Valmentaja Mikko Levola luottaa EM-halleihin valmistautuvaan Heta Tuuriin – "Lähivuosina voidaan mennä todella korkealta"


Heta Tuurille Istanbulin EM-hallit ovat kolmannet aikuisten arvokisat.
Etusuora: 27.02.2023 20:28Yleisurheilu
Valmentaja Mikko Levola luottaa EM-halleihin valmistautuvaan Heta Tuuriin –
Kuva: Tero Turunen / @Lightrayproduction
Heta Tuuri.
Korkeushyppääjä Heta Tuuri on hallitseva Suomen mestari, niin sisällä kuin ulkonakin.

- Hetan fyysiset ominaisuudet ovat menneet eteenpäin, ja nyt vauhtia on jo aivan hurjasti. Tämä tietenkin aiheuttaa pieniä teknisiä haasteita, mutta kun hyppy saadaan osumaan, niin sitten voi tapahtua erittäin hyviä asioita. Lähivuosina voidaan mennä todella korkealta, Tuuria valmentava Mikko Levola povaa.

Hallikauden avauskisa Saksan Cottbusissa toi omaa ulkoratojen ennätystä 190 sivuavan tuloksen, ja myös 193 oli lähellä ylittyä. Tuloksellaan hän sijoittui kolmanneksi seurassa, jossa taakse jäi jopa arvokisamitalisteja.

Helmikuun puolivälissä Tuuri puolestaan hyppäsi Slovakian Banska Bystricassa tuloksen 188 ja sijoittui kuudenneksi – jälleen maailmantähtien värittämässä kisassa. Tuossa kisassa puolestaan 191 oli äärimmäisen lähellä ylittymistään.

- Kyllähän se sytyttää hyppäämään, kun on maailman kärkinaisia mukana kisassa. On ollut hienoa nähdä, että pystyn pärjäämään myös siinä seurassa – ja tottakai se tuo omalta osaltaan eväitä myös lähteä halli-EM-kisoihin. Toki tuloksiin en ole ihan täysin tyytyväinen, kun tiedän, että enemmänkin voisi mennä ja niin hilkulla oltiin parissa kisassa, Tuuri sanoo viitaten juuri Cottbusin sekä Banska Bystrican kisoihin.

-Samaan hengenvetoon on todettava, että kansallinen taso Ellan (Junnila) ja Sinin (Lällä) siivittämänä on noussut aivan uusiin sfääreihin, joten myös se tuo tietynlaista lisämotivaatiota jatkuvasti.

Tuuri ei siis lähdekään Istanbulin EM-halleihin vain osallistumaan, vaan taistelemaan tosissaan hyvistä sijoituksista.

- Arvokisat ovat kisat siinä missä mikä tahansa muu. Saksan ja Slovakian kisat osoittivat, että kun oma hyppy kulkee, niin mitä tahansa voi tapahtua sijoituksen osalta. Istanbuliin lähdetään – kuten jokaiseen muuhunkin kisaan - metsästämään omaa ennätystä, ja katsotaan mihin se riittää torstain karsinnassa tai sunnuntain finaalissa. Koitan mahdollisimman hyvin keskittyä vain omaan tekemiseen, enkä niinkään siihen, mitä muut tekevät tai paljonko he hyppäävät.

- Koitan olla mahdollisimman tyly, Tuuri naurahtaa.

Hän selittää kommenttiaan sillä, että aiemmista tottumuksista poiketen hän tätä nykyä koittaa mahdollisimman vähän katsoa muiden suorituksia ja keskittyy vain omaan seuraavaan hyppyyn – usein jopa selin hyppypaikkaan.

- Se on monessa kisassa toiminut, että mulla ei ole hajuakaan, miten muut suoriutuvat, joten tällä linjalla jatketaan. Ei se tietenkään sosiaalisena ihmisenä helppoa aina ole, mutta yksilöurheilijoita tässä ollaan, joten tietynlainen itsekkyys täytyy olla mukana, jos kokee sen auttavan omaa suoritusta. Pitää olla vähän tyly muija, hyppääjä toteaa ja nauraa perään.

- Kisan jälkeen tietenkin on sitten todella kiva heittää muiden kanssa läppää ja hoitaa myös se sosiaalinen puoli. Haluan antaa työrauhan kisan aikana myös muille.

Uran kolmannet aikuisten arvokisat Istanbulissa


Eugenen viime kesän MM-kisoissa Tuuri oli kirjaimellisesti millien päässä ylittää finaalin vaaditun 190 senttimetriä. Münchenissä puolestaan finaaliin olisi riittänyt tulos 187, mutta se jäi suomalaishyppääjältä ylittämättä.

- Enpä minä niitä hirveästi ole jäänyt harmittelemaan, vaikka finaalipaikkaa olisikin ollut tarjolla kummassakin arvokisassa. Ne olivat kuitenkin urani ensimmäiset aikuisten arvokisat, joten kyllä sijoitukset (MM 21, EM 15) otettiin vastaan ihan hyvillä mielin – niin sanotusti "oppirahoina". Ne kasvattivat ja nyt olen varmasti myös valmiimpi arvokisakävijä, 28-vuotias Tuuri tuumaa.

Heta Tuuri.
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Heta Tuuri.

EM-Istanbuliin Tuuri pääsee lähtemään hallikauden hyvien suoritusten myötä rankingin sijalta 15, kun mukaan otettiin 18 hyppääjää. Turun Urheiluliittoa edustava urheilija pääsee lähtemään myös kesään hyvistä asemista hienosti sujuneen hallikauden siivittämänä. Budapestin MM-kisoihin kelpuutetaan maailman 36 parasta hyppääjää.

- Toki kesän tavoite on siellä, mutta ensin keskitytään hallikauden huipennukseen ja koitetaan saada hyppy rullaamaan Istanbulissa. Hallien erilaiset alustat toivat muutamissa helmikuun kisoissa haasteita, joten koitetaan saada lähinnä pieniä teknisiä asioita kuntoon, jotta mennään EM-näyttämöllä korkealta.

Tuurin SM-kultamitaliin oikeuttanut tulos Helsingin Liikuntamyllyssä oli 181.

- Siihen ei oltu missään tapauksessa tyytyväisiä, mutta heikko tulostaso oli toki odotettavissakin hitaan alustan myötä. Siitä kisasta otetaan mukaan vain ja ainoastaan mestaruus, ja viimeistelytreenit Istanbuliin mennään tekemään hieman nopeammalle alustalle, joka simuloi paremmin EM-kisojen olosuhteita.

- Hyppykunnon "piikkaus" on aina tietenkin tähtäimenä, kun mennään arvokisoihin, mutta vasta itse kisa sitten näyttää, miten olemme valmistautumisen kanssa onnistuneet. Niin yksinkertaista se loppupelissä on, Tuuri päättää.
Tilastot tuottaa: Tilastopaja

Heta Tuuri (FIN)

Syntynyt: 14.1.1995

Uusimmat tulokset

PvmLajiTulosSijaKilpailu
2024-07-06Korkeushyppy1.901.Hyppykarnevaalit, finaali
2024-06-30Korkeushyppy1.861.117th Kalevan kisat, National Championships, finaali
2024-06-29Korkeushyppy1.731=.117th Kalevan kisat, National Championships, finaali
2024-06-18Korkeushyppy1.806.62nd Paavo Nurmi Games, finaali
2024-06-07Korkeushyppy1.8518.26th European Athletics Championships, alkuerä
2024-05-28Korkeushyppy1.911.Pärnu Beach Stadium Meeting, finaali
2024-05-23Korkeushyppy1.891.Heino Lipp Memorial, finaali
2024-05-16Korkeushyppy1.833.Meeting National De Montreuil, finaali
2024-04-30Korkeushyppy1.804.XIX Meeting Iberoamericano, finaali
2024-02-18Korkeushyppy (halli)1.782.SM-hallikilpailut, finaali

Ennätykset ja kauden parhaat

LajiPBSB
Kolmiloikka (halli)11.17 (2016)
Korkeushyppy (halli)1.90 (2023)1.81
Korkeushyppy1.91 (2024)1.91

Katso: Istanbulin EM-hallien aikataulu
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta