ojala (Kuusamon Erä-Veikot)245,8
7.Henri Kavilo (Puijon Hiihtoseura)241,7
8.Andreas Alamommo (Ounasvaaran Hiihtoseura)236,2
9.Kalle Heikkinen (Kuusamon Erä-Veikot)232,0
10.Eetu Meriläinen (Jyväskylän Hiihtoseura)222,3

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta