Mika Halvarin valmennusoppiin siirtynyt Arttu Kangas tavoittelee kesällä tasaisuutta ja paluuta Kalevan kisojen kuulaherraksi


Viime vuosina tuloksellisesti hieman paikallaan junnannut kuulantyöntäjä yrittää hakea tekemiseensä tasaisuutta.
Joel Sippola: 19.03.2019 19:08Yleisurheilu
Mika Halvarin valmennusoppiin siirtynyt Arttu Kangas tavoittelee kesällä tasaisuutta ja paluuta Kalevan kisojen kuulaherraksi
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Arttu Kangas
Arttu Kangas on ollut jo vuosia suomalaisen kuulantyönnön kärkijätkiä. Vuonna 1993 syntynyt työntäjä on viisinkertainen Kalevan kisojen voittaja sekä viisinkertainen EM-edustaja sisäradat mukaan lukien. Löytyyhän miehen meriittilistalla myös nuorten MM-kisojen nelostila vuodelta 2012.

Kankaanpään seudun Leiskun urheilijan ennätys on 20,30, jonka lisäksi hän on puhkonut kahdenkympin rajan kolmesti. Kuitenkin siitä viimeisimmästä kaksikymppisestä on jo kaksi vuotta.

Ylipäätänsä miehen uraa on leimannut ailahtelu, ja arvokisojen karsinnoissa hän ei ole saanut parastaan irti. Viime kesänä miehen tulos jäi muutamassa kisassa alle yhdeksäntoista metrin.

Nyt otteisiin yrittää tuoda tasaisuutta legendaarinen Mika Halvari, joka ryhtyi Kankaan valmentajaksi viime syyskuussa. Tasaisuuden kautta myös piikkituloksia yritetään saada paremmaksi.

- Jos viime kaudella huonona päivänä meni päälle 18 metriä, nyt tähdätään siihen, että se olisi 19,50. Perustaso olisi hyvä saada 20:een, Kangas vastaa rauhalliseen tyyliinsä.

Halvarin tilillä on muun muassa sisäratojen maailmanmestaruus sekä ulkoratojen MM-hopea. Hallissa hän pamautti 22,09 kantaneen kuulakaareen.

Ennen nykyistä valmentajaansa Kangasta luotsasi Matti Yrjölä.

- Omasta mielestä olen harjoitellut koko ajan kovaa, mutta kaipasin vähän erilaista ärsykettä. Tuntuu, että siinä on onnistuttu.

Takaisin ykköspallille


Positiivisesta yleisilmeestä huolimatta kuulantyöntäjään talveen on mahtunut myös pientä kommellusta, sillä joulukuussa hänen kämmenluunsa murtui. Vaikka tämän takia hallikausi jäi hieman lyhyeksi, hän ehti kuitenkin pukata sisäratojen Suomen mestariksi.

Niinisalon varuskunnassa liikunta-aliupseerina työskentelevä Kangas haluaa ensi kesältä tasaisuutta ja varmuutta otteisiinsa. Yksittäisiä tavoitteita ovat esimerkiksi MM-kisoihin pääsy sekä sotilaiden MM-kisat.

- Monena vuonna on tullut yksittäisiä hyviä tuloksia, mutta samalla myös tulostaso on tippunut liian paljon. Ennätys on myös ehdottomasti tavoitteena.

Kangas koki viime kesänä Kalevan kisoissa tietynlaisen herätyksen, kun Timo Kööpikkä päätti tämän viisivuotisen mestaruusputken. Muutama vuosi sitten Kankaalla ei ollut Suomessa kunnon kirittäjää. Kööpikän ja takaa tulevan Arttu Korkeasalon myötä tilanne näyttää jatkossa erilaiselta.

- Toki minulla oli silloin Kalevan kisojen aikaan vaikea jakso menossa. Toivottavasti ensi kesänä tilanne kääntyy taas toisinpäin.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta