Silja Kosonen ennätysvireessä kohti moukarin MM-finaalia - Onko nuorten maailmanennätysnaisella mitalimahdollisuuksia?


Karsinnassa ennätyksensä heittäneeltä Kososelta vaaditaan finaalissa uutta ennätysparannusta mitalitaistoon. Lähtökohtaisesti suomalainen taistelee sijoista 4-6.
Veijo Vaakanainen: 24.08.2023 11:48Yleisurheilu
Silja Kosonen ennätysvireessä kohti moukarin MM-finaalia - Onko nuorten maailmanennätysnaisella  mitalimahdollisuuksia?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Silja Kosonen.
Keskiviikkon iloisten mitalijuhlien jälkeen yleisurheilun MM-kisoissa Unkarin Budapestissa on jälleen suomalaisjännitystä. Eilen vakuuttavasti moukarikarsinnan selvittänyt Silja Kosonen taistelee finaalissa huippusijoituksista.

Vuosi sitten Eugenen MM-kisoissa Kosonen saavutti jo MM-areenojen debyytissään hienon seitsemännen sijan. Tuolloin karsinta oli kuitenkin vielä Kososen pääkilpailu ja tämä näkyi siinä, ettei nuorten ME-nainen saanut finaalissa karsinnan tasoista heittoa.

Nyt astetta vahvemman kauden jälkeen Kososen olemuksesta huokuu, että karsinnan selvittäminen oli vasta minimitavoite. Todellinen kauden pääkilpailu on edessä vasta finaalissa, ja heittäjän kaikki latautuminen on keskitetty siihen, että finaalissa moukari lentää pitkälle.

Lähtökohdat loppukilpailuun vaikuttavat suomalaisittain erittäin suotuisilta. Karsinnan tulos 74,19 on Kososen uusi ennätystulos, mutta ei selvästikään heittäjän omien sanojen mukaan vielä nappiheitto. Kososelta voikin hyvin odottaa finaalissa jälleen uusia ennätyslukemia.

Karsinnan suorituksen lisäksi myös kauden laajempi trendi enteilee Kososelle hyvää kilpailua. Kalevan kisojen karsintaa lukuun ottamatta suomalainen on heittänyt kolmessa viimeisessä kilpailussa yli 73,50.

Muutenkin kauden suoritustaso on ollut jäätävän tasaista. Kauden 16 kilpailusta peräti kymmenessä Kosonen on heittänyt yli 72 metriä, ja kauden keskiarvo tulos on toistaiseksi 72,24. Sellainen tulosvarmuus aiempiin kisoihin verrattaessa käytännössä varmistaa sijoituksen kahdeksan parhaan joukkoon.Kosonen taistelee siis finaalissa terävimmistä kärkisijoista, mutta mitalitaistoon nouseminen olisi silti vielä tällä kertaa yllätys ja vaatisi varsin selvää ennätysparannusta. Tilastojen perusteella finalistien joukosta erottuu selvästi kaksi voittajasuosikkia, yksi pronssimitalisuosikki sekä yksi täysin villi kortti.

Ennakkoon kilpailun kaksi suurinta suosikkia ovat Kanadan Camryn Rogers sekä Dohan maailmanmestari Yhdysvaltain DeAnna Price. Heistä Rogers on vielä hieman astetta suurempi suosikki, vaikka kauden parhaissa heillä ei ole eroa kuin vajaat puoli metriä (Rogers 78,62 vs. Price 78,18).Kauden suoritusvarmuudessa Rogers on kuitenkin pariakin astetta vahvempi. Kauden mediaanitulos Rogersilla on 77,30 ja 75 prosenttia hänen kauden kisoistaan on päättynyt vähintään tulokseen 76,39. Pricen vastaavat lukemat ovat 75,89 ja 74,91.

Kun vertaillaan finalistien tämän kauden tuloksia, niin Rogersin ennakkosuosikin asema lujittuu entisestään. Rogersin ja Pricen kauden parhaat ovat tulosvertailussa sijoilla yksi ja kaksi, mutta finalistien kauden kymmenestä parhaasta tuloksesta seitsemän on Rogersin tekemiä ja kaksi Pricen. Top 20 -heitoista Rogers on tehnyt kymmenen ja Price viisi.

Ennakkoasetelmissa Rogers ja Price ratkovat siis keskenään mestaruuden ja ennakkoon Rogers on tästä parivaljakosta vahvempi. Tilastojen valossa kolmanneksi heidän takanaan tulee sijoittumaan Yhdysvaltain Janee’ Kassanavoid, jonka tämän kauden mediaanitulos on 74,50.

Kassanavoidin kauden paras 76,60 on finalistien tulosvertailussa kauden 11:nneksi paras tulos. Tämän kärkiheiton lisäksi yhdysvaltalaisen tuloksista 20 parhaan joukkoon mahtuu neljä ja 30 parhaan joukkoon seitsemän.

Rogersin ja Pricen osalta vastaavat lukemat ovat kymmenen ja viisi sekä yksitoista ja seitsemän, mikä kuvastaa hyvin heidän tilastollista ylivertaisuuttaan kaikkiin muihin verrattuna.

Tilastollisen analyysin selvästi erottaman kärkikolmikon lisäksi mitalitaistoon on karsinnan jälkeen nostettava jokerikorttina myös Azerbaidzhanin Hanna Skydan. Arvokisafinaalien vakio-osallistujiin viime vuosina kuulunut Skydan järkytti monia heittämällä karsinnassa tuloksen 77,10.

Tämä tulos yli viisi metriä pidempi kuin hänen kauden toiseksi paras tuloksensa. Se on myös lähes kaksi metriä hänen aiempaa vuonna 2017 heitettyä ennätystulostaan parempi. Skydanin karsinnan vire osoittikin hyvin, kuinka tilastot eivät aina määrää urheilijan menestystä.Vasta torstaina nähdäänkin, jääkö keskiviikkoillan heitto Skydanille tilastopoikkeamaksi, jollaisena se tällä hetkellä näyttäytyy. Toisaalta on myös mahdollista, että azerbaidzanilainen on puolitoista kuukautta kestäneen kilpailutaukonsa aikana onnistunut kääntämään alkukauden vaisun vireensä ennennäkemättömään lyöntiin.

Tilastoanalyysin perusteella Silja Kosonen taistelee finaalissa kärkikolmikon tai Skydanin onnistuessa kärkinelikon takana seuraavista sijoituksista. Kososen kanssa samanlaisessa vireessä ovat olleet Kiinan kokenut Wang Zheng, Romanian Bianca Ghelber, Italian Sara Fantini sekä toinen kiinalainen Zhao Jie.

Jos kilpailu etenisi tilastojen ennustamalla tavalla, kamppailisi tämä joukko mitalistien takana terävimmistä pistesijoista ja päivän kunto ratkaisi sen, mikä heidän järjestyksensä juuri tässä tietyssä kilpailussa on. Katsojien onneksi tilastot ovat kuitenkin vain viitteellisiä.

Sekä Kososella että muilla hänen kanssaan etukäteen samoista sijoista kamppailevilla urheilijoilla on torstai-iltana mahdollista tehdä sama temppu, jonka Skydan teki karsinnassa, eli ylittää selvästi sekä tämän kauden että aiemman uransa perustason. Suomalaiset toki toivovat, että sen finaalissa tekee juuri Kosonen.

Karsinnan perusteella se näyttää hyvinkin mahdolliselta. Kososen jättiheittoa on odoteltu läpi koko kauden. Jos se jättiheitto sattuisi osumaan kauden makeimpaan paikkaan, voi kilpailun päätteeksi tuloslista näyttää suomalaisnäkökulmasta hyvinkin mukavalta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta