Uusiiko Wilma Murto kahden vuoden takaisen Euroopan mestaruutensa?


Vain mitali kelpaa Wilma Murrolle maanantain seiväsfinaalissa. Elina Lampela kärkkyy paikkaa kahdeksan parhaan joukossa.
Veijo Vaakanainen: 09.06.2024 20:38Yleisurheilu
Uusiiko Wilma Murto kahden vuoden takaisen Euroopan mestaruutensa?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Maanantai on yleisurheilun EM-kisoissa Roomassa todellinen suomalaisten superpäivä. Kahden vuoden takaiset Europpan mestarit Wilma Murto ja Topi Raitanen puolustavat mestaruuksiaan, minkä lisäksi Silja Kosonen tavoittelee uransa ensimmäistä aikuisten arvokisamitalia naisten moukarifinaalissa.

Suomen yleisurheilun suurimmaksi tähdeksi nousseen Murron valmistautuminen EM- ja olympiakauteen on ollut kaikkea muuta kuin optimaalinen. Upeasti sujunut hallikausi päättyi katkerasti loukkaantumisen MM-finaalissa Glasgow’ssa, ja tämän jälkeen valmistautuminen urheilijan uran toistaiseksi tärkeimpään kauteen on ollut nuorallatanssia ja taistelua aikaa vastaan.

Kuntoutuminen akillesjännevammasta vaikuttaisi kuitenkin sujuneen hyvin alkukauden ensimmäisten suoritusten perusteella. Sekä ulko- että sisäratojen hallitseva Euroopan mestari avasi kautensa lyhyemmällä vauhdilla ylittäen tuloksen 460.

Rooman karsinnassa viime kaudella Suomen myös MM-kisoissa kahdeksan vuoden tauon jälkeen mitalikantaan palauttanut Murto teki ensimmäiset kilpailuhyppynsä täydellä vauhdilla. Suomalaisen seivästähden tekniikka vaikutti toimivan erinomaisesti myös vauhdin kasvettua, ja hän selvittikin karsinnan tyylikkäästi kahdella hypyllä ilman minkäänlaista epävarmuutta.

Vaikeista lähtökohdista huolimatta vaikuttaisikin siltä, että Murto on valmis taistelemaan myös tällä kertaa mitalisijoista ja ehkä jopa Euroopan mestaruudesta. Kilpailu kärjessä on kuitenkin tiukkaa ja etenkin mestaruuden uusiminen vaatii suomalaiselta todennäköisesti huippusuorittamista.Kilpailun ylivoimainen suosikki on talvella hallissa maailmanmestaruuden voittanut Ison-Britannan Molly Caudery. 24-vuotias britti on parantanut viime vuotista ennätystään jo 20 sentillä hallituloksella 486. Myös ulkoratojen kausi on alkanut Cauderylla pelottavan hyvin. Ostravassa hän paranteli ulkoratojen ennätyksensä lukemiin 484.

Jos Caudery jatkaa samanlaista tekimistä myös Rooman finaalissa, vaatii mestaruuden uusiminen todennäköisesti Murrolta SE-tuloksen 485 uusimista. Se voi heti loukkaantumistauon jälkeen olla vielä tässä vaiheessa liikaa vaadittu, mutta toisaalta Murto on parin viime kauden aikana osoittanut jo useamman kerran, että hän on parhaimmillaan arvokisafinaaleissa.

Cauderyn lisäksi toinen alkukaudesta vakuuttanut kilpailija on juniorisarjojen mestaruuskisoista Murrolle tuttuakin tutumpi sveitsiläishyppääjä Angelica Moser. Hallissa ennätystään 475 sivunnut Moser on hypännyt kahdessa edellisessä kisassaan ennen Roomaa 473 ja 471, ja myös lauantain karsinnassa Moserin tekeminen oli erinomaista.

Caudery on siis halli- sekä alkukauden perusteella selvä ykkössuosikki ja Moser vahvin ehdokas hopealle. Heidän takanaan tilanne on erittäin tasainen, sillä seuraavat viisi urheilijaa ovat tilastoissa välillä 466-463. Heistä vakuuttavin oli karsinnassa kotiyleisönsä edessä kilpaileva Elisa Molinarolo.

Toistaiseksi italialaisten kisat ovat olleet suorastaan taianomaiset ja kotimaan urheilijat ovat kerta toisensa jälkeen venyneet hurjiin suorituksiin. Siksi uransa aikana parhaimmillaan 468 hypännyt Molinarolo voi olla todella kova luu mitalitaistossa. Myöskään hänen maannaistaan Roberta Brunia (PB 473), vaikka hänen tekemisensä ei karsinnassa aivan säväyttävintä ollutkaan.

Kreikan kokenut ja kaiken voittanut Aikaterini Stefanidi on myös tunnetusti arvokisoissa aina kauden parhaassa kunnossaan. Hallissa hypätty tulos 464 ei nosta häntä tilastoissa aivan terävimpään kärkeen, mutta kukaan on tuskin yllättynyt, jos Stefanidin nimen perässä tuloslistalla on SB osoituksena kauden toistaiseksi parhaasta tuloksesta.Ennakkoon voisi olettaa, että mitaliin vaaditaan maanantaina vähintään tulos 470 ja mieluiten ensimmäisellä yrityksellä. Tämä on Lahden ja Rooman karsinnan perusteella Murrolle täysin mahdollista, mutta vasta maanantai näyttää, kuinka suomalaisen tekniikka toimii täydellä vauhdilla kovemmissa korkeuksissa jäykemmillä seipäillä.

Vaikean valmistautumisen jälkeisistä epävarmuustekijöistä huolimatta Murto itse on vaikuttanut varsin luottavaiselta ja valmiilta taistelemaan mitaleista. Eikä hän hallitsevana mestarina myöskään voi lähteä tavoittelemaan finaaliin mitään muuta kuin menestystä.

Murron lisäksi suomalaisista finaalissa on mukana myös juuri ennen Rooman kisoja ennätyksensä 463 hypännyt Elina Lampela. Jo kaksi vuotta sitten EM-finaalissa mukana ollut Lampela lähtee finaaliin tilastojen kahdeksannelta sijalta, joten pistesija on maanantai-iltana realistinen tavoite. Se tosin vaatii todennäköisesti uransa toiseksi parasta tulosta.

Naisten seiväsfinaaliin on siis vaikeista lähtökohdista huolimatta ladattu kovia menestysodotuksia. Jos kisan jälkeen ei päästäkään keittämään mitalikahveja, on Wilma Murto itse varmasti siitä kaikkein pettynein. Vain harva suomalaisurheilija on ollut omassa lajissaan tällä tasolla viimeisten 20 vuoden aikana.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta