Näkökulma: Tulevat vuodet näyttävät, pystytäänkö lupaavista ikäluokista pelastamaan edes rippeitä


Suomen yleisurheilun lupaavat ikäluokat saivat ainoastaan kaksi mitalia tämän vuoden nuorten arvokisoista. Monen mitalitta jääneen kohdalla eletään nyt kriittisiä vuosia.
Joona Klemi: 22.07.2019 17:27Yleisurheilu
Näkökulma: Tulevat vuodet näyttävät, pystytäänkö lupaavista ikäluokista pelastamaan edes rippeitä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Jessica Kähärä
Vuosina 1997-2001 syntyneissä suomalaisurheilijoissa oli neljätoista nuorten MM tai EM-mitalistia ennen tätä kesää. Heistä 11 kilpaili tänä kesänä 19 tai 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa eikä kukaan onnistunut uusimaan mitaliaan. Suurin piirtein näin twiittasi Jarkko Finni.

Lukema on karu, vaikka sitä miten kaunistelisi. Monella on ollut vammoja, jotka selittävät ainakin osan kohtaloa. On kuitenkin myös monia, joiden kehitys on taantunut ilman vammojakin ja monia, jotka eivät vain yltäneet omalle tasolleen arvokisatilanteessa.

Yksittäistä selitystä on siis vaikea löytää, eikä selittely tilannetta muuksi muuta. Suunnataan siis mieluummin katseet eteenpäin. Näistä neljästätoista mitalistista peräti yhdeksän pystyy ikänsä puolesta kilpailemaan joko 19 tai 22-vuotiaiden EM-kisoissa vielä kahden vuoden päästä.

Juniorimenestyksen tärkeydestä on väitelty iät ja ajat. Kylmä fakta kuitenkin on, että vuodesta 1997 alkaen järjestettyjen alle 22-vuotiaiden EM-kisojen aikana suomalaisista vain Tommi Evilä on pystynyt nousemaan mitaleille aikuisten sarjoissa jäätyään noissa kisoissa ilman mitalia. Evilä on myös siinä mielessä harvinainen tapaus, ettei hänellä ole mitalia nuoremmistakaan ikäluokista.

Lähelle aikuisten arvokisamitalia ovat päässeet monet. Esimerkiksi 19-vuotiaiden EM-kisojen keihään kolmoisvoitossa kaksi ensimmäistä sijaa napanneet Teemu Wirkkala ja Tero Järvenpää olivat Pekingin olympiafinaalissa sijoilla neljä ja viisi. Kaikissa junioreiden arvokisoissaan vakuuttavaa jälkeä tehnyt Kristiina Mäkelä ei puolestaan osallistunut lainkaan 22-vuotiaiden EM-kisoihin.

Sen sijaan edellä mainitussa keihäskisassa pronssia napannut Antti Ruuskanen ja muuan Tero Pitkämäki onnistuivat kairaamaan mitalit myös noista kisoista. Alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Pitkämäki jäi viidenneksi ja saman ikäluokan MM-kisoissa hän karsiutui finaalista jäätyään yli seitsemän metriä silloisesta ennätyksestään.

Myös epäonnistumisille on nuorten arvokisoissa siis sijaa, kunhan ne tulevat alle 20-vuotiaiden ikäluokissa. Näin kärjistetysti sanoen.

Boråsin EM-kisoista Suomen ainoan mitalin tuoneella Arttu Mattilalla on myös kokemusta nuorten kisojen epäonnistumisesta. Mattila jäi viime vuonna alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa kuudenneksi yhdellä kauden huonoimmista tuloksistaan. Nyt hän onnistui vaikean kauden jälkeen tekemään kesän parhaansa, ja se riitti mitaliin. Lisäksi Mattila voitti jo toissa kesänä kultaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla.

Toivoa sopii, että monet tänä kesänä mitalitta jääneet lupaukset toistavat Mattilan tempun viimeistään kahden vuoden päästä.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta