Maratonilla hätyyteltiin kahden tunnin rajaa Monzan moottoriradalla


Etusuora: 06.05.2017 08:02Yleisurheilu
Maratonilla hätyyteltiin kahden tunnin rajaa Monzan moottoriradalla
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Niken viime vuonna aloittama breaking2 –maratonprojekti huipentui lauantaina Italiassa Monzan moottoriradalla.

Projektin tarkoituksena oli todistaa, että oikealla teknologialla, optimaalisella harjoittelulla ja lahjakkuudella on mahdollista saavuttaa uskomattomia tuloksia. Tarkoituksenaan alittaa kaksi tuntia maratonilla. Monzan moottorirata valikoitui testipaikaksi tasaisuuden ja loivien kurvien takia.

Kolmen tarkoin valitun juoksijan joukosta suurimmat odotukset kohdistuivat maratonin olympiavoittaja Eliud Kipchogeen. Kipchoge vastasikin odotuksiin ja juoksi käsittämättömän ajan 2.00.24, vaikkakaan tavoitteena ollut kahden tunnin raja ei rikkoutunut. Kipchoge juoksi noin 40 kilometriin saakka kahden tunnin vauhtia, mutta viimeisellä parilla kilometrillä vauhti hieman hyytyi.

Kilpailu ei ollut moniltakaan osin sääntöjenmukainen. Juoksussa käytettiin peräti 20 jänistä, jotka juoksivat vuorotellen Monzan 2,4 kilometrin pituisella reitillä. Lisäksi urheilijoille ojennettiin juomat pyörästä käsin, mitä ei virallisessa kilpailussa saa tehdä.

Projektiin on kohdistunut myös kritiikkiä. Sitä pidettiin erityisesti Niken uusien ”superkenkien” mainostempauksena. Nike on väittänyt, että kengät toisivat neljän prosentin hyödyn tulokseen.

Maratonin virallinen ME on Dennis Kimetton 2.02.57.

https://twitter.com/JOKIN4318/status/860733239253766144
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta