Johaug vei Tourin avauskisan – Niskanen kymmenes


Naisten 10 km vapaan hiihtotavan kilpailu avasi Tour de Skin.
Etusuora: 27.12.2019 14:08Hiihto
Johaug vei Tourin avauskisan – Niskanen kymmenes
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Kerttu Niskanen
Naisten Tour de Skin avauskisan vei nimiinsä tuttu nimi, Therese Johaug. Norjalaisässä karkasi muilta reilun kolmen kilometrin jälkeen ja repi lyhyellä pätkällä 10 sekunnin kaulan pääjoukkoon. Ero pysyi reilussa kymmenessä sekunnissa koko loppukilpailun ajan ja maalissa Johaugin voittomarginaaliksi kirjattiin reiltu 12 sekuntia.

Kisassa toiseksi hiihti Heidi Weng ja kisan kolmas oli maailmancup-kautensa avannut Ebba Andersson.

Kerttu Niskanen oli paras suomalainen hiihtäen hienosti sijalle kymmenen. Eroa kärkeen kertyi 42 sekuntia.

Jessica Diggins on yksi koko Tourin suurimmista menestyjäehdokkaista, mutta hänen taival alkoi tahmeasti, sillä hän jäi avauskisassa kauas kärjestä sijalle 29. Myös toinen jenkkihiihtäjä Sadie Maubet Björnsen hiihti hieman alakanttiin sijoittuen 30.

Tour de Ski 28.12.2019


Naiset 10 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴28.12,1
2.Heidi Weng 🇳🇴+12,3
3.Ebba Andersson 🇸🇪+12,9
4.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+13,1
5.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+24,1
6.Natalia Nepryaeva+40,1
7.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+40,6
8.Moa Lundgren 🇸🇪+41,3
9.Charlotte Kalla 🇸🇪+41,9
10.Kerttu Niskanen 🇫🇮+42,0

21. Anne Kyllönen +1.00,0
29. Jessica Diggins +1.20,7
30. Sadie Maubet Björnsen +1.20,7
58. Vilma Nissinen +3.07

Miehet 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Sergey Ustiugov33.19,1
2.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+4,0
3.Alexander Bolshunov+4,0
4.Emil Iversen 🇳🇴+7,2
5.Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴+8,6
6.Dario Cologna 🇨🇭+8,7
7.Hans Christer Holund 🇳🇴+8,8
8.Jan Thomas Jenssen 🇳🇴+8,9
9.Sjur Røthe 🇳🇴+9,0
10.Simen Hegstad Krüger 🇳🇴+10,0

11. Iivo Niskanen +10,3
27. Perttu Hyvärinen +31,2
38. Lari Lehtonen +42,3
60. Lauri Lepistö +1.12,9

Kisan ennakko


Lisäys 27.12.2019 kello 14:10: Krista Pärmäkoski ei starttaa Tour de Skille

Lauantaina naiset hiihtävät 10 km vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun Sveitsin Lenzerheidessä. Kilpailu käynnistyy kello 13:45.

Kukahan tulee toiseksi?


Jos joltakin on jäänyt huomaamatta, niin Therese Johaugin ylivoima on ollut mykistävää. Vaikka kuinka kääntelee ja vääntelee, niin on vaikea löytää syitä miksi sama meno ei tulisi jatkumaan Tour de Skillä jo heti ensimmäisestä kilpailusta lähtien. Norjalainen on osoittanut useaan otteeseen, että hän karkaa kärkijoukolta yhteislähtökilpailuissa jo alusta alkaen ja suurella todennäköisyydellä tämä tapahtunee myös lauantaina, sillä kanssakilpailijat tuskin haluavat ottaa riskiä totaalisen simahtamisen suhteen heti avauskilpailussaan.

Mutta, kuka tulee toiseksi? Heidi Weng on osoittanut oivaa kuntoaan alkukauden kilpailuissa ja erityisesti vapaalla hiihtotavalla hän on ollut vahva. Norjan hiihtokauden avauksessa Beitosprintenissä hän jäi kymmenisen sekuntia Johaugille ja myös Rukan vapaan takaa-ajossa (osuusaika) ja Davosin 10 km vapaalla Weng oli kakkonen.

Vapaantaituri Jessica Digginsille Tourin vapaan hiihtotavan kilpailut ovat tärkeitä, sillä perinteinen ei luista naiselta yhtä mallikkaasti. Viime kisojen tulosten perusteella Diggins tulee olemaan ehdoton nimi tourin kokonaiskilpailun kärkikahinoihin. Diggins on Wengin ohella ainoa, joka on alkukauden aikana kivunnut palkintokorokkeelle kolmesti. Vain Johaug on ottanut kukkapuskan vastaan useammin.

Yhdysvaltaisnaisten taso on ollut kauden aikana laajaa, sillä myös kolme muuta jenkkinaista on noussut podiumille kauden mittaan. Erityisesti vahvalla sprinttihiihtäjällä Sadie Maubet Björnsenillä saattaa olla sanansa sanottavana Lenzerheidessä lauantaina.

Tahmeahkon viime kauden jälkeen Teresa Stadlober hiihti pari viikkoa sitten Davosin maailmancupissa parhaan maailmancup-sijoituksensa lähes kahteen vuoteen sijoittumalla neljänneksi. Itävaltalaiselle onnistumiset normaalimatkoilla ovat Touria ajatellen todella tärkeitä, sillä sprinttikisat ovat hänen ehdottomia heikkouksiaan kokonaiskilpailussa menestymisen kannalta.

Hyvävireiset Pärmäkoski ja Niskanen Suomen menestystoivot


Suomen joukkue Tour de Skille on pieni, sillä mukana on vain neljä naista Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Vilma Nissinen. Pärmäkoski on ollut alkukauden tasaisen vahvassa iskussa sijoituttuaan kaikissa distanssikisoissa kuuden joukkoon. Hän on tähdännyt kuntoaan juuri Tour de Skille ja onkin mielenkiintoista nähdä tuoko alkukauden kovan treenaamisen jälkeen herkistely esiin entistä väkevämmän vireen. Vapaan kymppi on sopinut Pärmäkoskelle hyvin ja top6-sijoitusta on lupa odottaa Tourin avauskisassakin.

Niskanen on uhkunut nousukuntoa viimeisimmissä kisoissa. Myös vapaa on kulkenu selvästi aiempaa paremmin. Viime vuosina perinteisen tyylin eksperttinä tunnettu Niskanen sijoittui pari viikkoa sitten Davosissa kympin vapaan väliaikalähdössä peräti kuudenneksi, joten Tourin avauskisassakin Niskanen tullee taistelemaan sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon.

Östberg ja Andersson avaavat maailmancup-kautensa


Lauantaina suuri mielenkiinto kohdistuu erityisesti kahteen naishiihtäjään.

Ingvild Flugstad Östberg on ollut koko kauden sivussa terveyshuolien takia, mutta on vihdoin saanut starttiluvan Norjan joukkueen lääkäriltä. NRK:n mukaan Östberg ei odota itseltään kovia tuloksia, mutta on kuitenkin innoissaan, että pääsee vihdoin kilpailemaan. Terveyshuolista huolimatta on kuitenkin muistettava, että Östberg on hallitseva maailmancupin ja Tourin voittaja.

Ruotsin Ebba Andersson avasi kisakautensa viime viikonloppuna Östersundissa. Nuori ruotsalainen oli omassa luokassaan FIS-kisojen 15 km vapaalla ja myös vapaan sprintissä hän hiihti kolmanneksi. Viikonlopun näyttöjen perusteella hänet valittiin Tourille ja onkin mielenkiintoista nähdä mihin hän tulee yltämään. Viime kaudella hän oli maailmancupin normaalimatkoilla lähes poikkeuksetta kuuden sakissa.

Anderssonin kauden avaus on viivästynyt, sillä hän loukkasi polvensa juoksulenkillä juuri kisakauden avauksen alla marraskuussa. Alkujaan Anderssonin oli tarkoitus kilpailla vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta