Mäkihyppy ja naisten hiihto ovat olleet suomalaisten menestyslajeja aiemmissa Oberstdorfin MM-kisoissa


Suomen mitalit ovat olleet lähes täysin naisten hiihdon ja mäkimiesten varassa aiemmissa Oderstdorfin MM-kisoissa.
Joona Klemi: 18.02.2021 16:16Hiihto
Mäkihyppy ja naisten hiihto ovat olleet suomalaisten menestyslajeja aiemmissa Oberstdorfin MM-kisoissa
Riitta-Liisa Roponen. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Saksan Oderstdorf järjestää helmi-maaliskuun vaihteessa Pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut kolmannen kerran. Suomalaiset ovat menestyneet aiemmissa Oderstdorfin MM-kisoissa melko hyvin, sillä molemmista kilpailuista on irronnut viisi mitalia.

Etenkin mäkihyppy on tuonut suomalaisille mainetta ja kunniaa. Joukkuekilpailussa Suomi juhli suurmäessä kultaa vuonna 1987 ja hopeaa vuonna 2005. Lisäksi Matti Nykänen nappasi hänelle harvinaisen hopeamitalin vuoden 1987 normaalimäen kilpailussa. Vuonna 2005 Suomi sai mäkihypyn osalta värisuoran täyteen Oderstdorfissa, kun Janne Ahonen liiteli pronssille normaalimäen kilpailussa. Suurmäen kilpailun Ahonen puolestaan voitti ylivoimaisesti. Kyseinen mestaruus jäi myös Ahosen uran viimeiseksi.

Miesten hiihdossa ja yhdistetyssä ollut vaikeaa


Toinen suomalaisten syömähammas Oderstdorfissa on ollut naisten hiihto: molemmista kisoista irtosi kaksi mitalia kotiin tuomisiksi. Marjo Matikainen nappasi uransa ensimmäisen arvokisavoiton viiden kilometrin perinteisellä vuonna 1987. Samoissa kisoissa Matikainen hiihti myös hopeaa kymmenen kilometrin perinteisen kisassa. Kyseiset MM-kilpailut olivat historialliset myös siinä mielessä, että niissä kilpailtiin ensimmäistä kertaa erikseen perinteisen ja vapaan hiihtotavan kilpailuissa.

Vajaan parikymmentä vuotta myöhemmin Virpi Kuitunen ja nykyään sukunimellä Roponen tunnettu Riitta-Liisa Lassila nappasivat hopeaa vapaan tyylin parisprintissä. Nykyään Sarasvuona tunnettu Kuitunen ylsi lisäksi pronssille 30 kilometrin perinteisellä.

Toistaiseksi ainoan miesten hiihtomitalin Suomelle on Oberstdorfista tuonut Aki Karvonen, joka sivakoi hopeaa 30 kilometrin perinteisellä vuoden 1987 MM-kisoissa. Yhdistetyssä Suomen mitalitili Saksan maalla vielä avaamatta.

Isäntämaa on juhlinut lähinnä yhdistetyssä


Ensimmäisten Oderstdorfin MM-kisojen aikaan vielä Länsi-Saksana tunnetta kisaisäntä sai kotikisoistaan kaksi mitalia: yhdistyn joukkuekilpailusta tuli kultaa ja normaalikilpailusta pronssia Hermann Weinbuchin toimesta. Vuonna 2005 Saksa puolestaan keräsi peräti seitsemän mitalia, tosin määrällisesti lukema on maalle koko 2000-luvun toiseksi heikoin. Mitalitaulukossa Saksa oli silti toinen Norjan jälkeen.

Molemmat mestaruudet ja yli puolet kaikista mitaleista tulivat yhdistetystä. Ronny Ackermann voitti molemmat yhdistetyn henkilökohtaiset kilpailut, ja Björn Kircheisen takasi Saksalla kaksoisvoiton normaalikilpailussa. Laduilla Saksan miehet ottivat hopeaa sekä viestissä että parisprintissä. Mäessä ainoa mitali oli myös hopeinen, ja se tuli normaalimäen joukkuekilpailusta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta