Miesten lajit Kalevan kisoissa: Samuelssonista kisojen juoksukuningas?


Etusuora: 20.07.2017 10:45Yleisurheilu
Miesten lajit Kalevan kisoissa: Samuelssonista kisojen juoksukuningas?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun Suomen mestaruuksista kilpaillaan tänä vuonna Seinäjoen keskuskentällä. Seuraavassa ennakkoa miesten lajeista.

Pikajuoksut ja aidat

Nuorten EM-kisoissa vahvaa virettä osoittanut Samuli Samuelsson hakee uransa ensimmäistä 100 metrin mestaruutta ja kolmatta peräkkäistä 200 metrin kultaa. Urakkaa helpottaa Samuel Purolan poissaolo junioreiden EM-kisojen vuoksi. Viimeksi 100 ja 200 metriä on samoissa kisoissa voittanut Jonathan Åstrand neljä vuotta sitten. 200 metrin tilastokakkonen Oskari Lehtonen jahtaa uransa ensimmäistä Kalevan kisojen mitalia.

400 metrin kisasta on lupa odottaa tasaista. Olisiko Ville Lampinen jälleen vahvin loppusuoralla? Erik Back ja Juho Vanhala kykenevät mitaliin, joka olisi molemmille uran ensimmäinen.

Aitajuoksuissa on selvät suosikit: Elmo Lakka on ainoa 14 sekunnin alittaja pika-aidoissa ja Oskari Mörön takana muut ovat viipyneet ratakierroksen aidoissa yli 52 sekuntia. Puolustava mestari Petteri Monni on kisannut kesällä vain SM-viesteissä, mutta nimi löytyy 400 metrin aitojen lähtölistalta.

Kestävyysjuoksut

Ville Lampisella on palkintokaapissaan kultaiset SM-mitalit kolmista edellisisistä Kalevan kisojen 800 metrin finaaleista. Vaikkei Lampisen kesä aivan napakymppi ole toistaiseksi vielä ollutkaan, on vantaalainen kiistaton ennakkosuosikki tämänkin vuoden kasin mestariksi. Kenties yllättäen kovimman haasteen saattaa heittää Eliittikisojen hovijänis Matt Fox, joka ylsi Kuopiossa 2014 800 metrin pronssille.

Samu Mikkonen lienee suurin suosikki 1500 metrille. Kuopion nuorukaisella on hallussaan kauden kärkiaika ja tukku tasaisen varmoja suorituksia. Lisäksi miehekäs suoritus Vaasan taktiikkajuoksussa juhannuksena osoittaa Mikkosen kykenevän sekä vauhtijuoksuihin että kirikisoihinkin. Topi Raitasen mahdollinen osallistuminen tälle matkalle toisi mukavaa lisämaustetta kisaan.

Jotakin mätää on tämän vuoden Kalevan kisojen lajikohtaisessa aikataulussa, sillä juuri muuta järkevää selitystä ei löydy osallistujakatoon miesten 5000 metrin kisaan. Tavoiteltu osallistujamäärä on 20 urheilijaa, mutta vain 12 urheilijaa on ylipäätään ilmoittautunut mukaan kisaan. Rankingin kautta jopa 30:lla juoksijalla olisi ollut oikeus halutessaan osallistua tälle matkalle. Peräkkäisille päiville sijoittelu (vitonen lauantaina ja kymppi sunnuntaina) näyttää vaikuttavan valitettavan rajusti vitosen osallistujamääriin. No, kaikesta huolimatta mitalit tullaan vitosellakin jakamaan. Ennalta vaikuttaisi siltä, että kolmikko Robin RyynänenMartti SiikaluomaJarkko Järvenpää ratkoo kirkkaimman mitalin kohtalon.

Kympillä saatetaan nähdä hyvä otatus Arttu Vattulaisen ja Jarkko Järvenpään välillä, mikäli Järvenpää tuplaa tai valitsee matkakseen kympin pelkän vitosen sijaan. Taustalla Tuomas Jokinen johtaa haastajaryhmän mitalitaisteluun.

Esteissä elämänsä kesää kirmaava Topi Raitanen on yksi ylitse muiden. Taustalla viime vuoden mestari Hannu Granberg näyttää ennalta vahvimmalta kandidaatilta seuraavalle mitalisijalle viimeaikaisten sileän suoritustensa perusteella.

Hyppylajit

Korkeushypyssä mestari vaihtuu, sillä Jussi Viita päätti uransa viime kauteen. Voittokamppailu käytäneen Samuli Erikssonin ja Miro Rastaan välillä. Ennakkosuosikkien takana useampi hyppääjä kärkkyy uransa ensimmäistä Kalevan kisojen mitalia.

Seiväspaikalla on tasaista: Tommi Holttinen ylitti EM-kisoissa ennätyskorkeutensa 540. Saman korkeuden on tänä vuonna hypännyt Tomas Wecksten, joka on hallitseva mestari. Urho Kujanpäällä on kauden kärkitulos 541, mutta mies jäi nuorten EM-karsinnassa tulokseen 500.

Pituuskisa on vaikea veikattava. Arttu Pajulahti hyppäsi vuoristossa 810, mutta samassa kisassa 807 venyttänyt Kristian Pulli on ollut paljon tasaisempi. Epätasainen on ollut myös Kristian Bäck. Roni Ollikainen on nousukuntoinen ja puolustaa mestaruutta. Pituuskisaan on ilmoittautunut myös tuore kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen.

Loikkakisassa jännitetään, yltääkö Lipsanen uudestaan yli 17 metrin. Tuomas Kaukolahti on hypännyt kesällä vain yhden loikkakisan ja siitä on yli kuukausi aikaa. Useilta nuorilta hyppääjiltä odotetaan 15 metrin ylitystä.

Heittolajit

Jokaisessa heittolajeissa on vain yksi ykkössuosikki. Arttu Kangas jahtaa kuulassa viidettä peräkkäistä mestaruutta. Tomas Söderlundilla on kesän kakkostulos 18,17. Hallikaudella lähes 19 metriä työntänyt Timo Kööpikkä on ollut kesällä vaisumpi.

Pyry Niskalalla on hallussaan kesän 10 parasta suomalaistulosta kiekossa. Lajin kolminkertainen mestari on ylittänyt 60 metriä neljässä kisassa, mutta edellisestä kuusikymppisestä on yli kuukausi aikaa.

Arttu Kankaan tavoin moukarikonkari David Söderberg hakee viidettä peräkkäistä mestaruutta. Henri Liipola on toinen yli 72 metriä lekaa lennättänyt. Aleksi Jaakkolalta odotetaan paluuta yli 70 metrin tuloksiin.

Tero Pitkämäki hakee pitkää keihäskaarta kotikentällään. Mestaruudella Pitkämäki nousisi Kalevan kisojen historian menestyneimmäksi keihäsmieheksi. Toivottavasti kisassa nähdään muitakin 80 metrin ylittäjiä, vaikka Antti Ruuskanen ja Ari Mannio ovat poissa. Harri Haatainen jahtaa edelleen uransa ensimmäistä Kalevan kisojen mitalia. Jos mies ilmestyy karsintaan, on se konkarin kesän avauskisa.

10-ottelu

Elmo Savola otteli lähes 8000 pistettä nuorten EM-kisoissa ja on 10-ottelun suosikki. Muut 7000 pisteen ylittäjät ovat hallitseva mestari Juuso Hassi ja Thomas Barrineau. Eetu Kangas on kotikentällään ehdokas uudeksi 7000 pisteen ottelijaksi.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta