Ennusmerkit lähes täydelliset 1500 metrin SE:n rikkoutumiselle – Lipsanen loikkapaikalla, mikä on Hurskeen vire aidoissa?


Miesten tonnivitosen Suomen ennätys on vaarassa keskiviikkona Lappeenrannan Kimpisen kentällä järjestettävissä Motonet GP-kisoissa.
Etusuora: 19.07.2023 11:28Yleisurheilu
Ennusmerkit lähes täydelliset 1500 metrin SE:n rikkoutumiselle – Lipsanen loikkapaikalla, mikä on Hurskeen vire aidoissa?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Ville Lampinen, Joonas Rinne & Santtu Heikkinen Ruotsi-ottelussa 2022.
Keskiviikkoiltana Lappeenrannassa nähtäneen tiukka hyökkäys Suomen ennätyksen kimppuun, kun Joonas Rinne ja Santtu Heikkinen käyvät miesten 1500 metrin taistoon sopivan kovan ulkomaisen kilpailijajoukon puristuksessa.

Miesten tonnivitosen SE:n puhkaisusta (3.36,33) on hössötetty koko yleisurheilukausi ja niin hössötetään tänäänkin. On kuitenkin todettava, että tänään olosuhteet, lähtölista ja jänis ovat kaikki ainakin paperilla kohdillaan ennätystä ajatellen. Sitten on toki se tärkein, mikä on miesten kunto.

Rinne juoksi ennätyksekseen kaksi viikkoa sitten Joensuussa 3.37,65. Heikkinen ylsi samassa juoksussa ennätyslukemiinsa 3.38,17. Vauhdinjako ei ollut Joensuussa SE:tä ajatellen optimaalinen, sillä ensimmäisen 56 sekunnin kierroksen jälkeen kaksi seuraava kierrosta sujui kumpikin 60 sekuntiin. Rinne luukutti lopulta viimeisen ringin noin 55,5, mikä kertoo, että pohkeissa olisi ollut varaa kovempiin välikierroksiin loppuaikaa ajatellen.

Ville Lampinen on Lappeenrannassa juoksun jänis. Joensuussa Lampinen toimi niin ikään vauhdinpitäjänä, mutta tuolloin oli kyseessä hänen kauden avauksensa, mikä varmasti selittää hieman turhan höntyilevän ensimmäisen kierroksen. Oletettavasti Lampiselta on tilattu loppuaikaan 3.35 - 3.36 tähtäävää vauhtia ja kokenut Lampinen varmasti tämän tulee hoitamaan mallikkaasti.

Kysymysmerkki on toki myös se, että kuka vastaa vauhdinpidosta tonnin jälkeen. Lähtölista vilisee miehiä joiden ennätykset pyörivät 3.35-3.38 välissä, joten toivotaan, että sieltä löytyy halukkaita tähtäämään huippuaikaan.

Sää kello 20.45 Kimpisellä pitäisi olla lähestulkoon optimaalinen. On myös muistettava Kimpisen historia etenkin kovien juoksutulosten pyhättönä, kuten Daniel Komenin vuonna 1996 juoksema kahden mailin tuolloinen maailmanennätys 8:03.54. A-erään on tungettu 18 juoksijaa, mikä saattaa aiheuttaa ruuhkaa radalle.

Vanhimpia 1500 metrin maan ennätyksiä


Pohjois-Korea 3.46,0 (1963)
Tsad 3.47.0 (1963)
Nauru 4.29,8 (1963)
Kiribati 4.32,4 (1963)
Kamerun 4.01,8 (1965)
Pohjois-Makedonia 3.46,6 (1970)
Pakistan 3.41,4 (1970)
Suomi 3.36,33 (1972)Loikkapaikalla riittää mielenkiintoa: Lipsanen ja Salminen palaavat kisoihin


Kolmiloikan Suomen ennätyksen haltija Simo Lipsanen aloittaa kilpailukauden kotikentällään Lappeenrannan Motonet GP:ssä keskiviikkona. Kauden avaus on viivästynyt jalkavaivan takia.

– Aivan loppukeväästä jalkaterään tuli tuntemuksia, jotka eivät pienellä harjoituksen keventämisellä menneet ohi. Iskuttaminen piti jättää harjoituksista käytännössä kokonaan pois, eli loikka -ja juoksutreenit jäivät kuukauden ajaksi, joka luonnollisesti lykkäsi kilpailukauden avausta, Lipsanen kertoi tiistain mediatilaisuudessa.

– Kesäkuun alusta pääsin takaisin lajitreenien pariin, ja nyt tilanne on hyvä.

Alkukesän jalkavaivan takia Lipsanen on siirtänyt arvokisoihin liittyvät tavoitteet ensi kesänä Roomassa käytäviin EM-kisoihin ja Pariisin olympialaisiin.

– Ensi kausi on itselleni iso vuosi. Tähtäin on tällä hetkellä jo siellä. Minulla ei ole rankingpisteitä, joten tämän kesän Budapestin MM-kisoihin pääsy edellyttäisi suoraa tulosrajaa, joka on 17,20 ja aika kova, Lipsanen sanoo.

Lipsasen nimissä oleva Suomen ennätys on 17,14.

– Nyt tavoıtteeni on hankkia rankingpisteitä ensi kautta ajatellen. EM-kisat ovat jo kesäkuun alussa ja siinä vaiheessa pitäisi olla pisteitä jo aika hyvin.

Senni Salminen on hypännyt kolmiloikkaa tällä kaudella vain kesäkuun alussa Turun Paavo Nurmi Gamesissa, jossa tulokseksi jäi kantapäävaivan kiusaamana 13,22. Lappeenrannan gp-mittelöä Salminen kuvaa come back -kilpailuksi, kun alkukautta kiusanneet henkiset ongelmat ja kantapäävaivat ovat taittuneet, ja harjoituksissa hyppy on kulkenut.

­– Nyt on kaksi hyvää hyppytreeniä alla, Salminen sanoo.Hurske ja Samuelsson pikamatkojen tähtinä


Lappeenrannan Kimpisen kentällä kilpailee iso joukko kotimaisia huippunimiä, kuten Reetta Hurske 100 metrin aidoissa, Samuli Samuelsson 100 metrillä, Rinne 1500 metrillä, Kristian Pulli ja Kasperi Vehmaa pituushypyssä, Elmo Lakka 110 metrin aidoissa, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa ja Aino Pulkkinen naisten 100 metrillä.

Tällä kaudella 100 metrin aitojen SE:n 12,70 juossut Hurske on Lappeenrannassa lajinsa ylivoimainen suosikki. Hän tulee kilpailuun lyhyeltä treenijaksolta.

– Pari viikon treenijakso oli fyysisesti ja henkisesti ihan paikallaan. Nyt lähinnä juoksin vähän enemmän, mitä en alkukaudesta pystynyt tekemään, kun kisoja oli paljon, Hurske totesi.

Lappeenrannan ohella Hurske kilpailee vielä Madridissa ennen Lahden Kalevan kisoja. Loppukesän tavoitteisin Hurskeella kuluu MM-kisojen ohella Pariisin olympiarajan 12,77 rikkominen.

Miesten 100 metrin SE:n 10,12 Kuortaneella juossut Samuelsson tulee kilpailuun lyhyeltä treenijaksolta. Kilpailun suosikki on 22-vuotias Jamaikan mestaruuskisojen hopeamies Ryiem Forde, joka kiiti puolitoista viikkoa sitten Kingstonissa käydyssä mestaruustaitossa ennätyksensä 9,96.

– Etusuoralle on luvattu myötätuulta, joten hyvältä vaikuttaa. Jamaikalaisen takana meitä on hyvä nippu tasaisia juoksijoita, joten odotan hyvää kisaa.

Kärkitaistoon kurottavat Samulssonin ja Forden ohella myös Viron Karl Erik Nazarov, joka juossut 100 metriä tällä kaudella 10,18 sekä 10,22 juossut Japanin Ippei Takeda.

Katso myös: Lappeenrannan Motonet GP:n aikataulu, osallistujat & livetulokset

Lähde: SUL:n tiedote
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta