Nooralotta Nezirin vertailukohde on norjalainen juniorimenestyjä


Joel Sippola: 01.03.2018 17:13Yleisurheilu
Nooralotta Nezirin vertailukohde on norjalainen juniorimenestyjä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nooralotta Neziri vertaa itseään tuttuun kilpakumppaniinsa. Berliinin EM-kisoissa hyvää menestystä janoava aitajuoksija tietää, keitä nimiä muiden pitää Saksassa varoa.

Neziri kertoo seuraavansa aktiivisesti ulkomaalaisten kollegojensa aitomista, joista hän yrittää kaivaa oivalluksia omaan tekemiseensä.

Hän seuraa erityisesti norjalaisen ikätoverinsa Isabelle Pedersenin edesottamuksia. Vuonna 1992 syntynyt aitajuoksija niitti aikoinaan hurjaa menestystä voittaen alle 18-vuotiaiden (2009) että nuorten maailmanmestaruuden (2010). Suomen ennätysnainen sijoittui näissä molemmissa norjalaisen voittamissa juoksuissa viidenneksi.

Vuoden 2011 nuorten EM-kisoissa suomalainen oli puolestaan niskan päällä voittaen samalla kisojen mestaruuden.

Halu olla parempi                       

Pedersen juhli taas voittoa vuonna 2013 Tampereella järjestetyissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, joissa Neziri rynni kolmanneksi. Tuona vuonna molempien kauden paras oli 13.04, ja tämän jälkeen ovat kulkeneet ajallisesti suhteellisen lähekkäin.

Toissa kesänä elämänsä kunnossa ollut Neziri juoksi 12,81, kun puolestaan Lontoossa finaalipaikasta täpärästi jääneen norjalaisen ennätys on 12,75. Kolme vuotta sitten EM-halleissa he olivat viides ja kuudes.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden riveihin vaihtanut aitajuoksija peilaa itseään entiseen juniorimenestyjään. Esimerkiksi kun Pedersen veti aiemmin talvella halliennätyksenä 7,94, Nezirin tavoitteena oli vastata tähän SM-halleissa juoksemalla alle kahdeksan sekunnin.

– Kilpailen häntä vastaan aika kovaa, koska meillä on yhteinen historia. Emme me varmaan kumpikaan halua hävitä toisillemme, kun olemme kilpailleet niin paljon päittäin. Siinä toinen aina sisuuntuu, kun häviää toiselle, Neziri tuumii.

Iskuasemissa

Viime vuosina Neziri on treenannut jonkin verran valvo-venäläisen MM-pronssinaisen Alina Talayn kanssa. Nyt talvella hän on harjoitellut Teneriffalla saksalaisten, kuten viime vuoden ilmiön Pamela Dutkiewiczin kanssa.

Hän pitää saksalaisia kaikista kovimpina niminä elokuussa järjestettävissä EM-kisoissa. Kokenut arvokisakettu Cindy Roleder on hallitseva Euroopan mestari.

– Vaan ja ainoastaan sen takia, että kisat ovat Saksassa. Ainakin omasta kokemuksesta voi sanoa, että kun Suomessa on kisat, siitä saa lisätsempin.

– Uskon, että heillä on älytön tahto voittaa, mutta siellä on todella kovia haastajia. Toivottavasti olen yksi niistä, hän lisää.

Vuonna 2016 Neziri juoksi SE:n lisäksi muitakin 12,80-juoksuja. Viime vuonna tuolla ennätysajalla olisi kirvonnut Euroopan tilaston jaettu kuudes paikka. Voisi todeta, että EM-kisoissa Nezirillä on rahkeita finaalitasolle.

– Jos juoksen ennätyksen, toivon taistelevani mitaleista.

Nooralotta Neiziri ja Reetta Hurske kilpailevat huomenna MM-hallien 60 metrin aitojen alkuerissä.

Päivitetty 22:08: Jutun alkua muotoiltu
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta