Nähdäänkö Timanttiliigan avauskilpailussa kaikkien aikojen tasokkain keihäskisa?


Joel Sippola: 03.05.2018 21:45Yleisurheilu
Nähdäänkö Timanttiliigan avauskilpailussa kaikkien aikojen tasokkain keihäskisa?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kansainvälinen yleisurheilukausi pyörähtää perjantaina kunnolla liikkeelle, kun Qatarin Dohassa käydään kauden ensimmäinen Timanttiliigan osakilpailu. Miesten keihäs on kisojen suurimmista herkkupaloista, mutta Etusuora listasi myös muutaman muun kiehtovan lajin.

Miesten keihäs

On hyvinkin mahdollista, että Dohassa nähdään yksi kaikkien aikojen tasokkaimmista keihäskilpailuista. Mukana ovat lähes kaikki maailman kärkinimet Suomen Tero Pitkämäkeä lukuun ottamatta. Erityishuomio kiinnittyy Johannes Vetteriin, joka on rykäissyt kaudella jo huippulukemat 92,70. Muita potentiaalisia 90 metrin uhkaajia ovat myös Thomas Röhler ja Tsekin Jakub Vadlejch, jonka harjoitusheitoista on kantautunut hurjia huhuja – keihään kerrotaan kantaneen pitkälle päälle 90 metrin.

Edellisen kerran kaksi miestä heitti samassa kisassa yli 90 metriä viime elokuussa Universiadien tuulisissa olosuhteissa, kun Cheng-Chao Tsun nakkasi 91,36 ha Andreas Hofmann 91,07. Tätä ennen 2000-luvulla vain kaksi kertaa kaksi miestä on onnistunut vastaavaan temppuun samassa kilpailussa (MM-kisat 2001 ja Kuortane 2000). Historian saatossa vain kertaalleen viisi miestä on onnistunut rikkomaan 87 metrin rajapyykin samassa kisassa – MM-kisat 2015. Näihin tilastoihin saattaa hyvinkin tulla muutosta perjantaina.

Miesten korkeus

Kotiyleisönsä edessä kisaava Mutaz Essa Barshim on illan odotetuimpia urheilijoita. Viime kausi oli miehelle raju menestys, sillä hän nappasi ensimmäisen ulkoratojen maailmanmestaruutensa, voitti jokaisen kisansa sekä ylitti kahdesti 240.

Kolmesti Timanttiliigan kokonaisvoiton nimiinsä vienyt Barshim on Dohassa suurin suosikki, sillä hyppypaikalla ei nähdä talvella supertähden kukistanutta Danil Lysenkoa. Potentiaalisia haastajia ovat Syyrian MM-pronssimies Majd Eddin Ghazal sekä 235 ylittänyt Saksan Mateuz Przybylko.

Naisten seiväs

Tapahtuman yksi mielenkiinnon kohteista on Dohassa kahtena edellisenä vuona voittaneiden Sandi Morrisin sekä Ekaterina Stefanidin kohtaaminen. Tasaisen varma kreikkalainen on jättänyt Morrisin kakkoseksi niin Rion olympialaisissa kuin viime vuoden MM-kisoissakin.

Morrisin eduksi on taas sanottava se, että viiden metrin nainen on hypännyt yhdeksän senttiä korkeammalta kuin hänen kilpakumppaninsa. Talven MM-halleissa yhdysvaltalainen kirkasti arvokisahopeat kullaksi jättäen Stefanidin kolmanneksi.

Miesten 200m

Yhdysvaltalaiset nuoret sprintterit ovat olleet viime aikoina komeasti esillä, sillä hallikaudella Christian Coleman tykitti 60 metrin ME:n ja Michael Norman puolestaan 400 metrin halli-ME:n. Mielenkiintoisiin lupauksiin lukeutuu myös Noah Lyles, joka voitti viime vuonna sekä Shanghain että Brysselin Timanttiliigan osakilpailut.

Shanghaissa hän teki ennätyksensä 19,90, joka riitti maailmantilaston jaettuun neljänteen sijaan. Kauden päätteeksi hänet kruunattiin Timanttiliigan kokonaisvoittajaksi. Dohassa häntä kirittävät muun muassa hallitseva maailmanmestari Rami Guliyev sekä Kanadan tähtisprintteri Andre De Grasse.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta