SM-hallit: Katsaus miesten lajeihin - Oskari Mörö avaa kautensa Pirkkahallissa


Etusuora: 26.02.2016 04:06Yleisurheilu
SM-hallit: Katsaus miesten lajeihin - Oskari Mörö avaa kautensa Pirkkahallissa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
SM-hallit kilpaillaan Tampereen Pirkkahallissa tulevana viikonloppuna. Etusuora suoritti tuttuun tapaan pikaisen katsauksen lajeittain. Katsauksen ensimmäisessä osassa vuorossa miehet.

(Tilastokärjet tarkoittavat kisoihin ilmoittautuneiden urheilijoiden tilastoja.)

60 metriä

Kauden tilastokärki:
6,80 Samuli Samuelsson
6,81 Otto Ahlfors
6,81 Ville Myllymäki
Kuten tilastot osoittavat, miesten 60 metriä tarjoaa tiukan väännön. Ville Myllymäki on putsannut pöydän kaksissa edellisissä SM-halleissa ja metsästää nyt kolmatta mestaruuttaan. Myllymäen kovimmat vastukset tulevat Ikaalisten Urheilijoiden väreistä, kun hallimaaottelussa hyvän kakkosen juossut Samuli Samuelsson ja Myllymäen kanssa tilastojen kakkospaikan jakava Otto Ahlfors asettuvat telineisiin. Tilastonelonen ja -vitonen Lauri Tuomilehto ja Lauri Kirkkola eivät asetu lähtöviivalle.

200 metriä

Kauden tilastokärki:
21,34 Samuli Samuelsson
21,58 Jani Koskela
21,66 Oskari Lehtonen
Samuelsson starttaa matkaan ennakkosuosikkina. On myös mielenkiintoista nähdä nuoren Oskari Lehtosen juoksu. Lehtonen latasi tammikuun lopulla Helsingissä 19-vuotiaiden SE:n 21,66. Ylipitkällä radalla sarjan SE on Visa Hongiston 21,38. Puolustava mestari Hongisto ei ole mukana. Kannattaa seurata myös vasta 15-vuotiasta Samuel Purolaa (s. 2000), joka on jo alittanut 22 sekuntia.

400 metriä

Kauden tilastokärki:
48,59 Jani Koskela
48,96 Juho Pirskanen
49,03 Erik Back
Jani Koskela juoksee Tampereella kakkosen ja 400 metriä, joista jälkimmäinen lienee miehen vahvempi matka. Koskelan hallikausi on tähän mennessä ollut suhteellisen onnistunut sisältäen mm. 300 metrin SE:n. Helpolla Tampereen mies ei kuitenkaan tule pääsemään, sillä huolen siitä pitää Oskari Mörö. Nivusvaivoista kärsineen Mörön piti aluksi jättää hallikausi väliin, mutta miehen pitäisi nyt kuitenkin startata SM-halleissa. On mielenkiintoista huomata, että tilastojen kärkikolmikon keski-ikä on reilut 20 vuotta. Kokemusta edustavat hallimaaottelussakin esiintynyt Antti Kokkonen (s. 1986) ja viime vuoden hopeamitalisti Gustav Klingstedt (s. 1985).

800 metriä

Kauden tilastokärki:
1.48,83 Jaakko Laakso
1.51,89 Joonas Rinne
1.52,71 Simon Haglund
Tilastokakkonen Markus Teijula juoksee vain 400 metriä, joten kasilla on vain yksi suosikki: Jaakko Laakso. Olkoon juoksu kyttäys- tai vauhtijuoksu, ei Laaksolle löydy pysäyttäjää ja mies nappaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa kotiyleisön edessä. Ensimmäistä SM-mitalia metsästää myös kaksikko Joonas Rinne ja Botniassa ennätyksensä murskannut Simon Haglund. Myös Tommi Sundell on potentiaalinen menestyjä, mikäli päättää matkan juosta.

1500 metriä

Kauden tilastokärki:
3.50,79 Tommi Sundell
3.51,95 Panu Jantunen
3.58,43 Ossi Kekki
Miesten tonnivitoselle on ainakin kolme suhteellisen tasaista mitaliehdokasta, vaikka Kekin tilastoaika ei Sundellin ja Jantusen tasoa olekaan. Kuitenkin kovimmat menestyspaineet kohdistuvat Sundelliin, joka on loukkaantumisten jälkeen tekemässä vahvaa paluuta radoille. Sundell juoksi matkan 3.44,14 jo vuonna 2011, mutta tämän jälkeen akillesvaivat ovat estäneet tasapainoisen kilpailemisen.

3000 metriä

Kauden tilastokärki:
8.17,50 Ossi Kekki
8.17,71 Panu Jantunen
8.18,25 Jimmy Finnholm
Miesten 3000 metrin kisasta voidaan odottaa kansallisesti hyvätasoisista. Kauden kaksi kovinta aikaa juosseet Kekki ja Jantunen saavat varmasti kovan vastuksen kautensa avaavasta kaksikosta Arttu Vattulainen-Jarkko Järvenpää. Huomio kannattaa kiinnittää etenkin Joensuun Katajan Vattulaiseen, joka on alkuvuoden harjoitellut kovassa seurassa Australiassa. Mies haluaa varmasti kiillottaa viime vuoden hopeamitalinsa. Mukana on myös viime vuonna pronssia pokannut Kennedy Charicha.

60 metrin aidat

Kauden tilastokärki:
7,76 Elmo Lakka
7,99 Ville Rajala
8,10 Elmo Savola
Elmo Lakalta nähtiin vahva esiintyminen Växjön hallimaaottelussa ja on kumma, mikäli joku miehen Tampereella pieksee. Kisan suurin jännitys onkin siinä, pystyykö Lakka rikkomaan MM-hallien tulosrajan 7,72. Ville Rajala avasi kautensa vahvasti kahdeksan sekunnin alituksella, ja hallimaaottelussa kulki 8,00. Joko mies menisi isolla kädellä alta kahdeksan? Tänä vuonna 8,03 aitonut kolmen vuoden takainen hallimestari Arttu Hirvonen ei ole mukana.

300 metrin aidat

Kauden tilastokärki:
38,19 Joni Vainio-Kaila
38,49 Eetu Viitala
38,83 Tuomas Lehtonen
Vainio-Kaila korjasi sadon viime vuonna Tampereella hyvällä ajalla 37,12 ja on tälläkin kertaa ennakkosuosikki. Kisan mielenkiintoisin nimi on Tuomas Lehtonen. Vasta 17-vuotias Lehtonen on juossut ulkona 400 metrin aidat parhaimmillaan 54,10, mutta tämän hallikauden esitysten perusteella siitä leikataan ensi kesänä iso siivu. Ainakin Lauri Hassi ja Pekka Sinkkonen pystyvät hyviin aikoihin, mutta eivät ole lajissa vielä tänä vuonna kilpailleet.

5000 metrin kävely

Kauden tilastokärki:
21.57,2h Elmo Koivunen
22.57,4h Artturi Oila
23.17,06 Rasmus Lang
Miesten 5000 metrin kävelyssä ovat Suomen ykkösnimet paikalla. Kultakamppailu käydäänkin parivaljakon Jarkko Kinnunen-Aku Partanen välillä. Kumpikaan miehistä ei ole kilpaillut sitten viime kesän.

Korkeushyppy

Kauden tilastokärki:
210 Richard Östman
210 Miro Rastas
209 Mauri Kaattari
Jos jossakin lajissa mitalit ovat ennakkoon täysin auki, niin se on miesten korkeus. Mitali- ja mestariehdokkaita löytyy runsaasti johtuen pitkälti Jussi Viidan poissaolosta. Korjaako kokenut Mauri Kaattari potin, kuten viime vuonna? Miro Rastas ylitti vuosi sitten hallissa 212, mutta oli kesän sivussa loukkaantumisen vuoksi. Olisi myös ollut mielenkiintoista nähdä nuori Arttu Mattila kiusaamassa vanhempiaan. Artun isoveljellä Valtterilla (tänä vuonna ennätys 208) ikä riittää osallistumiseen.

Seiväshyppy

Kauden tilastokärki:
540 Niko Koskinen
535 Eemeli Salomäki
535 Matti Mononen
Luvassa on erittäin mielenkiintoinen otatus. Kilpailun suurin huomio kiinnittyy mieheen nimeltä Matti Mononen. Tämä sisupussi on jälleen tekemässä paluuta vaikeiden loukkaantumisten jälkeen ja hypännyt hallissa kelpo tuloksen 535. Kovimman vastuksen Mononen saa kasapäin Suomen mestaruuksia keränneestä Eemeli Salomäestä ja nuoresta Niko Koskisesta, joka tosin on jäänyt kahdessa viime kisassaan ilman tulosta.

Pituushyppy

Kauden tilastokärki:
759 Mikko Kivinen
756 Tuomas Kaukolahti
749 Kristian Bäck
Harmillisesti mutta ymmärrettävästi Etelä-Afrikassa kovat ulkoratatulokset hypännyt kolmikko Eero Haapala - Henri Väyrynen - Kristian Pulli ei kilpaile hallissa. Kilpailusta olisi ollut odotettavissa kovin yhteenotto aikoihin. Kolmikon poissaolosta huolimatta kisasta odotettavissa tasainen kamppailu tilastokärkien kesken. Kestomenestyjä Kivinen jahtaa uransa ensimmäistä SM-kultaa. Myös Roni Ollikainen on ilmoittautunut kisaan.

Kolmiloikka

Kauden tilastokärki:
16,23 Simo Lipsanen
15,16 Ville Mylläri
14,94 Tomi Litendahl
Simo Lipsanen, Simo Lipsanen ja Simo Lipsanen. Tämä sympaattinen Lappeenrannan Urheilumiesten suojatti on jatkanut hallikaudella viime kesän hienoja otteitaan. Mies otti voiton hallimaaottelussa ja loikkasi helmikuun alussa Jyväskylässä kovat lukemat 16,23. Kisojen ylivoimaisin ennakkosuosikki yhdessä lajikaima Kristiina Mäkelän kanssa? Toivottavasti saadaan vähintään kolme miestä yli 15 metrin.

Kuulantyöntö

Kauden tilastokärki:
19,54 Arttu Kangas
18,71 Timo Kööpikkä
17,73 Tomas Söderlund
Kööpikkä tarjosi Botnia Gamesissa Kankaalle ensimmäisen tappion moneen vuoteen. Kuitenkin hallimaaottelussa Kangas palautti marssijärjestyksen takaisin uomiinsa. Pystyykö Kööpikkä uhkaamaan Kangasta? Viime vuonna samassa ringissä Kangas rikkoi 20 metriä, tekeekö hän sen taas uudestaan? Kannattaa myös seurata 17-vuotiaiden halli-SE:n 16,25 työntäneen Eero Aholan otteita.
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun