Suomen naisampumahiihto ei kuollutkaan Kaisa Mäkäräisen mukana - Tällä kaudella paras kokonaispanos yli 20 vuoteen


Vaikka kärkisijoihin on vielä matkaa, ovat suomalaisnaiset onnistuneet kauden aikana paremmin kuin pariin vuosikymmeneen.
Veijo Vaakanainen: 22.01.2022 10:13Ampumahiihto
Suomen naisampumahiihto ei kuollutkaan Kaisa Mäkäräisen mukana - Tällä kaudella paras kokonaispanos yli 20 vuoteen
Kuva: Julia Sadykova
Suvi Minkkinen
Suomalainen naisampumahiihto sai paistatella kokonaisen vuosikymmenen ajan menestyksen aallonharjalla, kun Kaisa Mäkäräinen taisteli kilpailusta toiseen kirkkaimmista sijoista maailmancupissa. Ampumahiihtolegenda saalisti upealla urallaan kolme maailmancupin kokonaisvoittoa, 27 osakilpailuvoittoa ja 85 podiumia.

Monet pelkäsivät, että Mäkäräisen päätettyä poikkeuksellisen menestykkään uransa suomalainen naisampumahiihto ajautuisi menestyskuoppaan ja kuihtuisi vähitellen pois. Ensimmäinen kausi ilman Mäkäräistä vaikuttikin varsin synkältä.Tällä kaudella tunnelin päässä on kuitenkin näkynyt jo selkeitä valonpilkahduksia. Vaikka voitot ja podiumitkin ovat olleet kaukana, niin yksittäisiä ilonaiheita on ollut jo useita. Läpi koko uransa ammunnan kanssa tuskaillut Mari Eder on saanut yksittäisiä onnistumisia ja on ollut jo kahdesti kymmenen parhaan joukossa.

Tämän lisäksi Suvi Minkkinen on ollut elämänsä parhaassa vedossa. Erityisesti takaa-ajoissa loistanut Minkkinen on ollut pisteillä jo viidesti tällä kaudella ja juuri viikko sitten Ruhpoldingissa hän nousi puhtaalla ammunnalla sijalta 53 uransa parhaaseen sijoitukseen 18:nneksi. Takaa-ajon osuusajoissa Minkkinen oli peräti 9:s.

Eivätkä suomalaisnaisten positiiviset otteet jääneet pelkästään tähän. Anterselvan normaalimatkalla viime kaudella Suomen edustusoikeuden saanut Nastassia Kinnunen teki penkalla lähes virheetöntä työtä ja oli lopputuloksissa 18:s. Tämä oli Kinnuselle ensimmäinen sijoitus maailmancupin pisteille lähes kuuteen vuoteen.

Kauden aikana siis peräti kolme suomalaista on sijoittunut maailmancupissa 18 parhaan joukkoon. Tämä on poikkeuksellista, sillä viimeisen 12 vuoden aikana ennen tätä kautta vain neljästi on kolme suomalaisnaista ylipäänsä päässyt maailmancupin pisteille 40 parhaan joukkoon.

Edellisen kerran kolme suomalaisnaista on ollut kauden aikana 20 parhaan joukossa tasan 20 vuotta sitten kaudella 2001/2002, kun Katja Holanti, Sanna-Leena Perunka ja Eija Salonen olivat hienossa vireessä. Tuolloin Salonen oli kolmanneksi parhaana suomalaisena 19:s Holmenkollenin pikakilpailussa. Kolmanneksi parhaan suomalaisnaisen parhaat sijoitukset eri kausilla on esitetty alla olevassa taulukossa.Viimeksi kolme suomalaisnaista on pystynyt parempaan yksittäiseen sijoitukseen kaudella 1999/2000. Tuolloin sekä Sanna-Leena Perunka, Katja Holanti että Outi Kettunen onnistuivat murtautumaan kauden aikana kymmenen parhaan joukkoon.


Viimeksi kolme suomalaisnaista on pystynyt parempaan yksittäiseen sijoitukseen kaudella 1999/2000


Suomalaisnaisten kokonaispanos tällä kaudella on ollut historiallisesti arvioiden poikkeuksellisen laaja. Kaudesta 1993/1994 lähtien vain neljänä kautena (93/94, 95/96, 98/99, 99/00) on kolmanneksi parhaan suomalaisnaisen paras sijoitus ollut parempi kuin tällä kaudella.

Toisin sanoen kausi 2021/2022 on tason laajuudessa mitaten ollut toistaiseksi harvinaisen hyvä. Kärkitaistoon kaikilla on toki matkaa ja sekä Ederillä, Minkkisellä että Kinnusella perustaso ei ole niin hyvä kuin parhaat sijoitukset. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että vain hyvin harvoina kausina kolmelta suomalaisnaiselta on nähty näin hyviä suorituksia.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta