Olympiavoittaja Dayron Robles suomalaisvalmennuksessa - harjoittelee Turussa


Jukka Moisio: 29.05.2015 05:30Yleisurheilu
Olympiavoittaja Dayron Robles suomalaisvalmennuksessa - harjoittelee Turussa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Pika-aitojen kuubalainen olympiavoittaja ja ex-ME-mies Dayron Robles on kaikessa hiljaisuudessa siirtynyt kevään aikana tekemään yhteistyötä turkulaisvalmentaja Jani Ratian kanssa. Ratia opiskeli Kuubassa 2000-luvun alussa liikuntatieteitä ja teki lopputyönsä olympiavoittaja Anier Garcian aitatekniikasta. Turun Urheiluliitossa valmentajana ja nuorisovalmennuspäällikkönä toimiva Ratia aloitti Roblesin valmentajana maaliskuussa ja toukokuun alkupuolelta lähtien Robles on harjoitellut Turussa.

Roblesin valmentajana toimi aiemmin Kuuban ex-maajoukkuevalmentaja Santiago Antunez, jonka Ratia tuntee jo opiskeluajoiltaan yli kymmenen vuoden takaa. Antunez ei enää muiden projektien vuoksi pysty valmentamaan aituritähteä ja Tukholman helmikuisen hallikisan jälkeen Ratia ja Robles sopivat yhteistyöstä yhteisen valmentajatuttavansa ehdottamana.

Robles voitti pika-aitojen olympiakultaa Pekingissä 2008 ja juoksi samana vuonna 110 metrin aitojen ME-ajan 12,87. Daegun MM-kisoissa 2011 Robles juoksi finaalissa ensimmäisenä maaliin, mutta joutui hylätyksi kolhittuaan kätensä kahdella peräkkäisellä aidalla Liu Xiangin käteen. Takareisivamma keskeytti puolustavan mestarin kisan olympiafinaalissa 2012, minkä jälkeen Roblesin ura on kärsinyt myös riitaantumisesta Kuuban urheiluliiton kanssa. Viime vuonna hän juoksi pika-aidat aikaan 13,29.

Robles loukkasi jalkansa Malmön hallikilpailuissa kuluvan vuoden helmikuussa ja kevään harjoittelu onkin sujunut paljolti kuntoutuksen merkeissä. Kovia aitajuoksuharjoituksia ei ole vielä juurikaan tehty. Robles haluaisi kuitenkin kilpailla mahdollisimman pian, koska hänellä ei ole sponsoreita ja kisat ovat lähestulkoon ainoa tulonlähde. Näillä näkymin kuubalaisen ensimmäinen startti on Marseillessa reilun viikon kuluttua 6.6. Riidat Kuuban liiton kanssa estänevät kuitenkin Roblesin kilpailemisen Pekingin elokuisissa MM-kisoissa.

Roblesin tavoitteena on edelleen kivenkovan ennätyksensä parantaminen. Vaikka Roblesilla on ikää jo lähes 30 ja takana on erilaisia loukkaantumisia, miehen uuden valmentajan mukaan mitään varsinaisia fyysisiä esteitä huippuaikoihin palaamiselle ei pitäisi olla. Roblesilla on myös nälkää harjoitella ja kova halu palata maailman ehdottomalle huipulle.

Vaikka Roblesilla on suomalaisvalmentaja, ei tavoitteena ole viettää Suomessa pitkiä aikoja kuin lämpiminä kuukausina. Jo nyt toukokuusa aiturin harjoittelu on ajoittain kärsinyt Kuuban oloihin verrattuna koleista säistä. Kotimaahansa Robles on seuraavan kerran matkustamassa kesäkuun lopulla muutamaksi päiväksi opiskeluasioiden vuoksi. Tämän vuoksi myös osallistuminen Paavo Nurmi Gamesiin 25.6. on vielä epävarmaa.

Dayron Robles Paavo Nurmen stadionilla toukokuussa 2015:

https://youtu.be/dRFUu1tcplI
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta