Miesten keihään kahdesta EM-paikasta käydään hurja taistelu


Uudet ennätyksensä viime viikolla heittäneet Teemu Narvi ja Jami Kinnunen eivät ole vielä valintakelpoisia Rooman kisoihin.
Ville Lampinen: 20.05.2024 12:58Yleisurheilu
Miesten keihään kahdesta EM-paikasta käydään hurja taistelu
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Lassi Etelätalo
Arvokisakesä ja keihäsvalinnat kulkevat suomalaisessa urheiluperinteessä käsi kädessä. Näin on jälleen kerran, kun Rooman EM-kilpailut lähestyvät jo hurjalla vauhdilla. Suomi voi lähettää miesten keihäskisaan kolme heittäjää, ja yksi paikoista on mennyt jo maaliskuussa joukkueeseen valitulle Oliver Helanderille.Kahdesta jäljellä olevasta kisapaikasta käydään hurja taistelu jopa kahdeksan heittäjän kesken. Tällä hetkellä Helanderin seuraksi olisi tämän kesän näyttöjen perusteella lähdössä Lassi Etelätalo ja Toni Keränen.

Viime viikolla ennätyksensä heittäneet Teemu Narvi ja Jami Kinnunen ovat tilastoissa Etelätalon ja Keräsen edellä, mutta he eivät ole vielä tällä hetkellä valintakelpoisia Rooman kisoihin. Kaksikko ei ole rikkonut suoraa kisarajaa (83,00), ja heidän sijoituksensa rankingissa on juuri nyt 30 parhaan ulkopuolella.

Rooman EM-ranking sulkeutuu 26. päivä toukokuuta, joten suomalaisheittäjillä on vielä viikko aikaa antaa näyttöjä. SUL:n valintajärjestelmän mukaan “Niissä lajeissa, joissa tulosrajan tehneitä tai muuten valintakelpoisia urheilijoita on enemmän kuin EM-kilpailuissa on maakohtaisia urheilijapaikkoja, suurin painoarvo asetetaan arvioidulle menestysnäkymälle sekä vuoden 2024 tuloksille valintapäivään mennessä.”

Valintoihin voidaan saada lisäselvyyttä perjantaina, kun iso joukko kärkiheittäjistä ottaa yhteen Lahden Motonet GP:ssä. Tämänhetkisen osallistujalistan mukaan Lahdessa nähdään jo kisoihin valitun Helanderin lisäksi myös EM-paikasta taistelevat Jami Kinnunen, Teemu Narvi, Toni Kuusela, Taneli Juutinen, Janne Läspä ja Eemil Porvari.Edellisissä Münchenin EM-kilpailuissa Suomea edusti miesten keihäässä kolmikko Lassi Etelätalo, Toni Kuusela ja Toni Keränen. Etelätalo voitti pronssia tuloksella 86,44 ja Kuusela oli viides 80,20 kantaneella kiskaisulla. Keränen heitti karsinnassa tuloksen 77,01, mikä riitti sijaan 13.

Suomen tilastoranking 2024 nyt:


Oliver Helander, 83,99
Teemu Narvi, 82,37 - *ei osallistumisoikeutta Roomaan
Jami Kinnunen, 81,36 - *ei osallistumisoikeutta Roomaan
Lassi Etelätalo, 81,05
Toni Keränen, 79,09
Eemil Porvari, 77,47 - *ei osallistumisoikeutta Roomaan
Topias Laine, 77,46
Janne Läspä, 77,07 - *ei osallistumisoikeutta Roomaan
Taneli Juutinen, 76,11

Rooman EM-ranking (30 heittäjää), tilanne 20.5:


Oliver Helander - tulosraja (87,32)
Toni Kuusela - tulosraja (84,37)
Lassi Etelätalo - tulosraja (83,42)

30 parhaan joukossa:


Topias Laine, 1139 pistettä
Taneli Juutinen, 1123 pistettä
Toni Keränen, 1115 pistettä
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta