Krista Pärmäkoski ylivoimainen Suomen mestari 10 km:llä - Kerttu Niskaselta ja Anita Korvalta vahvat MM-näytöt


Krista Pärmäkoski dominoi odotetusti naisten 10 km (p) väliaikalähtökisaa Imatran SM-kisojen avauspäivänä ja osoitti kansainvälisen tason vauhtia jättämällä toiseksi sijoittuneen Kerttu Niskasen 53,6 sekunnin päähän. 19-vuotias Anita Korva vei pronssimitalin hurjassa sekuntitaistossa.
Etusuora: 01.02.2019 10:57Hiihto
Krista Pärmäkoski ylivoimainen Suomen mestari 10 km:llä - Kerttu Niskaselta ja Anita Korvalta vahvat MM-näytöt
Kuva: Pärmäkosken mediapankki 2018
Krista Pärmäkoski otti odotetun selkeän voiton naisten 10 km (p) väliaikalähtökisassa Imatran SM-kisojen avauspäivänä. Pärmäkoski otti selvän kärkipaikan jo ensimmäisessä väliaikapisteessä ja kasvatti eroa muihin tasaiseen tahtiin. Kerttu Niskasen vaikeudet näyttäisivät pikku hiljaa jääneen taa, sillä hän pystyi esittämään vihdoin kauan odotettua MM-kisavauhtia ja hiihti SM-hopealle nousujohteisen kisan päätteeksi. Niskanen pystyi lisäämään vauhtiaan kisan loppua kohti suhteessa muihin kuin Pärmäkoskeen. Esityksellään Niskanen on varmasti hyvin lähellä kisapaikkaa Seefeldin MM-kisojen perinteisen kympillä ja sekoitti entisestään kimuranttia viestivalintaa.

Pronssimitalin pokkasi huippujännittävässä sekuntitaistelussa 19-vuotias nuorten MM-kisasankari Anita Korva, joka löi alle sekunnilla sekä Laura Monosen että Riitta-Liisa Roposen. Korva nousi pronssille tavaramerkillään eli huimalla loppuvedollaan, sillä hän oli 2,1 km ennen maalia vasta viidentenä yli 5 sekuntia Monosen perässä.

Tulokset Naisten 10 km SM-kisat Imatra


Naiset 10km väliaikalähtö 1.2.2019

SijaKilpailijaSeuraAika
1.Krista PärmäkoskiIkaalisten Urheilijat26:31.8
2.Kerttu NiskanenVieremän Koitto+53.6
3.Anita KorvaKainuun Hiihtoseura+1:08.6
4.Laura MononenHämeenlinnan Hiihtoseura+1:09.0
5.Riitta-Liisa RoponenOulun Hiihtoseura+1:09.3
6.Johanna MatintaloPöytyän Urheilijat+1:29.4
7.Andrea JulinIF Minken+1:33.5
8.Anne KyllönenKainuun Hiihtoseura+1:36.4
9.Vilma NissinenVuokatti Ski Team+1:45.3
10.Anni KainulainenHämeenlinnan Hiihtoseura+1:52.0


Kisan ennakko


Imatran SM-hiihtojen kolmipäiväinen kisaviikonloppu käynnistyy aikaisin perjantaiaamuna naisten 10 km (p) väliaikalähdöllä. Krista Pärmäkoski lähtee matkaan ylivoimaisena suosikkina, mutta taistelu muista mitaleista ja samalla paikoista Seefeldin MM-kisamatkalle kiihtyy.

Kolmen viikon kuluttua käynnistyvien MM-kisojen 10 km (p) kilpailuun on tyrkyllä vielä monta naishiihtäjää, eikä paikkoja ole varmasti vielä Pärmäkosksen lisäksi lyöty lukkoon. Tällä hetkellä vahvimmin kiinni kympin kisalipussa on Laura Mononen, joka on vihdoin saanut nostettua tasoaan MM-kevään lähestyessä. Esitykset Tour de Skillä, Otepään perinteisen kisasssa ja Ulricehamnin viestin perinteisellä osuudella viestivät vahvasti nousukunnosta.

Johanna Matintalo osoitti myös orastavaa nousukuntoa Otepäässä ja on kiinni MM-kisapaikassa kympille, mutta kokonaisuutena koko kausi on mennyt häneltä alakanttiin. Samaa voidaan sanoa Kerttu Niskasesta, joka ei ole saanut koko kaudella vielä yhtään positiivista hiihtoa tehtyä. Onkin mielenkiintoista nähdä, pystyykö Niskanen antamaan Imatralla sen tason näytöt, että nousee vielä 10 km (p) MM-kisajoukkueeseen ja taisteluun viestipaikasta. Näyttöpaikat ovat Imatran SM-kisojen jälkeen vähissä. Salpausselän kisoissa hiihdetään vain perinteisen sprintit ja parisprintit ja Cognen maailmancupin 10 km (p) kisataan aivan MM-kisojen alla.

Kokeneet konkarit ja nuoret nousukkaat


Myös kokenut, selkäleikkauksesta toipunut Anne Kyllönen haluaa mukaan taistoon 10 km (p) SM-mitaleista ja MM-kisapaikoista. Kyllösellä on hyvät muistot Imatran SM-hiihdoista, sillä hän voitti Imatralle kaksi SM-kultaa vuonna 2012 ja sprinttikullan Pärmäkosken nenän edestä vuonna 2016. Riitta-Liisa Roponen on varmasti mukana MM-kisoissa vapaan tyylin kisoissa, mutta on mahdollinen menestyjä myös SM-kisojen perinteisen tyylillä kympillä. Tällä kaudella Roponen on sijoittunut maailmancupissa 10 km (p) kisoissa 30. sijan kieppeille, eikä ole ollut perinteisellä tyylillä ihan parhaiden päiviensä iskussa.

Suurella mielenkiinnolla seurataan myös maailmancupissa vapaalla loistanutta Eveliina Piippoa. Hänen ylivoimaisesti parhaat näyttönsä ovat tulleet toistaiseksi vapaalla tyylillä, mutta hän sijoittui Vuokatin Skandinavia cupin 10 km (p) kisassa kymmenenneksi viisi sekuntia Roposta ja reilu puoli minuuttia Matintaloa hitaampana. Ja kun nainen on nyt huippukunnossa, myös perinteisellä todennäköisesti kulkee entistä paremmin.

Nuorten MM-kisoissa mitaleita rohmunnut Anita Korva on myös mukana huomisessa kilpailussa ja on mielenkiintoista nähdä mihin väkivahvan 19-vuotiaan vauhti riittää aikuisten SM-kisoissa. Vahvoilla loppuvedoilla mitalinsa nuorten MM-kisoissa varmistanut Korva osoitti vahvaa virettä jo Suomen Cupin viestissä ennen MM-kisoja haastaessaan Pärmäkosken ankkuriosuudella. Vuokatissa Korva jäi vielä kauaksi kärjestä, mutta sen jälkeen nuorukaisen vauhti on kiihtynyt. Varsinkin sunnuntain sprintissä Korva on äärimmäisen vaarallinen.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta