Perheen tuki sekä nuorten arvokisoista saadut opit viitoittavat hyppääjälahjakkuus Jessica Kähärää, 17, kohti aikuisten arvokisahuippua.
Mikäli suomalaisen yleisurheilun kultakimpale
Jessica Kähärä pääsisi syys-lokakuun vaihteessa
Qatarissa järjestettäviin MM-kisoihin, myöhäinen ajankohta ei olisi hänelle uusi asia. Viime vuonna monilahjakkuuden kilpailukausi venyi lokakuun puoliväliin asti. Syynä tähän oli nuorten kesäolympialaiset, jotka huipentuivat hänen osaltaan korkeuskisan pronssiin.
Vuonna 2001 syntyneelle Kähärälle viime ulkoratakausi oli menestys jo ennen Argentiinan Buenos Airesissa pidettyjä kisoja. Aiemmin kesällä hän oli säväyttänyt voittamalla ikäluokkansa EM-kisoissa saman illan aikana mitalin sekä kolmiloikassa että korkeudessa.
Puolestaan Kalevan kisoissa hän ylsi 16 vuoden iässä pronssille sekä korkeushypyssä että pituushypyssä. Pitkälle venynyt ulkoratakausi ei näkynyt ainakaan tuloksellisesti mikkeliläisen menneen hallikauden otteissa. Kuopion SM-halleissa napsahti korkeusennätys 190.
- Pidin sen Argentiinan reissun jälkeen kaksi viikkoa taukoa treenaamisesta. Olisin saanut halutessani huilata kauemminkin, mutta mieleni teki jo takaisin treenien pariin.
”Se on positiivinen juttu”
Korkeushypyn, kolmiloikan ja pituushypyn lisäksi Kähärän lajivalikoimaan kuuluu ainakin pika-aidat. Viime vuonna Mikkelin Kilpa-Veikkojen urheilijalle kisoja kertyi lähes 40 kappaletta.
Kähärä pitää itseään urheilijatyyppinä, joka pääsee hyppytuntumaan paremmin kisojen kautta. Siksi ei olekaan vaarallista, mikäli joku laji on jäänyt harjoittelussa välillä vähemmälle kuin joku toinen.
Hallikaudella ensimmäisessä korkeuskisassa meni ainoastaan 180, mutta koneiden käynnistyttyä menikin kymmenen senttiä korkeammalta.
- Kisojen kautta tulokset tulevat. Minulla ei ole tullut ikinä ensimmäisessä kisassa suurta ennätysparannusta. Kisoja on ollut kuitenkin kohtuudella, jotta jalkoihin ei tulisi mitään huonoja tuntemuksia.
Mikkelissä asuva lukiolainen nauraa hymyssä suin, että häneltä on kysytty lähes jokaisessa haastattelussa, milloin hän alkaa keskittyä johonkin tiettyyn lajiin. Ainakin vielä tänä vuonna lajirepertuaari pysyy totutun kirjavana.
- Mielestäni se on positiivinen juttu, että pystyy tekemään useampaa lajia. Tietenkään en saa yhtä lajia kohden alle niin monta kisaa, mutta ei se ole minua haitannut.
Vanhemmat täysillä mukana
Kähärä saa arvokasta tukea harjoitteluympäristöltä ja urheilulliselta perheeltään. Vuotta vanhempi sisko
Jasmin Kähärä on nuorten maajoukkuetason hiihtäjä. Äiti
Catarina Svenlin on entinen huippulentopalloilija.
- On olemassa niitä tapauksia, kun joidenkin vanhemmat eivät voi viedä treeneihin. Meillä vanhemmat ovat täysillä mukana, Kähärä kiittelee.
Kähärän mielestä nuoren urheilijan saama taloudellinen tuki on ollut toistaiseksi riittävä. Alkuvuodesta hänet valittiin Peugeot-yleisurheilutiimiin, joka myöntää taloudellista tukea nuorille yleisurheilijoille ja heidän valmentajilleen.
Konsulttiurheilijana toimii
Antti Ruuskanen.
- Valmentajat tekevät isoa tärkeää työtä, joten on tärkeää, että he saavat edes pienen summan.
- Siinä tiimissä on aika lailla muita saman ikäisiä, joilta saa tsemppausapua. Ruuskaselle voi soittaa aina, kun haluaa.
Lukion jälkeen koittavat kuitenkin uuden haasteet.
- En tule Mikkelissä urheilu-uraa jatkamaan. Sitten rahaa tarvitsee asumiseen ja ruokailuun.
Nuorten kisat kasvattavat
Yleisurheilulupauksille nuorten arvokisat ovat kasvattavia kokemuksia. Sitä ne ovat myös Kähärälle. Nuorten olympialaisissa hän pääsi tutustumaan kisakylässä olemiseen, englannin kielen käyttämiseen sekä uuteen kulttuuriin.
- Siellä Buenos Airesissa oli oikeiden olympialaisten tuntua. Kisakylässä tuli tutustuttua myös muiden maiden urheilijoihin.
- Tykkään jutella kilpakumppaneiden kanssa verryttelykentällä ja itse kilpailun aikanakin. En ole sellainen ihminen, joka sulkeutuu omaan kuplaansa.
Suomessa on monia tapauksia siitä, miten lahjakkaiden juniorimenestyjien lupaava lento katkeaa aikuisvaiheeseen siirryttäessä. Tarkkaavainen Kähärä on itse pistänyt merkille asiasta nousseen keskustelun.
Hän kääntää asian kuitenkin niin päin, että nuorten kisoilla todella on merkitystä. Kahden seuraavan vuoden aikana edessä on oman ikäisten EM-kisoja ja nuorten MM-kisoja.
- Kyllä sitä voi olla yhtä lailla hyvä niin nuorena kuin aikuisenakin. Olen kehittynyt jokaisena vuonna tasaiseen tahtiin, ja samalla ennätyksiä on tullut.
- Jos ei olisi näitä nuorten arvokisareissuja alla, aikuisten arvokisoissa voisi olla paljon vaikeampi onnistua, Kähärä näkee.
Tuleva vuosikymmenen näyttää, siivittävätkö nuorten arvokisoista saadut opit Kähärän aikuisten arvokisamenestyjäksi.