Näkökulma: MM-lippuja ei jaeta kolmen aiturinaisen kesken – Matilda Bogdanoff tulee hämmentämään kisavalintoja


Alkukesän osalta suomalaisaitureista suurimman huomion keskipisteinä ovat olleet Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske. MM-lippujen suhteen peli ei ole vielä todellakaan selvä.
Joel Sippola: 02.07.2019 20:08Yleisurheilu
Näkökulma: MM-lippuja ei jaeta kolmen aiturinaisen kesken – Matilda Bogdanoff tulee hämmentämään kisavalintoja
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nooralotta Neziri ja Annimari Korte taistelevat tällä hetkellä tiukasti Suomen ykköspika-aiturin tittelistä.
Onhan siitä jo paljon sanottu. Naisten pika-aidoissa menee suomalaisittain kovempaa kuin koskaan. Viikot ovat vierineet heinäkuun puolelle, mutta tilanne on edelleen yhtä kutkuttava kuin vielä kesän alussakin. Pikemminkin tahti on vain kiihtynyt.

Historiallisesti kolme naista on rykäissyt alle 13 sekunnin. Heistä Nooralotta Neziri sekä Annimari Korte MM-rajan 12,98 alle. Reetta Hurske jäi viikonloppuna vaivaisen sadasosan päähän. Hehkuttelua voisi jatkaa kuinka pitkään tahansa.

Voisi ajatella, että jos ja kun Hurske tykittää rajan romukoppaan, aitureiden osalta MM-lippujen saajat ovat selvät. Näin ei kuitenkaan todellakaan ole. Siitä pitää huolen 28-vuotias Matilda Bogdanoff.

Se ei ole sinänsä mikään yllätys, sillä ennusmerkit olivat ilmassa hallikaudella. Tuolloin hän pudotti aikaansa kisa kisalta. SM-halleissa rysähti kahdeksan sadasosan parannus 8,04:ään. EM-hallien semifinaalipaikka oli jatkumoa talven kunnolle.

Silti jo hallikaudella oli havaittavissa, että ennätysvireinen Bogdanoff jäi näkyvyydessä selvästi kovakuntoisten Hurskeen ja Nezirin varjoon. Eikä tämä jäänyt tähän.

Ulkoratakauden kynnyksellä kotimaista aitakisaa lähestyttiin valtamedioissa pääasiassa Nezirin, Hurskeen ja Kortteen kautta. Etenkin kahta ensimmäistä povattiin Dohan MM-koneeseen. Puolestaan Kortteen kohdalla muistettiin naisen pirteä viime vuosi. Upea ennätykseen johtanut Lahden juoksu lisäsi bensaa liekkeihin MM-keskustelun osalta.

Eikä kyseistä kolmikkoa ole hehkutettu turhaan. Sen verran vakuuttavia heidän edesottamuksensa ovat alkukauden osalta olleet.

Sen sijaan Bogdanoff on jäänyt tässä keskustelussa alusta asti sivullisen rooliin. Ennen ulkoratakautta hän sai joissakin yhteyksissä maininnan, mutta mitään MM-näkymää hänelle ei povattu. Hallikauden nousuvire ei ilmeisesti painanut vaakakupissa.

Talvella nainen sanoi olevansa elämänsä kunnossa. Kesä on vahvistanut, että pitkään aitojen ja pituushypyn välillä sahannut Bogdanoff on menossa oikeaan suuntaan. Kauden paras on pudonnut kisa kisalta ennätyslukemiin 13,11. Muihin naisiin verrattuna hän on kuitenkin edelleen pysynyt median tutkan ulkopuolella.

Kohokohta koettiin Jyväskylän Motonet GP:ssä, jossa Bogdanoff oli vielä seitsemännen aidan kohdalla Nezirin rinnalla. Siinä juoksussa Neziri veti 12,90, mutta Bogdanoffin kohtalo oli kaatuminen kahdeksannella aidalla.

Tämä on jossittelua, mutta ilman kaatumistaan hän olisi hyvin todennäköisesti painellut alle MM-rajan. Hämmästyttävää oli se, että missään ei esitetty katsausta naisen voinnista kaatumisen jälkeen. MM-tason yleisurheilijan terveystilanne luulisi kiinnostavan!

Huojentava tieto on, että terveystilanne on ilmeisesti hyvä, mistä kertoo viikko sitten aitakaarnevaaleilla aidottu ennätys.

Joka tapauksessa Bogdanoff on pidetty toistaiseksi sivuroolissa. Vaikka Hurskeella ennätys uupuu vielä niukasti rajasta, siitä huolimatta on ollut epäsuorasti tulkittavissa, että MM-reissun ajatellaan olevan kolmen naisen kauppa. Onneksi SUL on hereillä eikä se nimennyt maanantaina yhtään aituria joukkueeseen.

Tietysti on hyvin mahdollista, että Dohaan lähtijät ovat Neziri, Korte ja Hurske. Bogdanoffin kyyti ennen kaatumistaan oli kuitenkin sen verran vakuuttavaa, että peli on vielä kesken.

Kohta käsillä on aitasoppa!

Matilda Bogdanoff (25)
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Matilda Bogdanoff (25)
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta