Krista Pärmäkoski neljäs Toblachin 10 km kisassa – Venäläisnaiset hurjassa vireessä!


Venäläiskaksikko hurjassa viressä - suursuosikki Ingvild Flugstad Östberg joutui taipumaan kolmen kymmenyksen erolla!
Etusuora: 30.12.2018 15:03Hiihto
Krista Pärmäkoski neljäs Toblachin 10 km kisassa – Venäläisnaiset hurjassa vireessä!
Granada [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons
Tour de Skin toisesta osuudesta Toblachissa odotettiin Ingvild Flugstad Östbergin ja Krista Pärmäkosken välistä revitystä, mutta toisin kävi. Venäläisistä Anastasia Sedova kiilasi Pärmäkosken edelle neljänneksi ja Natalia Nepryaeva vei koko kilpailun voiton vain 0,3 sekuntin turvin ennen Östbergia.

Kilpailu oli alusta loppuun asti tiukkaa taistelua kärkipaikkojen osalta. Nepryaeva piti niukkaa otetta alusta saakka, mutta kahdeksan kilometrin kohdalla kaksikon Nepryaeva-Östberg erotti ainostaan 0,5 sekuntia. Loistavasti myös suksivalinnassaan onnistunut Nepryaeva onnistui kuitenkin pitämään niukasti kiinni kärkipaikastaan todellisen kymmenystaiston jälkeen.

Myös Sedovalla oli loistava suksivalinta tähän kilpailuun. Venäläinen aloitti rauhallisesti, mutta hiihti viimeisen lenkin kerta kaikkiaan hurjaa vauhtia ja nousi aina podiumille saakka.

Suomalaisille kilpailu oli pettymys. Pärmäkoskelta odotettiin sijoituksia vieläkin korkeammalta ja muut suomalaiset jäivät todella kauaksi kärjestä. Suomella on ollut koko joukkueena ongelmia Tourin ajan myös välineistön kanssa, joten toivottavasti tuleviin kilpailuun saataisiin parempia suksia alle.

Nepryaeva nousi voittonsa ja bonussekuntien myötä Tourin kärkipaikalle. Hän starttasi kympille sijalta kahdeksan. Myös Pärmäkoski ja Östberg tekivät upeaa nousua kohti kokonaiskilpailun kärkeä.

Sprintin jälkeen Tourin kokonaiskilpailua johtanut Ruotsin Stina Nilsson jäi tämän päivän kisassa sijalle 39., häviten peräti minuutin ja 50 sekuntia kärjelle. Samalla hän putosi Tourilla kauaksi kärjestä.

Katso Tour de Ski 2018-2019 -sivultamme tuleva ohjelma, kilpailun kokonaistilanne, tulokset ja paljon muuta tietoa Tour de Skista!

Toblach 10 km (v)

1.Natalia Nepryaeva23:19.9
2.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+0.3
3.Anastasia Sedova+10.9
4.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+17.4
5.Heidi Weng 🇳🇴+21.2
6.Jessica Diggins 🇺🇸+27.2
7.Yulia Belorukova+36.1
8.Nathalie von Siebenthal 🇨🇭+44.0
9.Kari Oyre Slind 🇳🇴+49.0
10.Katharina Hennig 🇩🇪+49.5

Muut suomalaiset:
44. Laura Mononen +2:03.2
50. Susanna Saapunki +2:08.9
60. Anne Kyllönen +2:44.4
DNS Mari Eder

Kokonaiskilpailu (2/7)

1.Natalia Nepryaeva1:36.3
2.Jessica Diggins 🇺🇸+23.6
3.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+28.3
4.Yulia Belorukova+35.2
5.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+44.0
6.Ida Ingemarsdotter 🇸🇪+46.5
7.Anastasia Sedova+1:01.6
8.Sadie Björnsen 🇺🇸+1:08.3
9.Heidi Weng 🇳🇴+1:12.8
10.Stina Nilsson 🇸🇪+1:34.3

Suomalaiset:
5. Krista Pärmäkoski +44.0
46. Laura Mononen +2:56.8
50. Susanna Saapunki +3:04.2
62. Anne Kyllönen +3:42.7
keskeyttänyt Mari EderNaisten 10km kilpailun ennakko


Tour de Skin naisten toinen osakilpailu Toblachin vapaan tyylin 10 km (v) väliaikalähtö käynnistyy su 30.12. klo 13.45.

Ennakkoasetelmat toiselle etapille 10 km (v) väliaikalähtöön ovat aika lailla odotetunlaiset. Stina Nilsson pitää kärkipaikkaa sprintin jälkeen. Hän sai revittyä bonussekuntien ansiosta kohtuullisen suuren kaulan kiertueen kokonaiskilpailun suurimpiin suosikkeihin Krista Pärmäkoskeen ja Ingvild Flugstad Östbergiin. Pärmäkoski on avauskisan jälkeen sijalla 12. – 43,2 sekuntia Nilssonia perässä. Östberg jäi sprintissä sijalle 16. Eroa kärkeen kertyi peräti 54,6 sekuntia. Jessica Diggins palasi vihdoin viime kauden huipputasolleen myös sprintissä ja avasi Tourin upeasti kolmossijalla. Toiselle osuudella hän starttaa ainoastaan 13 sekuntia Nilssonia jäljessä.

Distanssikuningattaret dominoivat jo Davosissa


Vertailukohta 10 km vapaan tyylin väliaikalähtöön löytyy läheltä. Edellinen vastaava maailmancupin kilpailu hiihdettiin vain kaksi viikkoa sitten Davosissa. Myös silloin oli alla edellisen päivän sprintin rasitus. Therese Johaug oli tämän kisan ykkönen, mutta tunnetusti Johaug ei ole tällä kertaa Tourilla mukana. Östberg oli Davosin kisan toinen 12,1 sekuntia Johaugista ja Pärmäkoski kolmas 19,2 sekuntia kärjestä. Davosin nelonen Ebba Andersson ei myöskään osallistu Tourille. Kisassa viidenneksi sijoittunut Diggins jäi kärjestä jo yli minuutin. Eroa Pärmäkoskeenkin tuli yli 40 sekuntia.

Davosin kisasta on huomioitava se, että Pärmäkoski hiihti edellisenä päivänä aina sprintin finaalii asti, jossa vielä puski itsensä täysin hapoille. Östbergkin selvisi sprintin välieriin asti. Silti sprintin väliin jättänyt Johaug voitti edellisenä päivänä kuormitetut uhkaajansa vain niukasti ja alkukauden sensaatio Andersson jäi katselemaan kaksikon kantapäitä. Nilsson oli Davosissa täysin kuutamolla jääden kärjestä 2.23 ja sijoittuen sijalle 39.

Davosin suoritus oli siis äärimmäisen väkevä näyttö sekä Östbergiltä että Pärmäkoskelta. Onkin vaikea uskoa, että vastustajat taikoisivat parissa viikossa hatustaan vähintään 40 sekunnin parannuksen suhteessa suosikkikaksikkoon. Tietysti täytyy muistaa myös se, että Davosissa hiihdettiin korkeassa ilmanalassa, joka ei ihan kaikille välttämättä sovi.

Lillehammerissa sama järjestys


Myös Lillehammerin maailmancupissa marraskuussa vapaan kympillä marssijärjestys oli sama. Tourille osallistuvista hiihtäjistä Östberg ja Pärmäkoski olivat selvästi muita edellä. Östberg oli siinä kisassa vajaat 9 sekuntia Pärmäkoskea nopeampi. Teresa Stadlober ja Heidi Weng olivat Tourilla mukana olevista lähimpänä kaksikkoa, Stadlober vajaat 20 sekuntia ja Weng 25 sekuntia Pärmäkosken perässä. Diggins ja Nilsson jäivät selvästi kauemmaksi.

Vaikka Diggins ja Nilsson ovat vahvassa nousuvireessä ja viime kaudelta molemmilta löytyy koviakin näyttöjä distanssimatkoilta, on vaikea nähdä, että kukaan pystyisi haastamaan Östbergiä ja Pärmäkoskea Toblachin vapaan kympillä. Todennäköisesti kaksikko on selvästi muita edellä ja ratkaisee kisan voiton sekuntikamppailussa. Kolmossijasta taistelevat ainakin Diggins ja Stadlober sekä tasainen haastajien joukko.

Saapungilla saumat 15 joukkoon


Susanna Saapungin panosta seurataan sunnuntaina myös suurella mielenkiinnolla. Sprintissä vauhti ei vain riittänyt, mutta kun matka pitenee, sijoitus paranee. Davosissa Saapunki hiihti lupauksia herättävästi sijalle 21. Edellä olleista ainakin kuusi hiihtäjää jätti Tourin väliin, joten 15 joukkoon sijoittuminen Toblachissa on täyttä realismia. Myös Lillehammerissa Saapunki oli samalla matkalla 21. Saapunki jäi kymppisakistakin Davosissa vain 24 sekuntia, joten nappihiihdolla jopa top 10 -sijoitus voi olla haarukassa.

Poimintoja lähtölistalta

NroKilpailija
2Susanna Saapunki 🇫🇮
14Anne Kyllönen 🇫🇮
22Laura Mononen 🇫🇮
27Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴
28Teresa Stadlober 🇦🇹
29Heidi Weng 🇳🇴
30Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴
32Stina Nilsson 🇸🇪
36Jessica Diggins 🇺🇸
38Yulia Belorukova
42Sadie Björnsen 🇺🇸
47Mari Eder 🇫🇮
52Krista Pärmäkoski 🇫🇮
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta