MM-hallit päätökseen Portlandissa - isäntämaa suvereeni mitalitilaston hallitsija

Etusuora: 20.03.2016 23:32Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun sisäratojen seitsemännettoista MM-kilpailut saatiin päätökseen Portlandissa Yhdysvalloissa. Päätöspäivän säväyttäjiä olivat varsinkin miesten 60 metrin aidat hyvällä ajalla 7,41 voittanut Jamaikan Omar McLeod ja naisten korkeushypyn vasta 18-vuotias yhdysvaltalaismestari Vashti Cunningham.

Järjestäjämaa Yhdysvallat vei mitalitilaston ylivoimaiseen tyyliin 13 mestaruudella ja yhteensä 21 mitalilla. Muista maista ainoastaan kahden mestaruuden Etiopia voitti enemmän kuin yhden kultamitalin. Mestaruuksia saavutti 13 eri maata, ja mitaleille ylsi 29 eri valtiota edustaneita yleisurheilijoita.

Suomalaisedustajista Kristiina Mäkelä oli kuudes kolmiloikassa, ja Sanna Nygård neljästoista samassa lajissa. Portlandin MM-hallien ainoat kisaennätykset nähtiin avauspäivän seiväshyppykisoissa, kun Ranskan Renaud Lavillenie ylitti 602 ja Yhdysvaltain Jenn Suhr 490.

Seuraavat sisäratojen MM-kilpailut järjestetään kahden vuoden päästä Iso-Britannian Birminghamissa.

Portlandin MM-hallien sunnuntain mitalilajit:

Naisten 800 m

Francine Niyonsaba (2.00,01) toi Burundille maan ensimmäisen aikuisten arvokisavoiton maailmanlaajuisissa kilpailuissa sitten Venuste Niyongabon 5000 metrin olympiakullan Atlantassa 1996. Yhdysvaltain Ajee Wilson oli toinen ajalla 2.00,27, ja Kenian Margaret Wambui kolmas ajalla 2.00,44. Islannin 20-vuotias Anita Hinriksdottir sijoittui finaalissa viidenneksi.

Miesten 1500 m

Yhdysvaltain Matt Centrowitz kiihdytti hitaan alkuvauhdin jälkeen uransa ensimmäiseen arvokisakultaan ajalla 3.44,22. Tsekin Jakub Holusa (3.44,30) ja Uuden-Seelannin Nick Willis (3.44,37) olivat niukasti hitaampia tiukassa voittotaistelussa.

Miesten 3000 m

Mestaruus Etiopian Yomif Kejelchalle ajalla 7.57,21, himmeämmät mitalit kotiyleisön edessä juosseelle Ryan Hillille (7.57,39) ja Kenian Augustine Chogelle (7.57,43).

Naisten 3000 m

Voittoon paineili odotetusti Etiopian supertähti Genzebe Dibaba ajalla 8.47,43. Muut mitalit Dibaban maannaiselle Meseret Defarille (8.54,26) ja emäntämaan Shannon Rowburylle (8.55,55).

Miesten 60 m aidat

Mestaruus Jamaikan Omar McLeodille hienolla ennätyksellään 7,41. Ranskan taistelupari Pascal Martinot-Lagarde (7,46) ja Dimitri Bascou (7,48) muille palkintopallisijoille.

Naisten korkeus

Lajin seuraavaksi supertähdeksi matkalla oleva juuri 18 vuotta täyttänyt Vashti Cunningham vei jo nyt uransa ensimmäisen arvokisakullan tuloksella 196. Muut mitalit menivät saman tuloksen heikommalla sarjalla ylittäneille Espanjan ikänaiselle Ruth Beitialle ja Puolan Kamila Licwinkolle. Liettuan Airine Palsyte ylitti myös 196, mutta jäi neljänneksi.

Miesten pituus

Pituuden MM-kullan nappasi kotimaassaan yliopistomestaruuksia aiemmin kahminut Yhdysvaltain Marquis Dendy tuloksella 826. Australian Fabrice Lapierre hävisi sentin, ja Kiinan Changzou Huang viisi senttiä. Hyvätasoisessa finaalissa kuusi miestä hyppäsi paremmin kuin 814.

Miesten 4x400 m

Miesten viestikulta vähemmän yllättäen ajan 3.02,45 ravanneelle Yhdysvaltain nelikolle Kyle Clemons, Calvin Smith, Christopher Giesting ja Vernon Norwood. Bahama (3.04,75) ja Trinidad ja Tobago (3.05,51) kiilasivat muille mitalisijoille. Belgian joukkueessa juoksi kolme Borleen veljestä, mutta kvartetin ainoa ei-Borlee Robin Vanderbemden pudotti kapulan kolmannella osuudella.

Naisten 4x400 m

Mestariksi laukkasi Yhdysvallat (3.26,38) nelikolla Natasha Hastings, Quanera Hayes, Courtney Okolo ja Ashley Spencer. Muut mitalimaat kaukana takana olivat Puola (3.31,15) ja Romania (3.31,51). Yhdysvaltain haastajaksi uumoillun Jamaikan Patricia Hall meni nurin ja keskeytti ensimmäisellä osuudella.