Ustjugov hirmuisella irtiotolla voittoon – Iivo 11:s


Miesten 15 km (v) Tour de Skin avauskilpailun vei nimiinsä Sergei Ustjugov.
Etusuora: 28.12.2019 15:43Hiihto
Ustjugov hirmuisella irtiotolla voittoon – Iivo 11:s
Iivo Niskanen. Photo: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Kilpailun alku oli yhtä kiinnostavaa kuin maalin kuivumisen vahtiminen. Ensimmäisen 10 km koko hiihtäjälauma hiihti yhdessä ja vauhti oli lähestulkoon kävelyä.

Lopulta 12 km kohdalla Sergei Ustjugov iski ison vaihteen silmään ja karkasi hurjalla irtiotolta muilta. Myös Ustjugovin maanmiehensä Alexander Bolshunov pääsi muilta karkuun, mutta aivan viime metreillä Johannes Hösflot Kläbo sai ajettua venäläisen kiinni ja voitti muutamalla sentillä Bolshunovin.

Iivo Niskanen teki vetohommia kisassa tasaisin väliajoin, mutta ei onnistunut vastaamaan Ustjugovin iskuun. Niskanen oli lopputuloksissa 11:s kymmenen sekuntia kärkimiehestä jääneenä.

Tour de Ski 28.12.2019


Naiset 10 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴28.12,1
2.Heidi Weng 🇳🇴+12,3
3.Ebba Andersson 🇸🇪+12,9
4.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+13,1
5.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+24,1
6.Natalia Nepryaeva+40,1
7.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+40,6
8.Moa Lundgren 🇸🇪+41,3
9.Charlotte Kalla 🇸🇪+41,9
10.Kerttu Niskanen 🇫🇮+42,0

21. Anne Kyllönen +1.00,0
29. Jessica Diggins +1.20,7
30. Sadie Maubet Björnsen +1.20,7
58. Vilma Nissinen +3.07

Miehet 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Sergey Ustiugov33.19,1
2.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+4,0
3.Alexander Bolshunov+4,0
4.Emil Iversen 🇳🇴+7,2
5.Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴+8,6
6.Dario Cologna 🇨🇭+8,7
7.Hans Christer Holund 🇳🇴+8,8
8.Jan Thomas Jenssen 🇳🇴+8,9
9.Sjur Røthe 🇳🇴+9,0
10.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+10,0

11. Iivo Niskanen +10,3
27. Perttu Hyvärinen +31,2
38. Lari Lehtonen +42,3
60. Lauri Lepistö +1.12,9

Kisan ennakko


Miesten 15 km (v) yhteislähtökisa käynnistyy Lenzerheidessa 28.12. klo 15:15. YLE 2 televisioi kilpailun suorana lähetyksenä.

Miesten 15 km yhteislähtökilpailut ovat usein hyvin tasaisia, eikä Tour de Skin avaava Lenzerheiden 15 km (v) kilpailu tee tähän todennäköisesti poikkeusta. Irtiottojen tekeminen on ollut haastavaa etenkin vapaan tyylin lyhyemmissä yhteislähdöissä ja oletettavaa on, että lauantaina avauskilpailun voitto ratkeaa useamman hiihtäjän kirikamppailussa.

Norja marssittaa lähtöviivalle hurjan joukon, josta ainakin Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Sjur Røthe ja Didrik Tønseth taistelevat todennäköisesti kisan kärkisijoista. Etenkin Krüger vaikuttaa olevan tällä hetkellä hirmuisessa lyönnissä. Hän voitti pari viikkoa sitten Davosin 15 km (v) vapaan väliaikalähtökisan lähes 20 sekunnin erolla ennen Venäjän Sergei Ustjugovia ja Sveitsin nousuvireistä Dario Colognaa.

Kotimaassaan kilpaileva Cologna näyttää nousseen huippuvireeseen juuri sopivasti. Alkukauden kuntoaan hakenut Tour de Skin kestomenestyjä hamuaa varmasti menestystä kotiladuillaan. Krüger, Holund ja miksei Colognakin ovat sen tyylisiä hiihtäjiä, että saattavat yrittää irtiottoa jo hyvissä ajoin ja onnistuakin karkumatkassaan, kuten Holund näytti Seefeldin MM-kisojen viidelläkympillä. Ratkaisujen tekeminen matkan aikana on edellä mainitun kolmikon ainoa mahdollisuus taistella kisan voitosta, sillä riittävän hyvää kiriä heiltä ei löydy.

Klæbo, Iversen ja Ustjugov ovat osoittaneet olevansa massalähtöjen kiritaistelussa kovia luita. Klæbokaan ei tosin ole haavoittumaton yhteislähtökisoissa, vaikka toisin voisi äkkiä kuvitella. Esimerkiksi Seefeldin MM-kisoissa Klæbo putosi skiathlonissa pääryhmän kelkasta Iversenin kanssa jo hyvissä ajoin. Samoin Holmekollenin 50 km yhteislähtökisa oli viime keväänä Klæbolle yhtä tervanjuontia. Tuloksena oli 38:s sija yli 6 minuuttia kärjestä.

Venäjän kovasta kaartista kisan kärkitaistossa nähtäneen Ustjugovin lisäksi monipuolinen Aleksander Bolshunov ja vapaan taituri Denis Spitsov. Davosissa Ustjugov oli siis toinen, Spitsov kuudes ja Bolshunov seitsemäs, joten itänaapurin miehet alkavat olla kovassa iskussa Tour de Skin kynnyksellä. Vapaan yhteislähtökisa sopii erityisesti Ustjugoville, jolla löytyy herkkä kiri viimeiselle kilometrille.

Niskanen kärkitaistossa, Hyvärinen tyrkyllä 15 joukkoon


Suomalaisista Tourin avauskisaan starttaavat Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö ja Lari Lehtonen. Vapaan tyylin tasoaan selkeästi nostaneella Niskasella on nykyään mahdollisuus taistella kärkisijoista käytännössä kaikissa distanssikisoissa.

Pari viikkoa sitten Davosin 15 km vapaan väliaikalähtökisassa Niskanen hätyytteli jo tosissaan palkintopallia jääden siitä reilut seitsemän sekuntia. Suomalaistykki avasi Davosin kisan hirveällä vauhdilla ja johti kisaa ensimmäisissä väliajoissa. Lopussa vauhti hieman taantui ja Niskanen oli kisan neljän reilut 27 sekuntia kisan voittajalle Krügerille hävinneenä. Davosissa nähtiin, että uskalluksesta Niskasen menestys ei tule selvästikään jäämään kiinni vapaan tyylin kisoissakaan.

Hyvärinen on onnistunut nostamaan erityisesti vapaan hiihdon tasoaan tälle kaudelle. Davosissa Hyvärinen hiihti sijalle 16 reilun minuutin kärjelle jääneenä. Rukan takaa-ajossa Hyvärinen oli peräti viidenneksi nopein. Huippuonnistumisella sijoitus 10-15 kärkeen on Hyväriselle realismia.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta