Olympia-aituri kerää rahoitusta historialliseen projektiin - eksoottinen valtio talviolympialaisiin?


Etusuora: 23.11.2016 19:34Yleisurheilu
Olympia-aituri kerää rahoitusta historialliseen projektiin - eksoottinen valtio talviolympialaisiin?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nigeria on kerännyt olympiahistoriansa aikana yhteensä 24 mitalia, jotka ovat tulleet yleisurheilusta, jalkapallosta, nyrkkeilystä, painonnostosta ja taekwondosta.

Kesäolympialaisiin valtio on osallistunut Helsingin kisoista 1952 lähtien, mutta talviolympialaisissa sikäläisiä urheilijoita ei ole vielä nähty.

Pyeongchangissa helmikuussa 2018 saatetaan kuitenkin nähdä nigerialaisia talviurheilijoita. Lontoon kesäkisoissa 2012 naisten pika-aitojen alkuerissä juossut Seun Adigun (s. 1987, 100 m aj. PB 12,88) haluaa nimittäin palavasti kilpailla Etelä-Koreassa rattikelkkailijana.

60 metrin aidoissa Istanbulin MM-halleissa 2012 finaaliin yltänyt Adigun hakee joukkorahoitusta kelkkailuprojektilleen yhdysvaltalaisen GoFundMe-sivuston kautta.

Naiset kilpailevat olympialaisissa kahden hengen rattikelkkailussa. Kelkkansa toiseksi jäseneksi, niin kutsutuksi jarrunaiseksi, Adigun on löytänyt kaksi vaihtoehtoa: Ngozi Onwumeren (200m PB 23,22 v. 2016) ja Akuoma Omeogan.

Yhdysvalloissa asuva Adigun potee rahapulaa, sillä hän on viimeistelemässä kiropraktiikan väitöskirjansa lisäksi liikuntatieteiden maisteritutkintoa.

Ex-aiturin kaipaama summa on 150 000 dollaria, joita tarvitaan muun muassa kelkkaan, varusteisiin, matkustuskustannuksiin ja urheilijavakuutuksiin.

Seun Adigun on nähty kilpailemassa myös Suomessa. Hän juoksi 100 metrin aidat Espoossa vuonna 2010 sekä Joensuun ja Lapinlahden Eliittikisoissa 2011.

Yksikään Afrikan maa ei ole vielä koskaan lähettänyt rattikelkkajoukkuetta talviolympialaisiin. Etelä-Afrikan Tyler Botha kilpaili sen sijaan skeletonkelkkailussa Vancouverissa 2010.

Nigerian rattikelkkailujoukkue:

https://www.youtube.com/watch?v=QQQ4Xv_PXuY
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta