Johaug ykkönen Toblachin hurjassa sekuntitaistossa, Anne Kyllönen paras suomalainen


Therese Johaug himoaa takaisin Tour de Skin kuskin paikalle, kun kiertue siirtyy Sveitsistä Italian puolelle Toblachiin.
Etusuora: 31.12.2019 16:57Hiihto
Johaug ykkönen Toblachin hurjassa sekuntitaistossa, Anne Kyllönen paras suomalainen
Therese Johaug on tottunut seisomaan keskimmäisellä paikalla. (Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons)
Norjan Therese Johaug jatkoi distanssikisojen voittoputkeaan, mutta tällä kertaa hän joutui äärimmäisen tiukille uutta nousua tekevän maannaisensa Ingvild Flugstad Östbergin kanssa. Johaug kampesi väkisin 0,7 sekuntia Östbergin edelle vielä viimeisen kahden kilometrin aikana Östbergin oltua 0,1 sekuntia Johaugin edellä 8 kilometrin kohdalla.

Ruotsin Ebba Andersson oli äärimmäisen tasaisen kisan kolmas 10,2 sekuntia Johaugille jääneenä. Norjan Heidi Weng oli kisan neljäs 10,5 sekuntia kärjestä.

Tour de Ski jatkuu naisten osalta 10 km (p) takaa-ajolla huomenna keskiviikkona. Matkaan lähdetään tämän päivän 10 km (v) kisan tulosten perusteella.

Tulokset


Tour de Ski 31.12.2019


Naiset 10 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴23.51,9
2.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+0,7
3.Ebba Andersson 🇸🇪+10,2
4.Heidi Weng 🇳🇴+10,5
5.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+20,8
6.Natalia Nepryaeva+26,0
7.Jessica Diggins 🇺🇸+35,6
8.Sadie Maubet Björnsen 🇺🇸+42,9
9.Rosie Brennan 🇺🇸+45,0
10.Katharina Hennig 🇩🇪+53,1

17. Anne Kyllönen (FIN) +1.05,5
22. Kerttu Niskanen (FIN) +1.18,4
43. Vilma Nissinen (FIN) +1.57,1


Miehet 15 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Sergey Ustiugov31.02,5
2.Ivan Yakimushkin+22,6
3.Alexander Bolshunov+29,0
4.Calle Halfvarsson 🇸🇪+29,6
5.Hans Christer Holund 🇳🇴+34,6
6.Artem Maltsev+35,2
7.Andrey Melnichenko+37,0
8.Sjur Røthe 🇳🇴+39,4
9.Lucas Bögl 🇩🇪+42,6
10.Denis Spitsov+43,1

11. Iivo Niskanen +51,5
15. Perttu Hyvärinen +1.08,7
17. Johannes Hösflot Kläbo +1.11,4
22. Simen Hegstad Kruger +1.21,9
48. Lari Lehtonen +2.13,9
74. Lauri Lepistö +3.49,2Kisan ennakko


Naisten 10 km (v) kilpailu käynnistyy ti 31.12. klo 16:00. YLE 2 televisioi kilpailun suorana lähetyksenä.

Tour de Ski jatkuu naisten osalta tiistaina 31.12. klo 16:00 10 km vapaan tyylin väliaikalähdöllä Italian Toblachissa. Kyseessä on tämän vuoden kiertueen kolmas osakilpailu ja samalla ensimmäinen väliaikalähtö. Naiset avasivat kiertueen Sveitsin Lenzerheidessa viikonloppuna vapaan tyylin 10 km yhteislähdöllä ja sprintillä.

Kokonaiskilpailun tilanne on kahden osakilpailun jälkeen erittäin tasainen ja kärkipaikkaa pitää Venäjän Natalia Neprjajeva yhden sekunnin erolla ennen suuryllättäjää Slovenian Anamarija Lampicia. Tour de Skin selkeä voittasuosikki Norjan Therese Johaug majailee kokonaiskilpailussa kolmantena viiden sekunnin päässä Neprjajevasta. Kymmenen kärki mahtuu naisissa 31 sekunnin sisään.

Naiset kokonaiskilpailun tilanne 2/7

#UrheilijaTulos
1.Natalia Nepryaeva31.18
2.Anamarija Lampic 🇸🇮+1,0
3.Therese Johaug 🇳🇴+5,0
4.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+8,0
5.Heidi Weng 🇳🇴+16,0
6.Moa Lundgren 🇸🇪+23,0
7.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+27,0
8.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+27,0
9.Ebba Andersson 🇸🇪+28,0
10.Emma Ribom 🇸🇪+31,0

14. Kerttu Niskanen +51,0
22. Anne Kyllönen +1.04,0
58. Vilma Nissinen +3.24,0

Johaug ottanee oman paikkansa kokonaiskilpailun kärjessä


Avauskilpailut eivät ole millään lailla suosineet Johaugia. Lenzerheiden yhteislähdön rata oli erittäin helppopiirteinen, eikä Johaug voitostaan huolimatta pystyneet repimään juurikaan eroa vastustajiinsa. Sprinteissä Johaug ei ole taas tottunut koskaan loistamaan. Voidaankin sanoa, että olosuhteet huomioon ottaen Johaug on jopa yllättävän hyvissä asemissa kahden osakisan jälkeen. Hän sijoittui sprintissä positiivisesti sijalle 23 päihittäen jopa osan kokonaiskilpailun päävastustajistaan, kuten Ruotsin Ebba Anderssonin.

On todennäköistä, että Johaug voittaa Toblachin 10 km kilpailun ja siirtyy kokonaiskisassa kärkipaikalle, eikä enää tämän jälkeen kärkipaikastaan luovu. Johaug voitti vastaavan kisan kaksi viikkoa sitten Davosissa ja päihitti tällöin kaikki kilpasiskonsa yli puolella minuutilla. Tourilla mukana olevista haastajista Andersson ja Norjan Ingvild Flugstad Østberg eivät tosin olleet Davosissa mukana.

Johaug on dominoinut distanssikisoja mielen määrin kilpailukieltonsa jälkeen, eikä mikään viittaa siihen, että tahti olisi muuttumassa. Etenkin väliaikalähtökisassa on vaikea kuvitella norjalaisen tappiota ellei jotakin hyvin erikoista voitelussa tai kalustossa tapahdu.

Diggins, Andersson, Weng ja Östberg yrittävät pysyä Johaugin tuntumassa


Yhdysvaltain Jessica Diggins alisuoritti pahemman kerran Tourin avauskisassa Lenzerheidessa, jossa hän jäi peräti sijalle 29 ja hävisi kisan voittaneelle Johaugille minuutin ja 20 sekuntia. Diggins kuitenkin kertoi Instagram-tilillään, että voitelu ei mennyt USA:n huoltoryhmältä nappiin, joten sitkeää Digginsiä ei kannata Toblachissa unohtaa. Lenzerheiden sprintissä Diggins olikin jo hyvä sijoittuen peräti neljänneksi.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Not the day or the wax we were looking for, but now I get to focus on doing what I love best: fighting my way back. There are a lot of things you can’t control in ski racing, but I just kept asking myself: “am I doing everything I can in this moment?” And the answer was yes...so I am proud of the fight I gave today! Thank you for the cheering, it means a lot! 🤗📷: @nordicfocus

Henkilön Jessie Diggins (@jessiediggins) jakama julkaisuLenzerheiden yhteislähdössä Johaugia parhaiten seurannut kolmikko Heidi Weng, Andersson ja Østberg lienevät Digginsin ohella Johaugin kovimmat haastajat. Alkukauden missanneet Andersson ja Østberg ovat palanneet Tourille vahvassa iskussa, vaikka molemmat karsiutuivatkin Lenzerheiden sprintissä.

On kuitenkin pieni kysymysmerkki, miten kaksikko suoriutuu pitkältä kiertueelta, kun alla ei ole kovia kisoja. Myös väliaikalähtö on haastavampi kilpailumuoto kuin helppomaastoinen yhteislähtö. Näistä syistä alkukaudella Johaugia parhaiten haastaneet Weng ja Diggins saattavat olla etulyöntiasemassa tiistain kisassa.

Niskanen hakee Davosin kaltaista onnistumista


Suomen Kerttu Niskanen hiihti Davosissa vapaalla mainiosti ollen heikommalla tyylillään peräti kuudes. Samanlaiseen sijoitukseen on kaikki mahdollisuudet myös Toblachissa, sillä Niskanen osoitti Lenzerheiden vapaan yhteislähdössä olevansa edelleen hyvässä vapaan iskussa hiihdettyään kymmenenneksi.

Kokonaiskilpailun kannalta Toblahcin kaksi kisaa (1.1. 10 km (p) takaa-ajo) ovat Niskaselle erittäin tärkeitä, jos hän mielii nousta vahvemmin mukaan kiertueen kärkikamppailuun. Kahden osakilpailun jälkeen Niskanen on kisassa sijalla 14, mutta kärjestä vain siedettävät 51 sekuntia. Huippusuorituksilla Toblachissa Niskanen saattaa löytää itsensä jopa kärkikuusikosta neljän kisan jälkeen.

Anne Kyllönen on avannut Tour de Skin positiivisilla suorituksilla ja hätyytteli sprintissä tosissaan välieräpaikkaa. Kokonaiskilpailussa hän on kahden matkan jälkeen mukavasti sijalla 22 vain 13 sekuntia Niskasta perässä. Davosissa Kyllönen hiihti vapaan kympillä sijalle 30 ja hävisi Johaugille yli kaksi minuuttia. Kiertueen kokonaissijoituksen pitäminen 20 korvilla vaatii Toblachissa terävämpää suoritusta, johon nousukunnossa hiihtävällä Kyllösellä on varmasti täydet mahdollisuudet.

Kokonaiskilpailussa sijalla 58 hiihtävä Vilma Nissinen ei ole vielä ollut kiertueella elementissään, mutta Toblachin kisojen pitäisi sopia nuorelle suomalaiselle selvästi paremmin ja nousua kokonaiskilpailussa ylöspäin on odotettavissa jo tiistain vapaan kisassa.

Lue myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta