Oberstdorf 10km Yhteislähtö naiset - Tulokset, Östberg kiri voittoon ja nousi Tourin johtoon!


Tour de Ski jatkui keskiviikkona 2.1.2019 naisten yhteislähtökilpailulla. Oberstdorfin kilpailusta odotettiin kyttäyskilpailua, mutta eroja syntyi lopulta yllättävän paljon.
Etusuora: 02.01.2019 14:15Hiihto
Oberstdorf 10km Yhteislähtö naiset - Tulokset, Östberg kiri voittoon ja nousi Tourin johtoon!
Ingvild Flugstad Östberg hiihti vuonna 2017 Tour de Skin kakkoseksi. Kuva: Cephas [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons
Oberstdorfin helpolla radalla odotettiin, varsinkin lumisateen lisätessä irtioton vaikeutta, ettei eroja kärjen osalta saada juuri yhtään. Norjan Ingvild Flugstad Östberg ja Suomen Krista Pärmäkoski pitivät kuitenkin alusta asti sen verran lujaa matkavauhtia, että pieni hajurako haastajaryhmään saatiin aikaiseksi.

Östberg kiri lopulta aina kirivoittoon saakka ohi Venäjän Natalia Nepryaevan. Anastasia Sedova nousi lopussa kolmanneksi, kun taas Pärmäkoski hyyti pari kilometriä ennen maalia ja joutui antautumaan viidenneksi. Neljänneksi selviytyi kauden parhaan hiihtonsa esittänyt Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Huoltojoukot ja suksivalinnat nousivat kilpailussa jälleen todella isoon rooliin. Venäläisnaisilla oli jälleen kerran ylivoimaisesti paras suksi, kun taas Yhdysvallat ja Ruotsi epäonnistuivat suksivalinnoissaan totaalisesti.

Ruotsi Stina Nilsson taisteli jäätyneillä suksillaan 10:n parhaan joukkoon ja yhdysvaltalaiskaksikko Jessica Diggins sekä Sadie Björnsen 15:n parhaan joukkoon, mutta trio jäi valtavan kauaksi kärjestä. Diggins oli ennen yhteislähtöä Tourin kokonaiskilpailussa vielä kärjessä 1.1 sekuntia Östbergin edellä, mutta Oberstdorfin kilpailun jälkeen eroa kärkeen jää yli minuutin.

Östberg nousi voitollaan Tourin kärkeen ja samalla myös naisten maastohiihdon maailmancupin pisteissä ykkössijalle ohi Therese Johaugin. Östbergilla on nyt 602 pistettä, Johaugilla 600 ja kolmantena olevalla Pärmäkoskella 520.


Oberstdorf 10km (p)

1.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴32:08.9
2.Natalia Nepryaeva+0.1
3.Anastasia Sedova+5.3
4.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+12.9
5.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+15.9
6.Yulia Belorukova+16.2
7.Teresa Stadlober 🇦🇹+20.6
8.Heidi Weng 🇳🇴+23.6
9.Katharina Hennig 🇩🇪56.5
10.Stina Nilsson 🇸🇪+56.6
11.Jessica Diggins 🇺🇸+58.4

Suomalaiset:
21. Anne Kyllönen +1:40.9
24. Laura Mononen +1:45.8
Susanna Saapunki keskeytti

Tour de Ski (4/7 osakilpailua)

1.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴1:00:05.6
2.Natalia Nepryaeva+24.1
3.Yulia Belorukova+1:10.9
4.Jessica Diggins 🇺🇸+1:26.3
5.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1:29.7
6.Anastasia Sedova+1:47.2
7.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+2:05.1
8.Stina Nilsson 🇸🇪+2:17.5
9.Heidi Weng 🇳🇴+2:24.4
10.Sadie Björnsen 🇺🇸+2:53.7

Suomalaiset:
41. Laura Mononen +5:44.4
39. Anne Kyllönen +6:33.1
keskeyttänyt Mari Eder, Susanna SaapunkiKilpailun ennakko


Tour de Skillä hiihdetään keskiviikkona ensimmäistä kertaa perinteisellä hiihtotyylillä, kun naiset starttaavat 10km yhteislähtöön Saksan Oberstdorfissa kello 13:00 Suomen aikaa.

Vaarallinen matka tiedossa - kilpailijat vahvasti rataa vastaan


Ikävä kyllä Oberstdorfin rata on yksi kiertueen tympeimpiä ja monen urheilijan mielestä myös äärimmäisen vaarallinen. Kilpailijat ovat valittaneet jopa yhteisesti FIS:lle asiasta, mutta FIS ei ole kuunnellut urheilijoita millään tavalla asian suhteen.

Rata on täynnä nopeita kapeita laskuja ja lisäksi se on äärimmäisen helppo profiililtaan. Kun hitaampia pätkiä tai haastavuutta ei löydy, yhteislähdössä on äärimmäisen vaikea kenenkään päästä karkuun. Näin ollen syntyy isoja letkoja ja jyrkissä sekä mutkikkaissa alamaissa törmäyksiä tulee vähän väliä.

Alta olevalta videolta voit katsoa, miltä viime vuoden kaatumakisoissa näytti. Ennakko jatkuu videon jälkeen.Pääsevätkö Östberg ja Pärmäkoski karkuun?


Tämän kauden perinteisen kilpailuja hallinnut kärkikolmikko Therese Johaug, Ebba Andersson ja Charlotte Kalla jättivät kaikki kolme Tourin väliin, joten heistä kukaan ei ole nyt taistelemassa Oberstdorfissa voitosta.

Näin ollen suosikit keskiviikon kilpailuun ovat tutut Ingvild Flugstad Östberg ja Krista Pärmäkoski, joita haastavat venäläiskaksikko Natalia Nepryaeva ja Yulia Belorukova. Edellä mainittu nelikko on ollut tällä kaudella kisaan lähtevistä naisista selkeästi vahvimpia perinteisellä hiihtotavalla.

Ennen kaikkea Pärmäkosken osalta, ja koko Tourin voiton kannalta, nyt puhutaan äärimmäisen tärkeistä sekunneista. Olosuhteet ovat nyt kuitenkin niin poikkeukselliset, että isojen erojen tekeminen saattaa olla mahdotonta. Kaiken lisäksi Oberstdorfiin on luvattu keskiviikoksi lumipyryä.

Kilpailusta voi tulla hyvin poikkeuksellinen, mikä nähtiin jo viime vuonna useine kaatumisineen ja kiritaistoineen. Kuten sanottu, irtiotto ei ole välttämättä keskiviikkona hankalaa, vaan se saattaa olla jopa mahdotonta.

Irtiottoon Östbergin ja varsinkin Pärmäkosken tulisi kuitenkin pyrkiä. Tour de Skin johdossa majaileva Jessica Diggins ei ole perinteisellä hiihtotyylillä lainkaan niin vahva, mitä vapaalla. Pärmäkoski on Digginsiä Tourilla jo 56.9 sekuntia perässä, joten nyt tulisi saada tuota eroa kiinni, ettei ero veny liian suureksi ennen kolmea viimeistä kilpailua.

Mitä tekee Stina Nilsson?


Stina Nilsson voi olla Oberstdorfissa äärimmäisen vahvoilla. Ruotsalainen tuskin enää tosissaan taistelee Tourin voitosta, mutta ainakin vielä keskiviikkona Nilssonilla on loistavat mahdollisuudet menestykseen.

Perinteisesti sprinttispesialistina tunnettu Nilsson harvoin pärjää pidemmillä matkoilla. Koska rata on tällä kertaa kuitenkin äärimmäisen helppo, pystyy sprintin olympiavoittaja peesaamaan 10km matkan ajan helposti kovempien distanssihiihtäjien perässä.

Kilpailun lopussa todella kirikykyinen Nilsson onkin sitten vaikeasti voitettavissa, sillä ruotsalaiselta lähtee tällä hetkellä ylivoimaisesti koko Tourin irtonaisin kiri.

Kilpailusta saattaa muodostua todellinen pannukakku. Kun olosuhteet ovat mitä ovat, ei olisi millään tapaa myöskään yllätys, vaikka lopussa nähtäisiin vielä kymmenen tai jopa kaksikymmentä naista mukana kärkiryhmässä. Tällöin Nilssonin lisäksi joku muukin nainen saattaa hyvin pystyä yllätykseen terävällä kirillä.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta