Mullistaako uusi vallankumouksellinen side tuloslistan ampumahiihdon MM-kisoissa?


Uusi sideinnovaatio saattaa tuoda joillakin urheilijoille merkittävää kilpailuetua pian alkavissa Nove Meston MM-kisoissa.
Veijo Vaakanainen: 25.01.2024 13:37Ampumahiihto
Mullistaako uusi vallankumouksellinen side tuloslistan ampumahiihdon MM-kisoissa?
Pavel Hrdlička, Wikipedia [CC BY-SA 3.0]
Ampumahiihdon sekä sileän vapaan hiihdon välineistössä saattaa pian olla odotettavissa suuri murros. Brezno-Osrbliessa käytävissä ampumahiihdon EM-kisoissa on nimittäin ensimmäistä kertaa nähty kisakäytössä uusi sidejärjestelmä, joka saattaa parantaa merkittävästi hiihtoaikoja.

Miesten normaalimatkalla norjalaiset Vebjörn Sörum ja Johan-Olov Botn ottivat kaksoisvoiton ja olivat ladulla suorastaan häkellyttävän ylivoimaisia. Botn voitti toiseksi nopeinta Sörumia hiihtoajoissa minuutin ja Sörum puolestaan kolmanneksi nopeinta minuutin.

Norjalaisten hurja hiihtovoima ampumahiihdossa ei ole mitenkään poikkeuksellista, mutta normaalimatkan ylivertaisesta vauhdista ainakin osa voi selittyä uudella siteen kiinnitysjärjestelmällä, joka muuttaa suksen painopistettä. Tällaista järjestelmää on yritetty kehittää jo pidempään, mutta aiemmin sitä ei saatu toimimaan riittävän hyvin käytännössä.

Uudessa järjestelmässä siteen kiinnityskohta on siirretty monon kärjestä päkiän alle, mikä siirtää näin myös painopistettä. Alemman kiinnityskohdan seurauksena hiihdosta tulee energiatehokkaampaa.

Toistaiseksi tämä uusi järjestelmä on käytössä ainoastaan hiihtäjillä, jotka käyttävät Rottefellan siteitä ja monoja sekä Madshusin suksia. Tämä tarkoittaa, että pieni joukko ampumahiihdon huippuja voivat saada Nove Meston MM-kisoihin käyttöönsä salaisen aseen, joka voi antaa ratkaisevaa etua kilpailijoihin verrattuna.

Uutta sidejärjestelmää MM-kisoissa voivat halutessaan hyödyntää esimerkiksi norjalaiset Sturla Holm Lägreid ja Endre Strömsheim sekä saksalaiset Benedikt Doll ja Roman Rees. Norjalaisen TV2:n mukaan sekä saksalaiset että Norjan Lägreid olisivat ensimmäisten kokeilujen jälkeen todella tyytyväisiä uuteen siteeseen.

Botnin ja Sörumin annettua sidejärjestelmälle erittäin onnistuneen tulikasteen kilpailuissa houkutus siteen kokeilemiseen MM-kisoissa nousee varmasti erittäin suureksi. Yhdeksi MM-kisojen mielenkiintoisimmista seurattavista asioista saattaakin nousta tämä välinemaailman innovaatio sekä sen mukanaan mahdollisesti tuoma kilpailuetu.

Lähde: tv2.no
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta