Matti Yrjölä ja Seppo Simola pitivät Suomen ennätystä pilkkanaan Ruotsi-ottelussa 50 vuotta sitten


Suomen ja Ruotsin perinteikäs maaottelu kilpaillaan tulevana viikonloppuna Tukholman olympiastadionilla. Samaisella stadionilla nähtiin 50 vuotta sitten suomalaismörssärien toimesta todellinen show.
Etusuora: 23.08.2019 19:15Yleisurheilu
Matti Yrjölä ja Seppo Simola pitivät Suomen ennätystä pilkkanaan Ruotsi-ottelussa 50 vuotta sitten
Matti Yrjölä Ruotsi-ottelussa 1958.
Puolivuosisataa sitten (1969) Tukholman olympiastadionin kuulapaikalla koettiin suomalaisittain poikkeuksellinen kuulakilpailu. Huippuvireiset Matti Yrjölä ja Seppo Simola olivat työntäneet ennen syksyn Ruotsi-ottelua tulokset 19,19 ja 18,96, mutta into murjoa länsinaapurimme toi tuloksiin runsaasti mittaa lisää.

Simola työnsi viidennellään 19,24 ja uusi SE-tulos oli syntynyt. Simolan ottaessa onnitteluja vastaan Yrjölä viritteli ringissä vastaustaan ja pyörähteli vieläkin kovemmat lukemat 19,45.

– Samaan aikaan, kun olin valmistautumassa työntööni joukkueemme lääkäri Pekka Peltokallio onnitteli Simolaa uudesta Suomen ennätyksestä. Simolan ennätys ei kuitenkaan montaa minuuttia ennättänyt vanheta, kun pukkasin heti perään 21 senttiä pidemmälle, Yrjölä muistelee.

Kuulakiholta ei heru sympatiaa Ruotsi-ottelusta kieltäytyjille


Viime vuosina useita kärkiurheilijoitamme on kieltäytynyt Ruotsi-ottelusta milloin mistäkin syystä. Yrjölä ei katso tätä hyvällä.

– Aikanani Ruotsi-ottelu oli arvokilpailuiden jälkeen tärkein tapahtuma. Välillä tuntui, että sen arvostus ajoi jopa Kalevan kisojen ohitse. Ymmärrän toki jos Ruotsi-ottelusta kieltäydytään loukkaantumisen takia, mutta esimerkiksi nyt kieltäytymisiä perustellaan Dohan MM-kisoilla, joihin on vielä kuukausi.

Yrjölä tietää mistä puhuu, kun kyseessä on maaottelut. Hämeenkyröläisen pitkälle uralle kertyi lukuisia maaotteluita: Kokonaisuudessaan kuulahirmu kilpaili 73 kertaa aikuisten maaotteluissa sekä kahdeksassa nuorten maaottelussa.

– Uskon, että pidän hallussa maailmanennätystä maaottelujen määrässä, Yrjölä pohtii.

Kuten maaottelujen määrästä voi päätellä, on Yrjölän ura ollut poikkeuksellisen pitkä. Ensimmäisen Suomen ennätyksen hän töytäisi vuonna 1958 ja viimeisen kerran rautapallo tömähti SE-lukemiin vuonna 1973. Ennätys syntyi 38-vuotiaana (1976) 20,68. Tulos oikeuttaa Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenteen sijaan.

Poikkeuksellisen pitkän ja nousujohteisen uran tukipilareiksi Yrjölä nimeää perintötekijät, sillä olihan hänen isänsä Paavo Yrjölä kymmenottelun olympiavoittaja. Yrjölän mukaan myös myöhäisemmällä iällä aloitettu raudan liikuttelu saattoi vaikuttaa kehittymiseensä.

– Aloitin saliharjoittelun vasta 20-vuotiaana. Tästä johtuen en myöskään ikinä saavuttanut "kummoisia" voimatasoja, sillä en esimerkiksi nostanut ikinä yli 200 kg penkistä, mikä on tämän päivän työntäjille arkipäivää.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta