Jyräävätkö Jasmi Joensuu ja Lauri Lepistö voittoihin Suomen Cupin avauksessa Vuokatissa vai nähdäänkö kauden avauksessa yllätyksiä?


Suomen Cupin avausviikonloppuna erityisesti miesten puolella kärjessä on paljon tilaa yllättäjille, kun maajoukkueen kärkinimet eivät ole vielä viivalla.
Veijo Vaakanainen: 04.11.2022 16:48Hiihto
Jyräävätkö Jasmi Joensuu ja Lauri Lepistö voittoihin Suomen Cupin avauksessa Vuokatissa vai nähdäänkö kauden avauksessa yllätyksiä?
Kuva: Tomi Mäkipää
Jasmi Joensuu Vuokatin Suomen Cupissa syksyllä 2020.
Hiihtofanin pitkä piina on jälleen päättymässä, kun hiihtokausi 2022-2023 käynnistyy perinteiseen tyyliin Vuokatissa vapaan hiihtotavan sprinttikisoilla. Vuokatin radalla on tunnetusti nähty vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä myös yllättäviä menestyjiä, kun osa kärkinimistä on poissa tai kaukana terävimmästä vireestään.

Tänä(kään) vuonna ei lähtölistojen perusteella Vuokatin sprinteistä varsinkaan miesten puolella voi tehdä kovinkaan suuria johtopäätöksiä loppukautta ajatellen, sillä lähes kaikki maajoukkueen kärkisprintterit ovat toipumassa maajoukkueen leiriltä, eivätkä ole viivalla vielä kauden avauskisassa. Naisten puolella voitosta voidaan kuitenkin nähdä yllättävänkin tiukka taisto.

Pystyykö Jasmin Kähärä haastamaan Jasmi Joensuuta taistossa naisten kisan voitosta?


Naisten kilpailun varsin selkeä ykkössuosikki on parin viime kauden aikana paikkansa maailman terävimmän kärjen takana tulevaan ryhmään vakiinnuttanut Jasmi Joensuu. Parin vuoden takainen viestin MM-pronssimitalisti oli viime kaudella ylivertainen hallitsija Vuokatin laduilla ja ennakkoon ajatellen tämän vuoden kisa voi hyvinkin olla edellisvuoden toisinto.

Joensuulla on kuitenkin kilpailussa myös vaarallisia haastajia. Heistä ehdottomasti mielenkiintoisin on viime kauden suuri nousija Jasmin Kähärä, joka onnistui tekemään nousun sprinttikisojen 30 parhaan hiihtäjän joukkoon. Kerran Kähärä nähtiin viime kaudella mukana jopa välierävaiheessa, tosin tuolloin hieman myös muiden avustuksella.

Avauskisan yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä onkin, onko Kähärä pystynyt harjoituskauden aikana ottamaan uusia askeleita kohti lähemmäs maailman sprinttieliittiä ja pystyykö hän haastamaan Joensuun paikan Suomen parhaana vapaan sprintterinä. Ensimmäiset merkit tästä nähdään jo karsinnassa, jossa Kähärän pitäisi pystyä samaan vauhtiin Joensuun kanssa.

Toinen Joensuun potentiaalinen haastaja on viime kauden Vuokatti Ski Teamin Katri Lylynperä, joka on kuitenkin toistaiseksi ollut selvästi parempi perinteisen hiihtotavan sprinteissä. Edellisten MM-kisojen sprintin seiska teki ennen edelliskautta paljon töitä vapaan sprintin parissa, mutta tulokset eivät kuitenkaan ainakaan tuolloin näkyneet tuloslistoilla.

Tälle kaudelle panostus vapaalle on saattanut myös olla astetta pienempi, sillä MM-sprintti käydään Lylynperälle mieluisammalla perinteisellä tyylillä. Tästä johtuen olisi yllättävää, mikäli Lylynperä onnistuisi päihittämään Joensuun ja Kähärän. Mutta jos niin tapahtuu, enteilee se todella hyviä asioita tulevaa kansainvälistä kautta ajatellen.

Kauden avauksesssa nähdään palkintosijataistossa hyvin varmasti myös jo konkariosastoon laskettava Anne Kyllönen. 2010-luvulla kotimaisia sprinttikisoja lähes mielin määrin dominoinut Kyllönen ei enää useampaan vuoteen ole panostanut sprinttiin samalla tavalla kuin aiemmin, etenkään vapaalla hiihtotavalla, mutta kotimaan sprinttitaistoissa hän on edelleen paha vastus jokaiselle.

Maajoukkuehiihtäjille kovinta vastusta voivat antaa viime kaudella kertaalleen maailmancupin pisteillekin yltäneet Anni Alakoski ja Maaret Pajunoja sekä viime vuonna Vuokatissa finaaliin yltänyt Anni Lindroos.


Hiihtääkö Lauri Lepistö ylivoimaiseen voittoon miehissä vai yllättääkö Emil Liekari tänäkin vuonna?


Miesten kilpailun lähtölista vaikuttaa lähtökohtaisesti hieman laimealta, sillä maailmancup-tason sprinttereistä viivalla on ainoastaan Lauri Lepistö. Jämin Jänteen hiihtäjän pitäisikin ottaa jopa varsin selkeä voitto, jotta häntä voisi pitää potentiaalisena menestyjänä myös kansainvälisissä kisoissa.

Vapaa on tosin Lepistölle, kuten monelle muullekin suomalaiselle, astetta heikompi hiihtotapa, joten hän voi olla haavoittuvainen muiden hyökkäyksille. Ennakkoon suurin haastaja Lepistölle lienee Emil Liekari, joka ainakin viime kaudella oli Vuokatissa todella terävässä kunnossa ja esitti erissä paikoitellen jopa dominoivia otteita.

Jos Liekari on tällä kaudella yhtä terävässä vireessä, on hän todennäköisesti Lepistölle hyvin vaikea voitettava. Toinen potentiaalinen haastaja voisi olla Wiljam Mattila, joka oli viime vuonna Rukalla todella lähellä maailmancupin pisteille pääsyä. Mattilakin tosin lienee astetta terävämpi perinteisellä.

Yksi haastaja palkintosijataistoon voi hyvin olla myös Oskari Hökkä. Viime vuonna Vuokatissa finaalissa ollut 23-vuotias Hökkä voi olla vuotta vanhempana taas astetta valmiimpi haastamaan kilpakumppaneitaan taistossa kärkisijoista.

Villi kortti kilpailuun on normaalimatkojen “nylkyn” prototyyppi Perttu Hyvärinen, jonka tahti kotimaan kisoissa riittää varsin pitkälle myös sprintissä, varsinkin astetta kevyemmässä seurassa. Viime kaudella elämänsä kuntoon olympialaisissa päässyt Hyvärinen on sitä vahvemmassa asemassa, mitä pidemmälle sprinttipäivä etenee.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta