Mäkäräisen ammuntaongelmat jatkuivat - Vittozzille uran avausvoitto Oberhofin pikamatkalla


Ampumahiihdon maailmancup palasi jälleen ohjelmistoon joulutauon jälkeen, kun Saksan Oberhofissa hiihdettiin torstaina naisten pikakisa. Kaisa Mäkäräisen ammuntaongelmat jatkuivat ja hän jäi kauaksi kärjestä, kun Italian Lisa Vittozzi nappasi uran avausvoittonsa.
Etusuora: 10.01.2019 17:45Ampumahiihto
Mäkäräisen ammuntaongelmat jatkuivat - Vittozzille uran avausvoitto Oberhofin pikamatkalla
Lisa Vittozzi on tekemässä paluuta huipulle kolmen erittäin vaikean kauden jälkeen. (Kuva: Christian Bier [CC BY-SA 3.0])
Lisa Vittozzi nappasi uransa ensimmäisen maailmancup-voiton. Hän ampui molemmat paikat nollille ja piti hiihtoladulle peräti kolmanneksi nopeinta vauhtia. Palkintosija oli italialaisen kauden ensimmäinen.

Suomalaisista parhaiten suoriutui Kaisa Mäkäräinen. Hänen kisansa meni kuitenkin pilalle jo ensimmäisellä makuuampumapaikalle, kun viidestä taulusta putosi vain kaksi. Kolmen sakkokierroksen myötä Mäkäräisen peli oli pelattu. Pystypaikalta suomalainen ampui vielä yhden ohilaukauksen ja jäi kisassa neljän sakon rasittamana ulos maailmancupin pisteiltä sijalle 44. Mäkäräinen oli kuitenkin ainoa suomalainen, joka selviytyi lauantain takaa-ajoon.

Ladulla Mäkäräinen suoriutui hyvin, sillä hän oli kilpailun viidenneksi nopein hiihtäjä, vaikka sakkokierrokset söivät varmasti hieman hiihtovauhtia. Hän hävisi hiihtoajassa kisan nopeimmalla hiihtäjälle Saksan Denise Herrmannille 13,5 sekuntia. Herrmaan ampui Mäkäräisen tavoin neljä ohilaukausta ja oli kisassa 36.

Tuokset naisten Oberhofin pikakisasta 10.1.2019


Pikakisa naiset 7,5 km Oberhof

SijaUrheilijaMaaSakotAikaero
1.Vittozzi L.ITA035:34.4
2.Chevalier A.FRA0+5.3
3.Öberg H..SWE0+15.0
4.Roeiseland M. O.NOR1+18.1
5.Kryuko I.BLR0+21.6
6.Semerenko V.UKR0+29.1
7.Kuzmina A.SVK2+30.3
8.Bescond A.FRA1+30.7
9.Aymonier C.FRA1+35.4
10.Dunklee S.USA1+40.8

Suomalaiset
44. Kaisa Mäkäräinen (4) +1.48.2
78. Venla Lehtonen (2) +2.46.8
91. Suvi Minkkinen (3) +3.37.9
92. Laura Toivanen (3) +3.44.2


Hiihtoajat naisten Oberhofin pikakisasta 10.1.2019


SijaUrheilijaMaaAikaero
1.Herrmann D.GER20:22.5
2.Kuzmina A.SVK+1.5
3.Vittozzi L.ITA+8.7
4.Roeiseland M. O.NOR+10.1
5.Mäkäräinen K.FIN+13.5
6.Davidova M.CZE+16.0
7.Aymonier C.FRA+16.7
8.Mironova S.RUS+17.7
9.Hojnicz M.POL+22.7
10.Kryuko I.BLR+25.2

Suomalaiset
79. Venla Lehtonen +2:04.8
93. Suvi Minkkinen +2:33.8
94. Laura Toivanen +2:36.6

Naisten pikakisan ennakko


Oberhofin ampumahiihdon maailmancup käynnistyy torstaina naisten pikamatkalla kello 15:30 alkaen. Kuten viime vuonna, myös tällä kaudella Oberhofissa kilpaillaan pikamatkat, takaa-ajokilpailut ja viestit.

Slovakian Anastasia Kuzmina voitti viime vuonna sekä sprintin että takaa-ajon Oberhofissa. Suomen Kaisa Mäkäräinen oli samoissa kilpailuissa toinen ja viides. Kahden edelliskauden aikana Mäkäräinen ei ole voittanut kertaakaan Oberhofissa, mutta onnistunut nousemaan kolme kertaa viidestä palkintopallille.

SP: Pikamatka, PU: Takaa-ajo, MS: yhteislähtö

Oberhofin TOP3 2017-2018

2018 SPAnastasia KuzminaKaisa MäkäräinenVeronika Vitkova
2018 PUAnastasia KuzminaDorothea WiererValj Semerenko
2017 SPGabriela KoukalovaKaisa MäkäräinenMarie Dorin Habert
2017 PUMarie Dorin HabertGabriela KoukalovaKaisa Mäkäräinen
2017 MSGabriela KoukalovaLaura DahlmeierEva Puskarcikova


Missä kunnossa kovat hiihtäjät palaavat lomalta?


Alkukauden kilpailut on nyt käyty läpi ja joulutauon jälkeen ampumahiihdon maailmancupissa startataan kevätkauteen. Ensin hiihdetään Saksan minitour Oberhofissa (10.-13.1) ja Ruhpoldingissa (16.-20.1.) ja tämän jälkeen edetään nopeasti maailmancupissa eteenpäin kohti Östersundin MM-kisoja.

Mäkäräinen piti alkukauden kilpailuissa kovinta vauhtia ladulla ja vauhti tuskin ainakaan hyytyy kauden edetessä, mutta iso kysymys onkin, kuinka paljon pahimmat vastustajat pystyvät nostamaan omaa hiihtovauhtiaan kevään lähestyessä?

Viime kaudella molemmat Oberhofin kilpailut voittanut Kuzmina on yksi kevään mielenkiintoisimpia nimiä. Slovakialainen tunnetaan erinomaisena kunnon ajoittajana, joka on aina parhaassa iskussaan juuri arvokisoissa.

Edellisissä kilpailuissa Tshekin Nove Mestossa Kuzmina näytti jo selkeää nousukuntoa voittamalla yhteislähtökilpailun kahdesta sakkokierroksesta huolimatta. Hiihtovauhdeissa Kuzmina oli myös koko kilpailun nopein; 6,9 sekuntia nopeampi kuin Mäkäräinen ja 6,7 sekuntia nopeampia kuin Anais Chevalier.

Norjan Tiril Eckhoff on joutunut kahtena vuonna peräkkäin jättämään Oberhofin kilpailut väliin joko sairastelun tai loukkaantumisen vuoksi. Myös tänä vuonna alkukaudesta jäi kilpailuja väliin, vaikka kauden alla kunto oli aivan huipussaan.

Joulutauko on varmasti tehnyt norjalaiselle todella hyvää. Eckhoff jätti Norjan mestaruuskisat väliin, mistä nousi paikallismedioissa iso kohu. On kuitenkin täysin selvää, että Eckhoffin prioriteetit ovat jossain aivan muualla ja alkukauden sairasteluiden vuoksi joulutauko oli pakko käyttää raakaan harjoitteluun.

Tauko on voinut tehdä todella hyvää Eckhoffille ja hän on jo Oberhofissa äärimmäisen potentiaalinen menestyjä. Ammuntatarkkuus ei ole parhaasta päästä, eikä hiihtovauhtikaan vielä aivan huipussaan. Tästäkin näyttäisi kuitenkin tulevan norjalaiselle todella nousujohteinen kausi, eikä tätä naista pidä missään nimessä unohtaa kevätkaudella.

Kovista hiihtäjistä kannattaa huomioida vielä Saksan Denise Herrmann ja Ranskan Justine Braisaz. Molemmat olivat kauden ensimmäiset kilpailut pääosin kuutamolla, mutta nostivat tasoaan kilpailujen edetessä. Nove Meston yhteislähdössä Braisaz oli jo viidenneksi nopein hiihtoajoissa ja Herrmann naisten takaa-ajossa toiseksi nopein.

Rekyyliä kaksikolta löytyy niin paljon, että kun kroppa on saatu herkisteltyä oikeaan vireeseen, alkaa ladulla kulkea julmettua vauhtia. Kannattaa seurata, onko tämä kaksikko saanut jo joulutauon aikana uutta virtaa hiihtovauhtiinsa.

Saksalaiset sairastuvalla


Kotiyleisön pettymykseksi Saksan ampumahiihtomaajoukkueessa velloo influenssa-aalto. Sekä Laura Dahlmeier että Vanessa Hinz jättävät kotikilpailun väliin ja pyrkivät keskittymään tulevaan Ruhpoldingin maailmancupiin. Myös Franziska Hildebrandt on sairastellut ja hänen kuntonsa Oberhofissa on täysi kysymysmerkki.

Laajasta Saksan ryhmästä löytyy toki edelleen mahdollisia menestyjiä. Herrmann, Franziska Preuss ja Nadine Horchler pystyvät kaikki parhaana päivänään aina palkintopallille asti. Maailmancupin kilpailut ovat kuitenkin Saksassa valtava juttu ja yleisö on paikalla enemmän kuin missään muualla.

Näin ollen onkin ikävä, että kirkkaimmat tähdet Dahlmeierin johdolla joutuvat jättämään kilpailut väliin. Ennen kaikkea viikonlopun viesteihin Saksalla olisi ollut laittaa suorastaan ylivoimainen nelikko liikkeelle, mutta nyt tuon osalta voimasuhteet tasoittuivat radikaalisti.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta