Huh huh, mikä nippu! Tässä Norjan joukkue Holmenkollenin viidellekympille


Norja marssittaa melkoisen miesten joukkueen Holmenkollenin kisojen 50 km kilpailuun.
Etusuora: 05.03.2024 14:56Hiihto
Huh huh, mikä nippu! Tässä Norjan joukkue Holmenkollenin viidellekympille
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Pål Golberg.


Norja nimesi tiistaina joukkueensa viikonlopun Holmenkollenin 50 km (p) yhteislähtökilpailuihin. Norjalaiset ovat tottuneet menestymään legendaarisessa kotikisassaan etenkin ja miesten kilpailusta on odotettavisas tälläkin kertaa varsin norjalaispainotteinen.

Järjestäjämaana Norja sai nimetä Holmenkollenille 12 hiihtäjää ja miesten nimilista onkin melkoista luettavaa. Norja lähtee kuninkuusmatkalle maailmancupissa neloisjohtoa pitävien Harald Østberg Amundsenin, Johannes Høsflot Klæbon, Erik Valnesin ja Pål Golbergin johdolla. Golberg on matkan hallitseva maailmanmestari voitettuaan vuosi sitten Planicassa MM-kultaa ennen Klæboa.

Lisäksi hirmunipusta löytyvät kaksi vuotta sitten edellisen Holmenkollenin perinteisen 50 km kilpailun voittanut Martin Løwstrøm Nyenget Skandinavia Cupissa viime viikonloppua 30 km (p) kilpailussa ylivoimaisia otteita esittänyt Didrik Tønseth, Canmoressa perinteisen 20 km kisassa kolmanneksi hiihtänyt, viime kauden Skandinavia Cupin voittaja Mattis Stenshagen sekä vapaalla suvereeneja otteita Canmoressa esittänyt, mutta myös perinteisellä ajoittain loistava Simen Hegstad Krüger.

Kapuloita norjalaisrattaisiin pyrkii heittämään etupäässä Suomen Iivo Niskanen, jolta Holmenkollenin kuninkuuskisan voitto vielä puuttuu. Myös Ruotsin William Poromaa on pystynyt viime vuosina rikkomaan norjalaisrintamaa 50 km (p) kilpailuissa, mutta miehen kisakunto on arvoitus, sillä hän ei pystynyt kilpailemaan Salpauselän kisoissa sairastelun takia.Viime vuonna norjalaismenestys Holmenkollenin viidenkympin kisassa oli häiriintyneellä tasolla, sillä vuonomaan hiihtäjät rohmusivat vapaan kisasta kymmenen ensimmäistä sijaa. Toki kilpailun osallistujakaarti kärsi melkoisen inflaation, sillä lähtöviivalle ilmestyi vain 39 mieshiihtäjää. Esimerkiksi Suomelta kilpailuun osallistui ainoastaan Juuso Tossavainen. Ainakin osasyynä vaisuun osallistujamäärän oli MM-kisoihin läheisyys. Planicassa hiihdettiin 50 km (p) kilpailu vain viikko ennen Holmenkollenia.

Jos miehissä norjalaisrosteri on huimaava, naisten puolella Norja on tekemässä pohjakosketusta distanssimatkoilla. Menestymään tottuneet norjalaiset joutuivat tyytymään Lahdessa naisten 20 km (p) kilpailussa yhteen top10-sijoitukseen Heidi Wengin oltua kahdeksas.

Mukana on toki ollut myös epäonnea, sillä distanssipyssyt Astrid Øyre Slind ja Anne Kjersti Kalvå ovat sairastelleet, eivätkä pystyneet hiihtämään Lahdessa. Joka tapauksessa Norja lähtee Holmenkollenin naisten 50 km (p) kilpailuun poikkeuksellisen matalin odotuksin. Suurimmat menestysodotukset lepäävät massalähdöissä viihtyvän Heidi Wengin ja Lahden sairastelujen jälkeen Holmenkollenilla paluun laduille tekevän Slindin harteilla.Norjan joukkue Holmenkollenin 50 km (p) yhteislähtöihin


NaisetMiehet
Lotta Udnes Weng Simen Hegstad Krüger 
Heidi Weng Sjur Røthe 
Astrid Øyre Slind Martin Løwstrøm Nyenget 
Sigrid Leseth Føyen Pål Golberg 
Kristin Austgulen Fosnæs Erik Valnes 
Johanne Hauge Harviken Johannes Høsflot Klæbo 
Hedda Østberg Amundsen Harald Østberg Amundsen 
Silje TheodorsenMattis Stenshagen 
Nora Sanness Didrik Tønseth 
Marte Skaanes Andreas Fjorden Ree 
Margrethe Bergane Martin Kirkeberg Mørk 
Emma Kirkeberg MørkEdvard Sandvik


Norja nimesi samalla myös joukkueensa tiistaina 12.3. hiihdettäviin Drammenin perinteisen hiihtotavan kaupunkisprintteihin. Myös näissä karkeloissa etenkin norjalaismiesten nimilista on hurjaa luettavaa.

Norjan joukkue Drammenin kaupunkisprintteihin


NaisetMiehet
Tiril Udnes Weng Johannes Høsflot Klæbo 
Lotta Udnes Weng Håvard Solås Taugbøl 
Kristine Stavås Skistad Ansgar Evensen 
Mathilde Myhrvold Matz William Jenssen
Hedda Østberg Amundsen Erik Valnes 
Heidi Weng Harald Østberg Amundsen 
Anna Svendsen Even Northug 
Julie Myhre Emil Iversen 
Ane Appelkvist Stenseth Sivert Wiig 
Hedda BakkemoSindre Bjørnestad Skar 
Malin Hoelsveen Mathias Holbæk
Maria Hartz Melling Pål Golberg Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus antaa monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi.

  • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä
  • Selkeä ja edullinen hinnoittelu
  • Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun