Kläbo kirivoittoon Val di Fiemmen yhteislähdössä - Niskasen jäi kymmenenneksi


Miesten Tour de Ski jatkuu perjantaina 15 km (p) yhteislähtökilpailulla Val di Fiemmessä.
Etusuora: 03.01.2020 16:57Hiihto
Kläbo kirivoittoon Val di Fiemmen yhteislähdössä - Niskasen jäi kymmenenneksi
Iivo Niskanen Rukalla 2019
Tour de Skin kärkikolmikko otti kärkipaikat Val di Fiemmen yhteislähdössä, kun Norjan Johannes Hösloft Kläbo kiri voittoon ennen Venäjän Sergey Ustiugovia ja Aleksander Bolshunovia. Muutaman kerran kärkiporukassa vauhtia lisännyt Iivo Niskanen ei pysynyt viimeisissä nousuissa kärkimiesten kyydissä ja putosi kilpailun kymmenenneksi.

Niskanen säilytti kokonaiskilpailussa vitossijan. Matkaan kärkipaikalla jatkavaan Bolshunoviin on reilut 1,5 minuuttia. Kiertue jatkuu lauantaina perinteisen tyylin sprinteillä ennen sunnuntain päätösetappia ja loppunousua.

Katso kokonaiskilpailun tilanne tästä.

Kisan tulokset


Val di Fiemme Tour de Ski 3.1.2020


Miehet 15 km (p) yhteislähtö

#UrheilijaTulos
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴39.51,0
2.Sergey Ustiugov+0,7
3.Alexander Bolshunov+1,0
4.Andrei Larkov+4,4
5.Sjur Røthe 🇳🇴+10,2
6.Dario Cologna 🇨🇭+11,0
7.Denis Spitsov+13,7
8.Hans Christer Holund 🇳🇴+15,8
9.Calle Halfvarsson 🇸🇪+18,1
10.Iivo Niskanen 🇫🇮+18,4

14. Perttu Hyvärinen (FIN) +27,2
33. Lauri Lepistö (FIN) +1.25,2Kisan ennakko


Miesten Tour de Skin viides osakilpailu 15 km (p) yhteislähtö käynnistyy Val di Fiemmessä perjantaina 3.1. klo 16:15.

Val di Fiemme isännöi kauden 2019/2020 Tour de Skin kolmea viimeistä osakilpailua, joista ensimmäisenä on vuorossa miesten osalta 15 km (p) yhteislähtökilpailu. Kilpailuun lähdetään erittäin mielenkiintoisista asetelmista, sillä kokonaiskilpailun johtopaikkaa pitävällä Venäjän Alexander Bolshunovilla on ainoastaan 16 sekunnin etumatka maanmieheensä Sergey Ustiugoviin. Viime vuoden kiertueen voittaja Norjan Johannes Høsflot Klæbo vaanii 26 sekunnin päässä Bolshunovista.

Suomen Iivo Niskanen nousi keskiviikon takaa-ajon vahvan esityksensä päätteeksi kokonaiskilpailussa jo viidennelle sijalle. Eroa kärkeen on kuitenkin kertynyt minuutti ja kymmenen sekuntia. Niskaselle Val di Fiemmen yhteislähtö onkin äärimmäisen tärkeä kilpailu. Eroa kärkimiehiin olisi saatava pienemmäksi juuri tässä kilpailussa, sillä yhteislähdön jälkeen on vuorossa perinteisen tyylin sprintti, jossa Niskanen oletettavasti häviää bonussekunteja koko kärkikolmikolle.

Sprintin jälkeen hiihdettävällä kiertueen päättävällä vapaan tyylin loppunousuosuudella Niskanen on ensikertalainen, mutta mies on ollut kyseisen koettelemuksen suhteen optimistinen. Aiempien vuosien perusteella Klæbo ja Bolshunov ovat loppunousussa vaikeuksissa, Ustiugov sen sijaan on ollut heitä päätösosuudelle noin minuutin etevämpi. Loppunousussa saatetaan nähdä vielä hurjiakin nousuja kauempaakin kulisseista, sillä viime vuonna Norjan kaksikko Simen Hegstad Kruger-Sjur Röthe oli lähes 2,5 minuuttia Klæboa nopeampia päätösosuudella.

Bolshunov ja Niskanen lyövät löylyä?


Etukäteen ajateltuna Niskasen ja Bolshunovin taktiikka perjantain yhteislähtöön on pitää tasaisen kovaa vauhtia ja pudottaa muut kärkimiehet kelkastaan. Myös muita vetureita Venäjän ja Norjan joukkueista saattaa löytyä. Klæbo ja Ustiugov taas yrittävät roikkua kaikin voimin mukana pääjoukossa.

Mikäli keli on perjantaina liukas ja nopea, on Val di Fiemmessä haastavaa tehdä suuria eroja, vaikkakin pitkää hiihdettävää nousua reitiltä löytyy kiitettävästi. Aiempina vuosina kisa on ollut kärkimiesten osalta sekuntitaistoa. Kuitenkin esimerkiksi Ustiugov on ollut vaikeuksissa kyseisessä kisassa kahtena edellisenä vuotena ja jäänyt molempina vuosina 42 sekunnin päähän voittajasta. Jos taas perjantaille sattuu Niskasen toivoma raskas keli, saattaa kisasta muodostua todella hurja ja suuria eroja tullaan näkemään.

Mikäli Niskasen mono on syönnillään ja kelikin sattuisi osumaan kohdilleen, on täysin realistinen ajatus, että Niskanen nousisi perjantain kisan jälkeen kokonaiskilpailussa kolmen joukkoon tai jopa toiseksi. Bolshunov jatkanee kiertueen kärjessä perjantain jälkeenkin, sillä 15 km perinteisellä tyylillä on venäläiskarhun parhaita lajeja.

Hurjasti tasoaan tälle kaudelle nostanut Perttu Hyvärinen nousi takaa-ajon väkevän hiihtonsa myötä kokonaiskilpailussa sijalle 15. Eroa kärkeen on kertynyt reilut kaksi minuutia. Osuusajoissa Hyvärinen oli takaa-ajossa peräti kahdeksanneksi nopein, eikä hävinnyt neljänneksi nopeimmalle Niskaselle kuin reilut 16 sekuntia. Takaa-ajon kaltaisella suorituksella Hyvärinen hätyyttelee kokonaiskilpailussa jo kymmenen parhaan joukkoa.

Kokonaiskilpailun tilanne


Miehet 4/7 osakilpailua

#UrheilijaTulos
#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov1:44.55,0
2.Sergey Ustiugov+16,0
3.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+26,0
4.Pål Golberg 🇳🇴+1.00,0
5.Iivo Niskanen 🇫🇮+1.10,0
6.Martin Löwström Nyenget 🇳🇴+1.16,0
7.Hans Christer Holund 🇳🇴+1.18,0
8.Artem Maltsev+1.19,0
9.Sjur Röthe 🇳🇴+1.22,0
10.Calle Halfvarsson 🇸🇪+1.36,0

15. Perttu Hyvärinen (FIN) +2.03
38. Lari Lehtonen (FIN) +5.02
59. Lauri Lepistö (FIN) +7.57

Katso myös: Naisten 10 km (p) yhteislähtö Val di Fiemme - Ennakko & kokonaiskilpailun tilanne
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun