Näkökulma: Mitalitavoitteesta puhunut pikajuoksija Oskari Lehtonen on mielenkiintoinen ja piristävä urheilijatyyppi


Alle 23-vuotiaiden EM-kisojen miesten 200 metrillä juokseva Oskari Lehtonen on kiehtova urheilijatyyppi. Rentous on nuoren pikajuoksijan vahvuus.
Joel Sippola: 13.07.2019 09:41Yleisurheilu
Näkökulma: Mitalitavoitteesta puhunut pikajuoksija Oskari Lehtonen on mielenkiintoinen ja piristävä urheilijatyyppi
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Oskari Lehtonen.
- Jos saan oman ennätykseni 20,7 paikkeille, miksei sitä mitalia voisi odottaa. Se on realistinen tavoite, mutta totta kai pitää onnistua.

Näin jutteli pikajuoksija Oskari Lehtonen alle 23-vuotiaiden EM-kisoista viime talvena. Vuonna 1997 syntynyt juoksija rynni perjantaina 200 metrillä välierävaiheeseen, joka käydään finaalin tapaan lauantaina.

Tietämättä nuoren miehen tämänhetkisestä tavoitteesta, juoksijan puhe hallikaudella oli raikasta kuunneltavaa. Toki jokaisella urheilijalla on oma tavoitteensa. Toiset nostavat sen suoraan ilmoille, toiset taas pitävät sen sisällään. Eikä kummassakaan toimintatavassa ole mitään väärää.

Pari vuotta sitten samaisissa ikäluokan kisoissa lupaavasti esiintynyt Lehtonen jäi vain kahden sijan päähän finaalipaikasta. Kun aiemmin on käyty näin lähellä, mitalitavoitteen asettaminen oli luonnollista jatkumoa.

Hän on nyt kaksi vuotta kokeneempi. Ennätys on parantunut vuosi vuodelta uusiin lukemiin (PB 20,88). Aikuisten EM-kisojen finaalipaikka pikaviestijoukkueen kanssa herätti positiivista itseluottamusta. Tilastojakin on silmäilty. Ennen kaikkea urheilija on tiennyt olevansa hyvässä kunnossa, joten mikäpä siinä. Kiintopisteen asettaminen finaalipaikkaa ylemmäs ei olekaan mitään toiveajattelua.

Haastattelutilanteessa Lehtosesta saa rennon vaikutelman. Hän on urheilija, joka osaa tuoda ajatuksiaan rohkeasti esille.

Rentous on näkynyt juoksijan olemuksessa parhaiten elokuussa pidetyissä Berliinin EM-kisoissa, jossa hän viestin lisäksi kisasi 200 metrillä. Lehtonen ei jännittänyt lainkaan aikuisten arvokisadebyytissään, ja alkuerässä hän vetikin tasollaan nollatuulissa. Parhaiten tämä näkyi viestissä, jossa kvartetti ylsi sensaatiomaisesti EM-kutoseksi.

Ylipäänsä rentous on läsnä koko suomalaista miespikajuoksun kermaa. Tätä kuvaa parhaiten Samuel Purolan villi hypähtely viestifinaalin päätteeksi. Tarvittaessa osataan pitää myös hauskaa. Lehtosen kuin muiden pikajuoksijoidenkin silmissä arvokisamiljöö nähdään mahdollisuutena eikä uhkana.

Lehtosen kaltaisia persoonia toki löytyy suomalaisesta yleisurheilusta muitakin. Nuorena säväyttäneistä pinnalla loistavat muun muassa Wilma Murto ja Ella Junnila.

Pohdiskelevia ja hyvällä itsetunnolla varustettuja uuden sukupolven suomalaisurheilijoita löytyy kuitenkin myös tähtiloisteen takaakin. Siitä Oskari Lehtonen on erinomainen esimerkki.

Lehtosen 200 metrin välierä juostaan lauantaina kello 18:55 ja mahdollinen finaali 20:55.

Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta