Neziri juoksi jälleen Suomen ennätyksen - Arttu Kangas työnsi yli 20 metriä

SM-hallien toisena kilpailupäivänä nähtiin kovia tuloksia.
Jukka Moisio: 22.02.2015 15:56Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Sisäratojen SM-kilpailuiden toinen kilpailupäivä huipentui Nooralotta Nezirin 60 metrin aitojen Suomen ennätykseen 7,98. Ajallaan Neziri sijoittuu naisten maailmantilastossa viidennelle sijalle. Euroopan tilastossa Neziri on kolmannella sijalla edellään vain 7,88 juossut Valko-Venäjän Alina Talay sekä ajan 7,95 aitonut Belgian Eline Berings.

Miesten kuulassa 21-vuotias Arttu Kangas ylitti ensimmäistä kertaa urallaan 20 metriä työnnettyään 20,09. Edellinen suomalaisen pukkaama 20-metrinen on kesältä 2008, jolloin Robert Häggblom (ennätys 20,53) työnsi 20,06. Kangas sijoittuu tuloksellaan Euroopan tilastossa jaetulle 19. sijalle.

Henkilökohtaisissa lajeissa kaksinkertaisiksi hallimestareiksi juoksivat Ville Lampinen, Ilari Piipponen, Karin Storbacka, Hilla Uusimäki sekä Hanna-Maari Latvala. Latvala voitti mestaruuden lisäksi 4x300 metrin viestissä.

Miehet

200 metriä

1. Visa Hongisto 21,49
2. Ville Aarnivala 21,82
3. Samuli Lehtinen 21,86

Jonathan Åstrand ja Eetu Rantala olivat poissa kuten myös 60 metrin kärkikaksikko Ville Myllymäki ja Otto Ahlfors. Jyväskylä Gamesissa 21,68 juossut Petteri Monni ei selviytynyt loppukilpailuun. Hongistolle hallimestaruus on hieman yllättäen vasta toinen 200 metrin matkalla. Pronssille juossut Lehtinen paransi ennätystään sekä alkuerissä että finaalissa. Alkuerien nopein (21,67) Oskari Mörö jäi finaalissa neljänneksi ajalla 21,98.

800 metriä

1. Ville Lampinen 1.51,23
2. Jaakko Laakso 1.51,37
3. Tuomo Salonen 1.52,02

Ennätyksensä ulkoratatuloksetkin huomioiden juossut Laakso pääsi yllättävänkin lähelle Lampista. Salonen hyytyi kolmanneksi. Neljänneksi sijoittui Panu Jantunen halliennätyksellään 1.53,03.

3000 metriä

1. Ilari Piipponen 8.14,58
2. Arttu Vattulainen 8.14,69
3. Kennedy Charicha 8.21,93

Lauantaina 1500 metriä voittanut Piipponen paransi ennätystään yli viisi sekuntia. Turun Urheiluliittoa edustava sudanilaistaustainen Charicha puolestaan viilasi ennätyksestään yli 15 sekuntia. Pitkään vauhtia pitänyt Henri Manninen sijoittui neljänneksi ajalla 8.25,72. Kuudenneksi juossut 18-vuotias Antti Ihamäki (8.29,30) ja seitsemänneksi sijoittunut Eero Saleva (8.31,95; s. 1995) tekivät ennätyksensä ulkoradatkin huomioiden.

60 metrin aidat

1. Elmo Lakka 7,81
2. Joona-Ville Heinä 8,03
3. Jere Lehto 8,13

Lakka juoksi saman ajan jo alkuerissä ja jäi harmittavasti vain sadasosan SUL:n EM-hallirajasta. Lehto saavutti ensimmäisen aikuisten sarjan SM-mitalinsa – Pasi Roslund jäi neljänneksi Lehdon kanssa samalla ajalla. Myös viidenneksi sijoittunut Otto Seppälä (8,16) oli lähellä mitalisijaa.

300 metrin aidat

1. Joni Vainio-Kaila 37,12
2. Ilari Manninen 37,99
3. Valtteri Toimela 38,18

21-vuotias Vainio-Kaila paransi ennätystään kolmannen kerran tällä kaudella ja saavutti ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruutensa. Myös Manninen (s. 1997) ja Toimela (s. 1995) paransivat ennätyksiään selvästi.

Seiväs

1. Eemeli Salomäki 530
2. Jere Bergius 530
3. Perttu Korhonen 525

Bergius pystyi kauden parhaimpaansa ja Korhonen sivusi halliennätystään. Salomäki ja Bergius yrittivät molemmat myös EM-hallirajaa 550. Kaikkiaan kahdeksan miestä hyppäsi yli viisi metriä.

Pituus

1. Kristian Pulli 777
2. Henri Väyrynen 766
3. Arttu Halmela 765

Halliennätyksensä tehnyt Pulli nousi viimeisellä hypyllään kolmannelta sijalta voittoon. Prahan EM-halliraja jäi vain kahdeksan sentin päähän. Neljänneksi sijoittui kolmiloikkamestari Aleksi Tammentie ennätyksellään 739.

Kuula

1. Arttu Kangas 20,09
2. Tomas Söderlund 18,96
3. Timo Kööpikkä 18,19

Kangas työnsi ennätyksensä viimeisellä kierroksella. Söderlund pystyi hieman flunssaisenakin kauden parhaimpaansa. Kööpikkä ylitti 18 metriä ensimmäistä kertaa urallaan. Kuudenneksi tuloksella 16,11 sijoittunut kiekonheiton hallitseva Suomen mestari Pyry Niskala työnsi ensimmäistä kertaa urallaan yli 16 metriä.

4 x 300 m

1. Tampereen Pyrintö 2.21,41
2. Esbo IF 2.21,46
3. Jyväskylän Kenttäurheilijat 2.22,23

Pyrinnön joukkueessa juoksivat Lauri Alasaukko-Oja, Valtteri Toimela, Jaakko Laakso ja Ville Aarnivala, joka pystyi niukasti kukistamaan Esbo IF:n ankkurin Oskari Mörön.

Naiset

200 metriä

1. Hanna-Maari Latvala 23,55
2. Jonna Berghem 23,80
3. Anniina Kortetmaa 24,52

Kärkikaksikko oli sama kuin 60 metrillä. Neljänneksi sijoittunut Anna Julin (25,08) juoksi kovempaa kuin ulkorataennätyksensä. Milja Thureson hylättiin alkuerissä.

800 metriä

1. Karin Storbacka 2.09,85
2. Zenitha Eriksson 2.10,05
3. Sara Kuivisto 2.10,24

Storbacka voitti Kalevan kisat huomioiden 14. Suomen mestaruutensa. Eriksson varmisti IK Falkenille kaksoisvoiton. Neljänneksi sijoittui 35-vuotias Katja Erävistö (2.12,79) ja viidenneksi 19-vuotias Noora Wallenius ennätyksellään 2.12,96.

3000 metriä

1. Oona Kettunen 9.20,89
2. Camilla Richardsson 9.24,15
3. Johanna Peiponen 9.40,82

Hyvää vauhtia alusta lähtien pitänyt Kettunen juoksi viimeisen tonnin vain hieman yli kolmen minuutin. Richardssonin ja Peiposen sijoitukset olivat odotettuja, mutta neljänneksi sijoittui hieman yllättäen Saara Nikander ajalla 9.49,80.

1. Nooralotta Neziri 7,98
2. Lotta Harala 8,33
3. Reetta Hurske 8,38

Varmassa kunnossa oleva Neziri juoksi alkuerissä 8,05 ja finaalin SE oli kolmas 8 sekunnin alitus hallikaudella. Tampereen Pyrinnön Haralan ja Hurskeen takana Viivi Avikainen (8,49) ja Henna Palosaari (8,59) juoksivat ennätyksensä.

1. Hilla Uusimäki 42,35
2. Emma Koistinen 42,74
3. Eveliina Määttänen 42,94

Uusimäki (s. 1996) paransi halliennätystään yli sekunnin. Myös vuoden vanhempi pronssimitalisti Määttänen juoksi ennätyksensä. Neljänneksi sijoittui kesällä vasta 16 vuotta täyttävä Aleksandra Niiranen ajalla 43,09.

Korkeus

1. Laura Rautanen 187
2. Vanessa Varjolampi 183
3. Heidi Erkinheimo 183

Kärkikolmikko hyppäsi ennätyksensä ulkoratatuloksetkin huomioiden. Varjolampi ylitti 183 toisella ja Erkinheimo kolmannella yrityksellä. Myös Sini Lällä ja Linda Sandblom ylittivät 180. Elina Smolander jäi tulokseen 177.

Kolmiloikka

1. Kristiina Mäkelä 13,62
2. Sanna Nygård 12,99
3. Senni Salminen 12,92

Mäkelä hyppäsi vain kolme ensimmäistä kierrosta. Nygård ja Salminen tekivät tasaiset sarjat hyppyjä välille 12,80-12,99. Kuudenneksi sijoittunut Anna Pajunen (s. 1997) hyppäsi halliennätyksensä 12,21, joka jää vain sentin hänen ulkorataennätyksestään.

4 x 300 m

1. Jyväskylän Kenttäurheilijat 2.42,01
2. Helsingfors IFK 2.42,38
3. Esbo IF 2.42,97

JKU:n joukkueessa juoksivat Anni Halko, Emma Koistinen, Ada Koistinen ja Hanna-Maari Latvala. Koistinen juoksi sunnuntaina myös 60 metrin aitojen alkuerät ja finaalin sekä 300 metrin aitojen finaalin. HIFK:n ankkurina juoksi viime kesän EM-kisoissa viestissä juossut Sanna Aaltonen, jolle kilpailu oli hallikauden ensimmäinen.