Miesten satanen ja naisten keihäs keskiviikon helmiä - Myös suomalaisia tyrkyllä mitalikahinoihin


Joona Klemi: 10.07.2018 18:28Yleisurheilu
Miesten satanen ja naisten keihäs keskiviikon helmiä - Myös suomalaisia tyrkyllä mitalikahinoihin
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Keskiviikkona ratkotaan jo tukku mestaruuksia, kun muun muassa kymmenottelun valtias ja maailman nopein alle 20-vuotias mies ratkeavat Ratinan illassa. Suomalaisista Samuel Purola ja Elina Kinnunen lähtevät illan kilpailuihin haastajani, mutta pienellä venymisellä Suomen mitalitili voi hyvin aueta jo keskiviikkona.

Purola hakee historiallista mitalia hurjalla satasella

Miesten sadan metrin selkeä suosikki on jenkkifutistaustainen Anthony Schwartz. Vasta syyskuussa 18-vuotta täyttävä yhdysvaltalainen on painellut tällä kaudella kolmesti alle 10.20:en sallituissa olosuhteissa. Kauden paras noteeraus on kesäkuun alussa juostu 10.09.

Kauden tilastokakkonen Etelä-Afrikan Thando Dlodlo (10.11) jäi yllättäen alkueriin, joten kovimman haasteen amerikkalaiselle heittää australialainen Jake Doran, joka rikkoi vastikään Oseanian nuorten ennätyksen juostuaan Jämsässä ajan 10.15. Kolmas välieriin selvinnyt 10.20:en alittaja on toinen eteläafrikkalainen Thembo Monareng (10.18).

Lisäksi viisi miestä on pinkonut alle seuraavan kymmenysrajan. Mitalitaistelu tullaan siis todennäköisesti käymään SE-lukemien tuntumassa. Edellyttäen tietenkin, että olosuhteet ovat kunnossa. Jo finaalipaikka vaatinee Samuel Purolalta kauden parasta, ja mitali kenties jopa uutta ennätystä. Välieriin hieman yllättäen edennyt Riku Illukka lähtee toiseen juoksuun ilman paineita.

Kampeaako Kinnunen itsensä kärkikolmikkoon?

Lähtökohdat naisten keihäskisaan ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Tilastokärkenä oleva Japanin Tomoka Kuwazoe on kilpaillut tällä kaudella vain kertaalleen kohtalaisesti sujuneen karsinnan lisäksi. Japanilaisen ohella päälle 56 metrin ovat heittäneet Italian Carolina Visca, Taipein Hui-Jun Li sekä karsintaan jäänyt USA:n Maura Fiamoncini.

Kaikki kärkinimet ovat kuitenkin rikkoneet 56 metrin rajan vain yhdessä kilpailussa tällä kaudella. Visca on itse asiassa ainoa, joka on ylittänyt edes 55 metriä useammassa kilpailussa. Tämä avaa tilaa myös yllättäjille. Yksi heistä voisi olla melko tasaisesti heittänyt Ukrainan Alina Shukh. Ikäluokan seitsenottelun tilastokärki on kilpaillut keihäässä yhteensä seitsemästi tällä kaudella ja jäänyt vain kahdesti alle 53 metrin. Parhaimmillaan keppi on lentänyt lukemiin 55.02.

Maltillinen tulostaso avaa mahdollisuuden myös muille. Viime kesänä alle 19-vuotiaiden EM-pronssille heittänyt Elina Kinnunen on kiskaissut vain niukasti päälle 52 metrin tällä kaudella. Kinnusen ennätystä 54.30 pidemmälle on finalisteista tänä vuonna heittänyt vain viisi naista. Noilla mitoilla voidaan hyvinkin ottaa jopa mitali. Kuitenkin jopa 50 metrin rajan puhkaisu on ollut Kinnuselle ajoittain haastavaa tällä kaudella.

Yllättääkö intialainen perinteisten pituusmaiden edustajat?

Kolme miestä on ponkaissut päälle kahdeksan metrin tänä kesänä. Kauden tasaisin suorittaja vuonna 2001 syntynyt Kuuban Lester A. Lescayn jäi yllättäen karsintaan, joten suosikeiksi nousevat muut kahdeksan metrin ylittäjät: toinen kuubalainen Maykel Y. Vidal sekä harvakseltaan kilpaillut Japanin Yuki Hashioka. Vidalin hallussa oleva kauden kärkitulos on 8.12. Sentin päähän kahdeksasta metristä ovat hypänneet lisäksi Intian M Sreeshankar ja Jamaikan Wayne Pinnock, joka on ylittänyt 7.90 useassa kilpailussa.

Keskiviikon loppukilpailut: naisten kuula, miesten pituus, naisten keihäs, naisten 3000m, miesten 100m, kymmenottelun päättävä 1500m

Päivän suomalaiset: Juuso Toivonen (10-ottelu), Jesse Väyrynen (110m aidat), Helena Leveelahti (kuula), Viivi Lehikoinen ja Nea Mattila (400m aitojen alkuerät), Veikka Koskinen (moukarin karsinta), Sara Francis (100 m alkuerät), Santtu Koskiaho (seipään karsinta), Samuel Purola ja Riku Illukka (100m), Elina Kinnunen (keihään finaali)

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta